FUNDATIA IOAN BARBUS

Ascensiunea AfD în două landuri estice amenință coaliția de guvernare a Angelei Merkel

O creștere a susținerii pentru partidul AfD din Germania, înainte de alegerile regionale de luna viitoare în două landuri din est, amenință coaliția fragilă de dreapta-stânga a cancelarului Angela Merkel.

Conservatorii lui Merkel și social-democrații de centru-stânga (SPD) conduc împreună statul Saxonia, reflectând coaliția lor la nivel național din Berlin. În Brandenburg, landul vecin, SPD guvernează împreună cu partidul radical de stânga Die Linke.

Sondajele de opinie sugerează că AfD ar putea câștiga în ambele landuri la alegerile locale din 1 septembrie, ceea ce ar fi un rezultat umilitor pentru partidul lui Merkel și SPD, care au condus Germania împreună pentru 10 din ultimii 14 ani.

Pierderea Brandenburgului, un land pe care SPD l-a condus de la reunificarea germană din 1990, va intensifica apelurile din interiorul partidului ca acesta să renunțe la coaliția cu Merkel și în schimb să treacă la reconstrucție în opoziție, în urma scăderii la nivel național în ce privește susținerea din partea electoratului. Cota de susținere a SPD se află sub 15 procente.

În mod similar, o înfrângere pentru Uniunea Creștin Democrată (CDU) a lui Merkel în Saxonia, pe care a condus-o timp de trei decenii, ar crește presiunea asupra Annegretei Kramp-Karrenbauer, președinte de partid, ministrul german al apărării și succesoarea preferată a lui Merkel la funcția de cancelar.

AfD a găsit teren fertil pentru mesajul său antimigrație în cele două landuri relativ sărace din est, unde se află o mare regiune minieră amenințată de planurile guvernamentale de a elimina cărbunele.

„Propaganda AfD pare să funcționeze iar CDU nu poate face nimic în acest sens”, a declarat Christian Hoffmann, alegător al CDU, exemplificând cu un afiș AfD din orașul Meissen din Saxonia, pe care scrie: „Bani pentru pensionari, nu pentru migranții ilegali“.

„Dacă va câștiga AfD, atunci coaliția națională se va destrăma probabil”, a adăugat Hoffman, un inginer mecanic pensionat în vârstă de 70 ani. „S-au luptat să mențină această coaliție, dar rezultatul acestor alegeri ar putea însemna sfârșitul guvernului.”

Coaliția lui Merkel, la care SPD s-a alăturat cu reticență după alegerile naționale din 2017, a fost slăbită de disputele privind politica de acordare de azil, de soarta unui fost șef de servicii de informații acuzat de simpatii de extremă dreapta și de pierderi dureroase în rândul votanților la nivel regional.

În mod amenințător pentru Merkel, CDU a pierdut voturi în dauna AfD la alegerile europarlamentare din mai, în Saxonia și la nivel național.

AfD crescut în tărie în parlamentul național, în 2017, datorită unui val de furie populară asupra deciziei lui Merkel de a primi peste un milion de refugiați musulmani, în principal, datorită războaielor și sărăciei din Orientul Mijlociu și nu numai.

AfD afirmă că migranții reprezintă o amenințare pentru cultura germană. Dorește să-i îndepărteze pe cei care intră în Germania fără documente de identitate, să restricționeze accesul migranților la ajutoare sociale, să interzică construcția de moschei cu minarete și să accelereze deportarea solicitanților de azil respinși.

AfD afirmă, de asemenea, că migranții sunt cauza unei creșteri a criminalității violente, o opinie contestată de alte partide.

Orașul Chemnitz din Saxonia, locul de naștere al mișcării anti-islam PEGIDA, s-a aflat în centrul rapoartelor de presă de anul trecut, când au avut loc cele mai violente proteste din ultimele decenii.

În Meissen, un oraș de 28.000 locuitori și renumit pentru industria sa de porțelanuri, doar 5,6% din populație sunt străini, comparativ cu o cifră națională de aproximativ 13%. Dar o dezbatere de săptămâna trecută între principalii candidați la alegeri a fost dominată de întrebări cu privire la costurile integrării migranților.

„AfD nu este rasist. Este singurul partid care spune adevărul”, a declarat Dirk Fuckner, un manager de vânzări în vârstă de 50 de ani care înmâna fluturași AfD cu mesajul „Deportare fermă”.

„Cei care vin aici nu sunt refugiați. Majoritatea sunt migranți economici și ar trebui să se întoarcă de unde au venit”, a declarat Fuckner, un fost votant CDU, care spune că a trecut la AfD pentru a protesta la adresa deciziei lui Merkel din 2015 de a deschide granițele Germaniei pentru migranți.

Însă, chiar dacă AfD conduce în sondajele din Saxonia și Brandenburg, este puțin probabil să intre în guvernarea acestor landuri, întrucât celelalte partide refuză să facă acorduri cu acesta.

CDU și SPD ar putea în final să forjeze o coaliție în Saxonia cu Verzii care, asemeni AfD, se bucură de o susținere sporită la nivel național. Deși în mod tradițional mai puternici în vestul Germaniei, electoratul lor s-a dublat în Saxonia și Brandenburg.

Cu AfD aproape sigur să obțină primul loc în Brandenburg, cu puțin peste o cincime din voturi, singura coaliție viabilă va fi probabil condusă de CDU, cel de-al doilea partid ca mărime și va include, de asemenea, SPD și Verzii.

Aceasta ar fi încă o lovitură dureroasă pentru SPD care se confruntă din iunie, când Andrea Nahles a demisionat după rezultatul slab al partidului la alegerile europarlamentare, cu o luptă internă prelungită pentru funcția de conducere.

SPD va alege un nou lider la conferința națională din decembrie, când este de asemenea prevăzut să-și revizuiască coaliția cu creștin-democrații, al cărei mandat durează până în 2021.

„Există un motiv bun pentru care noi vom alege un nou lider în decembrie”, a declarat Frank Richter, candidatul SPD din Meissen.

„Nimeni nu vrea să fie la conducere atunci când trenul deraiază”, a spus el referindu-se la alegerile din Saxonia și Brandenburg și din regiunea estică a Turingiei în octombrie.

„Presiunea asupra coaliției va fi enormă. Este posibil ca SPD să nu aibă altă opțiune decât să plece.”

SURSA   Reuters

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian