FUNDATIA IOAN BARBUS

Atentatele împotriva catolicilor din Sri Lanka, în chiar ziua de Paște

Atentatele coordonate în Sri Lanka în Duminica Paștelui au ucis aproape 300 de persoane în biserici, hoteluri și alte locații din mai multe orașe. Acesta este cel mai mare atac asupra creștinilor din Asia de Sud în memoria recentă.

Guvernul a acuzat, luni 22 aprilie, un grup islamist puțin cunoscut pentru atentatele devastatoare din duminica de Paști. Persoane oficiale au declarat că grupul terorist în cauză, National Thowheeth Jama’ath, nu a întreprins anterior atacuri de o asemenea magnitudine și a primit ajutor de la o organizație teroristă internațională.

Locațiile cu cel mai mare număr de victime (raportate duminică 21 aprilie):

Colombo — 6 atacuri și cel puțin 82 de morți

Bombele din capitala Colombo au explodat într-o biserică, un complex de locuințe și restaurante din mai multe hoteluri de lux.

Negombo — 1 atac, 1 bombă dezamorsată, cel puțin 104 morți

Cel mai devastator atac sinucigaș a lovit o biserica romano-catolică Sf. Sebastian din Negombo, un oraș la aproximativ 20 de mile nord de Colombo. Cel puțin 104 de persoane au fost ucise.

Batticaloa — 1 atac, cel puțin 28 morți

Cel puțin 28 de persoane au fost ucise în Biserica Sionului din Batticaloa, un oraș din estul țării.

Forțele de securitate din Sri Lanka au fost avertizate, cu cel puțin 10 zile înainte de atacuri, că grupul militant plănuia aceste atentate împotriva bisericilor, dar se pare că nu a luat nicio măsură împotrivă. Oficiali de vârf susțin că avertismentul nu a ajuns niciodată la ei.

Poliția a arestat 24 de persoane în legătură cu exploziile din hoteluri și biserici.

În capitala Colombo a fost pusă în aplicare o interdicție de a ieși din casă de la apusul soarelui până la ora două dimineața. Principalele servicii media și de mesagerie socială, inclusiv Facebook și WhatsApp, au fost blocate de guvern pentru a încerca să reducă răspândirea de informații care dezinformează.

John Amaratunga, ministrul turismului din Sri Lanka, a declarat că cel puțin 39 de străini au fost identificați printre cei morți. Țările care și-au confirmat cetățenii care au fost uciși includ Australia, Marea Britanie, China, Japonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii.

Mai multe explozii au zguduit luni anumite părți ale țării, deoarece poliția a detonat în mod intenționat bombe neexplodate, sau pachete suspecte. Nu s-au raportat victime, dar exploziile au încordat nervii deja tensionați.

La o conferință de presă de luni, ministrul sănătății Rajitha Senaratne a declarat că a existat un avertisment încă din 4 aprilie, reiterând faptul că primul ministru și aliații săi au fost „complet orbi în privința situației”. El a remarcat lipsa de cooperare din cadrul guvernului, spunând că atunci când premierul a încercat recent să convoace o reuniune a consiliului de securitate, membrii grupului au refuzat să participe.

O scrisoare din 11 aprilie din partea unui ofițer de poliție nu numai că numește grupul despre care se credea că intenționează să atace, National Thowheeth Jama’ath, ci indica și numele atentatorilor, inclusiv adresele under ar fi putut fi găsiți.

Informațiile au fost furnizate de „agenții de informații străine”, se menționa în scrisoare, dar țările anume nu erau specificate.

National Thowheeth Jama’ath, grupul islamist responsabil pentru aceste atacuri, promovează o ideologie teroristă în Asia de Sud și până acum era cunoscut pentru vandalizarea de statui budiste.

Rajitha Senaratne, ministrul sănătății, a descris grupul drept „o organizație locală” și a declarat că atentatorii sinucigași sunt foarte probabil cetățeni din Sri Lanka. „Toți sunt localnici”, a declarat el la o conferință de presă luni.

Dar, a adăugat el, „a existat o rețea internațională fără de care aceste atacuri nu ar fi reușit”.

Într-un comunicat de presă, președintele Sirisena a declarat că, potrivit agențiilor de informații din Sri Lanka, „în spatele acestor incidente există organizații teroriste internaționale”.

Nimeni nu și-a revendicat în mod public răspunderea pentru măcelul de duminică.

SURSA   New York Times

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. DanCSpune:

  Răspunde
  aprilie 22, 2019

  Ca o paralela, de remarcat cum a fost tratat atacul asupra moscheelor in NZ si cum e tratata acum tragedia din Sri Lanka.
  In cazul NZ din secunda unu a fost vorba de „right wing extremist” (desi era marxist/pro-China), „we must all stand against hate”, Trump vinovat pt ca numele lui era amintit in varza aluia de pe fb, identitatea/fata individului blurred.
  In cazul Sri Lanka liderii din Vest se feresc sa spuna lucrurilor pe nume. T May de ex s-a ferit sa spuna ca e vb de crestini, de Pastele catolic, ca e vb de extremism islamic. Daca-i intrebi direct nu cumva e Islam-ul, raspunsul e: we don’t know yet! sa nu sarim cu presupusul. Bine, madam May & co, bine ca ati sarit in cazul NZ.
  Si acuma, cu Sri Lanka, o fi Amish Mafia…

 2. ATSpune:

  Răspunde
  aprilie 22, 2019

  Obama, Clinton, ABC, sunt toti foarte inventivi in a identifica victimele’tourists and Easter worshipers’

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian