FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Autoritățile britanice: GRU a fost anihilat. Prin SVR, Rusia încearcă să creeze o nouă rețea de spioni în Marea Britanie

SVR, Serviciul de Informații Externe al Rusiei, încearcă să construiască o nouă rețea de spioni în Marea Britanie, după ce serviciul secret al armatei ruse, GRU, a fost anihilat după tentativa de asasinare a fostului agent GRU, Serghei Skripal, scrie publicația britanică The Telegraph citând „surse bine plasate”. La conducerea SVR a fost numit, în 2016, Serghei Narîșkin, care a vizitat România cu un an mai devreme, în 2015.

De asemenea, scrie The Telegraph, autoritățile britanice au stabilit toate detaliile în cazul tentativei de asasina, iar în anii următori amenințarea din partea GRU este mult redusă.

În special, au fost stabilite detaliile conspirației, inclusiv rețeaua care a organizat tentativa de asasinat, scrie Pagina de Rusia. Sursele The Telegraph susțin că rețeaua duce la conducerea de vârf a Rusiei.

„Amenințarea din partea GRU, care a încercat să-l ucidă pe Skripal în martie anul trecut, a fost redusă drastic ca urmare a investigației unitatii de combatere a terorismului, în timpul căreia au fost identificați atacatorii”, scrie ziarul britanic.

„Mă tem că nu avem prea multe cunoștințe despre SVR, în comparație cu ceea ce știm despre GRU”, a declarat o sursa guvernamentală.

Printre ofițerii de informații britanici predomină părerea că SVR este o organizație mai eficientă și mai periculoasă decât GRU și că SVR reprezintă o amenințare mai mare.

Șeful SVR Serghei Narîșkin și Vladimir Putin

Șef al Serviciilor de informații externe (SVR) a fost numit, în septembrie 2016, Serghei Narîșkin, personaj ce figurează pe lista persoanelor supuse sancțiunilor de către Uniunea Europeană în urma crizei din Ucraina.

Narîșkin a vizitat România în noiembrie 2015, în calitate de Președinte al Dume de Stat a Federației Ruse, vizită condamnată la acea vreme de Asociația 21 Decembrie drept „o sfidare la adresa Uniunii Europene”.

27 noiembrie 2015 | Protest al parlamentarilor ucraineni la discursul Serghei Nariskin in Senatul Romaniei.  Foto: © Inquam Photos
Călin Popescu Tăriceanu și Serghei Narîșkin, București, noiembrie 2015

„Dacă acum Moscova alocă mai multe resurse pentru SVR, și noi credem că asta se întâmplă, atunci acest lucru provoacă mult mai multă îngrijorare, deoarece (SVR) este o unitate mai profesionistă”, a declarat sursa The Telegraph.

Potrivit unei alte surse The Telegraph, „GRU a fost agrav afectată sever de investigația noastră în atacul de la Salisbury”, iar o altă sursă a declarat că va dura ani de zile până GRU se va regrupa.

Într-o declarație dată în parlamentul britanic în septembrie anul trecut, când premierul Theresa May a demascat GRU ca aflându-se în spatele atacului cu neurotoxin, aceasta și-a luat angajamentul de a anihila rețeaua GRU din Marea Britanie.

Operațiunile GRU au fost parțial dezvăluite din cauza erorilor pe care serviciul le-a comis, cum ar fi emiterea către agenți de pașapoarte cu numere consecutive. Drept urmare, Marea Britanie și aliații săi au reușit să adune și să schimbe informații despre majoritatea ofițerilor GRU care au călătorit vreodată în străinătate pentru diverse operațiuni secrete.

Sute de spioni ruși au fost au fost demascați datorită acestor erori scrie The Telegraph, citat de G4media.

Altă greșeală a fost înregistrarea unui automobil Lada folosit de un agent GRU pe adresa din Moscova a unei unități a GRU. Descoperirea a fost făcută de serviciile secrete din Olanda, unde o echipă a serviciului rus fusese trimisă pentru a deraia o investigație făcută de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice. Odată cu această descoperire, agentul rus a fost arestat în Olanda, alți 300 de agenți ruși au fost identificați, cu daune uriașe pentru GRU.

În plus, datele scurse din Rusia au arătat că 40 de cetățeni ruși aveau ca adresă personală chiar adresa oficială a sediului central al GRU. Aceștia au fost expulzați din întreaga Europă, fiind expuși ca agenți ai serviciului de informații GRU, scrie The Telegraph.

GRU a jucat în ultimii ani un rol decisiv în dosare majore ale Rusiei, de la anexarea ilegală a Crimeei și ocuparea estului Ucrainei până la zecile de atacuri informatice asupra unor sisteme critice ale statelor din UE și NATO.

Expulzarea masivă a spionilor de la ambasadele ruse din Europa și SUA a jucat un rol imens în subminarea rețelei de spionaj ruse din străinătate. Ca răspuns la otrăvirea lui Serghei și Iulia Skripal, Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși, iar SUA mai mult de 60. Oficialii britanici sunt acum încrezători că aproape toți cei 23 de diplomați erau agenți ai GRU și SVR și că aceasta miscare a lipsit complet Rusia de posibilitati de a continua actiunile de spionai pe teritoriul Marii Britanii.

La inceputul lunii decemebrie, The Mirror a scris că, după expunerea suspecților din atacul chimic de la Salisbury, Federația Rusă încearcă să creeze în Marea Britanie o nouă rețea de spioni.

SURSE   THE TELEGRAPH, PAGINA DE RUSIA, G4MEDIA

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 Comments

  1. dan
    7 January 2019

    in ce priveste Anglia, stiri in plus:

    https://www.cambridge-news.co.uk/news/cambridge-news/acid-attacks-cambridge-police-law-15628685

    https://www.breitbart.com/tag/sadiq-khan/

    https://www.breitbart.com/europe/2019/01/07/broken-britain-2018-acid-attack-victims-aged-11-to-72-in-cambridgeshire/

    „Across the country, an average of 15 acid attacks a week are carried out, with three-quarters taking place in London.

    A slim majority of acid attacks in Cambridgeshire between 2012 and 2017 were inflicted on women, which on the surface would appear to be in line with the conventional view of victims as women from non-European “honour” cultures being punished for perceived social transgressions.”

  2. Dorin
    7 January 2019

    Nu-mi dau seama cine s-ar putea ocupa de o astfel de acțiune, dar aș propune-o ca un fapt de ordine și organizare mentală și morală:
    – întocmirea de liste cu vinovățiile reale ale conducătorilor acestei țări, începând cu 1965.
    – toate faptele de subminarea intereselor naționale, sabotaj și fals în acte să fie personalizate (ex: tăriceanu anton – afacerea zonelor submarine cu rezerve energetice / iliescu ilici – tratatul cu urss, cele 6 mineriade, etc…)
    – tribunal special, așa cum au făcut bravii juriști de la Iași ptr. judecarea crimelor comunismului în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *