FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Atlantic Council: Trei pași pe care trebuie să îi facă guvernele europene pentru a face față agresiunii Rusiei

Sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, blocarea conductelor Nord Stream 2 și Turkish Stream, încetarea cumpărării de energie rusă și interzicerea furnizării de tehnologie și echipament către Rusia – aceștia sunt pașii pe care guvernele europene ar trebui să îi facă pentru a asigura siguranța și securitatea Europei în fața agresiunii rusești, scrie, pentru Atlantic Council, Hanna Hopko, membru al parlamentului ucrainean și șeful comitetului de afaceri externe.


În 2005, Putin a numit prăbușirea URSS “cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”. Doi ani mai târziu, la Conferința de Securitate de la München, Putin a declarat că ordinea mondială existentă este inacceptabilă. Până în 2008, forțele rusești au început să distrugă ordinea globală prin invadarea Georgiei. Știm cu toții ce a urmat: furtul Crimeei și al Sevastopolului, intervenția în Donbas și apoi Siria, o încercare de lovitură de stat în Muntenegru și acum poziționarea sa în Venezuela.

Această cărare este bine bătătorită. Dar Rusia a găsit o nouă cale de lovi în ordinea globală. Rusia a rupt Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), care a stat la baza stabilității strategice în Europa începând cu anul 1987 – sau, mai exact, a impins Statele Unite să-l desființeze. În timp ce Statele Unite s-au retras din tratat după ce Rusia l- încălcat timp de ani de zile, Moscova acuză Washingtonul că a renunțat.

Fără exagerare, ne aflăm în pragul unei noi curse a înarmării pe scară largă. La o zi după ce Statele Unite s-au retras din acord, Rusia a început să lucreze la construirea de noi rachete. Iar Ucraina, ca țară parte la acest tratat, invită partenerii săi să revizuiască toate opțiunile diplomatice care ar putea asigura siguranța și securitatea Europei. Este înspăimântător, dar odată încheiat tratatul INF, mai există un singur acord de control al armamentului, care constrânge forțele nucleare americane și rusești, și expiră în 2021.

Este nevoie de șase luni pentru ca părțile să se retragă din tratatul INF și probabilitatea ca oricare dintre părți să-și schimbe părerea este aproape de zero.

Cum ar trebui să răspundă Europa? Mai degrabă decât agresivitate și scandal, și insistența ca Rusia să respecte dreptul internațional, care nu are nici un efect, Europa ar trebui să acționeze cu îndrăzneală.

Dacă Europa ar trebui să examineze limpede nivelul amenințării din partea Moscovei și să aplice nivelul necesar de voință politică, am putea cu ușurință să ținem sub control problema.

Există câțiva pași practici pe care guvernele europene îi poate face pentru a pune presiune pe ruși

  • În primul rând, opriți conducta Nord Stream 2 și a doua linie a gazoductului Turkish Stream. Blocați aceste proiecte până când Rusia este de acord cu un nou acord de control al armelor.
  • În al doilea rând, nu mai cumpărați energie rusă. Aceasta finanțează noi arme, permite Kremlinului să intervină în alegerile europene și sponsorizează regimuri marionetă din Ucraina. Înainte de a respinge această idee ca fiind nepractică, rețineți că o importantă companie poloneză a ales să reducă achiziția de petrol rusesc cu 30% în următorii trei ani, înlocuind-o cu petrol din alte surse. Faceți la fel.
    Așa cum am îndemnat anterior, Occidentul trebuie să impună sancțiuni mai dure împotriva Rusiei pentru a forța agresorul să păstreze pacea și pentru a-l împiedica să se implice în alegeri în Ucraina și în alte locuri. Nu putem permite Kremlinului să erodeze valorile Occidentului.
  • În al treilea rând, interziceți furnizarea de tehnologie și echipament care pot fi utilizate pentru dezvoltarea și producerea de noi arme și opririți cooperarea și investițiile în toate sectoarele legate de apărarea rusă.

Actele criminale ale Kremlinului și ale trupelor ruse, indiferent unde s-ar afla acestea, nu vor mai rămâne nepedepsite de comunitatea internațională. Asta e ceea ce Kremlinul trebuie să audă, în sfârșit, la München.

SURSA   ATLANTIC COUNCIL

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 Comments

  1. Dorin
    15 February 2019

    Erdogan trebuie fezandat în spiritul lui, nu cu metodele democratice…

    Problema este Germania – actuala și viitoarea cancelară (ambele comuniste în sufletul lor !) sunt în stare să îngroape occidentul ca să nu oprească Nord Stream, exact cu cinismul pigmeului dragnea, care este în curs de a-și îngropa propriul popor…

    Și mai este ceva ce trebuie să facă Vestul – ofensiva mediatică, acum nu mai trebuie pe unde scurte, se poate și pe medii (pt. mujicii din apropierea granițelor), pe internet, etc…

  2. adi
    15 February 2019

    Din pacate Germania si Franta, adica UE contribuie masiv la arsenalulul Rusiei si Turciei. la fel afacerile cu China/Iran pe care varii tari europene le fac.

    In plus construiti o armata serioasa in relatia cu Polonia, Ungaria etc. America nu va putea apara daca voi nu faceti nimic decat sa impingenti proprii compatrioti in afara tara tarii. Succes.

  3. adi
    15 February 2019

    va sugerez sa vizionati atent acest interviu:

    https://www.youtube.com/watch?v=QOI3N9bUCJg

  4. alex
    15 February 2019

    iranul se sufoca economic pentru ca nimeni nu ii mai cumpara hidrocarburile. in schimb germania ii cumpara rusiei gazul. daca dupa anexarea crimeei merkel oprea cumpararea de gaz rusesc, regimul lui putin se prabusea in cateva luni.
    la conferinta de securitate ce auzim de la germania? ca sustine china impotriva americii (cica comert liber international, desi germania si china taxeaza mai mult produsele americane decat americanii pe ale lor!), sutine acordul cu regimul de la teheran, adica bani pentru mullahi. apoi spune ca de ce pleaca americanii din siria pentru ca rusia si iran vor ocupa locul. pai de ce tu merkel sustii acordul cu iranul? ca sa aiba bani iranienii sa ocupe siria. si la final merkel zica ca rusia e aliat. dar stai, imi zicea presa americana ca merkel e liderul lumii libere. merkel e iliberala.

  5. crs
    15 February 2019

    Regimul lui putin s-ar fi prabusit, nu insa si casta criminala care l-a sustinut si-l va mai sustine atata vreme cat le va da.
    Cat despre flaushat, acesta nu are popor, are doar firma si iubita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *