Boris Johnson a anunțat că va suspenda parlamentul britanic pentru aproape o lună, înainte de termenul limită de ieșire din Uniunea Europeană de pe 31 octombrie.
Într-o scrisoare adresată tuturor deputaților conservatori, el a spus că a cerut reginei să încheie actuala sesiune a parlamentului în a doua săptămână a lunii septembrie, înainte de a o redeschide pe 14 octombrie.
Johnson a afirmat că motivul constă în faptul că el dorește să prezinte țării o nouă agendă legislativă în cadrul unui discurs al reginei. El i-a asigurat pe parlamentari că parlamentul va dispune în continuare de „timp suficient” pentru a dezbate Brexit.
Însă criticii au susținut că acest pas este o încercare de a-i obstrucționa pe parlamentarii care încearcă să blocheze un Brexit dur, fără stabilirea unui acord cu Uniunea Europeană.
În scrisoarea sa Johnson a afirmat că actuala sesiune parlamentară, în funcțiune de doi ani, „a semănat pe alocuri cu un exercițiu de irosire a timpului”. El a adăugat: „De aceea intenționez să propun o nouă agendă legislativă îndrăzneață și ambițioasă pentru reînnoirea țării noastre după Brexit. Va exista un program legislativ important legat de Brexit pe care dorim să-l ducem la bun sfârșit, dar acest lucru nu ar trebui să fie o scuză pentru lipsa de ambiție! ”
El a spus că este corect ca parlamentarii să își exprime punctul de vedere cu privire la planurile sale înainte și după întâlnirea de vârf a Consiliului European care începe pe 17 octombrie – votul asupra discursului reginei fiind programat pe 21 și 22 octombrie.
Downing Street a declarat că un proiect de lege privind acordul de retragere va fi o „caracteristică centrală” a programului legislativ, presupunând că Johnson și Bruxelles cad de acord asupra ieșirii Marii Britanii din UE.
Deputații au fost indignați.
Fostul cancelar Philip Hammond, care a promis să blocheze un Brexit fără acord, a declarat pe Twitter: „Ar fi un ultraj constituțional dacă parlamentul ar fi împiedicat să ceară guvernului să dea socoteală într-un moment de criză națională. Profund nedemocratic. ”
Deputatul Dominic Grieve, care a avut un rol major în complotul de a preveni ieșirea din UE fără nicio înțelegere, a declarat că suspendarea parlamentului ar fi „scandaloasă”.
„Dacă premierul inistă cu acest lucru și nu cedează, atunci cred că există șanse ca administrația lui să se prăbușească”, a declarat el pentru BBC Radio 5 Live.
“Există destul timp pentru a face acest lucru, dacă este necesar, și cu siguranță voi vota să demit un guvern conservator care persistă într-un curs de acțiune atât de neconstituțional.”
John Bercow, președintele Camerei Comunelor, care a militat în trecut pentru apărarea independenței și a drepturilor parlamentului, a intervenit și el și a calificat această mutare drept un „ultraj constituțional”.
„Oricum ar fi deghizat, este evident că scopul prorogării este de a opri parlamentul să dezbată Brexit și de a-și îndeplini datoria în formarea unui curs pentru țară. În acest moment, unul dintre cele mai provocatoare din istoria națiunii noastre, este vital ca parlamentul ales să își afirme poziția.”
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, a declarat: „Sunt îngrozit de neglijența guvernului Johnson, care vorbește despre suveranitate și încearcă totuși să suspende parlamentul pentru a evita examinarea planurilor sale în favoarea unui Brexit imprudent, fără acord. Acesta este un scandal și o amenințare la adresa democrației noastre.”
„Acesta este motivul datorită căruia laburiștii au lucrat în parlament pentru a trage la răspundere acest guvern nechibzuit și pentru a preveni un Brexit dezastrous, fără acord, pe care parlamentul l-a refuzat deja. Dacă Johnson are încredere în planurile sale, atunci ar trebui să le prezinte populației în cadrul unor alegeri generale, sau alt vot public.”
Un expert constituțional a declarat pentru POLITICO că parlamentarii ar putea încerca să legifereze săptămâna viitoare pentru a stopa un Brexit fără acord, atunci când parlamentul își reia activitatea după vacanța de vară, însă ar fi foarte dificil în timpul limitat pe care îl au la dispoziție.
Johnson a apărat decizia sa într-un mesaj video pentru posturile de televiziune britanice. El a afirmat că afirmațiile conform cărora prorogarea parlamentului ar fi o „insultă adusă democrației” sunt „complet false”.
„Vom aduce un nou program legislativ privind criminalitatea, spitalele, asigurându-ne că vom avea finanțarea pentru educație de care este nevoie”, a spus el.
„Și va fi suficient timp pentru ambele părți ale acelei întâlniri de vârf cruciale din 17 octombrie, timp suficient în parlament pentru ca deputații să dezbată UE, să dezbată Brexit și toate celelalte probleme.”
Deputații au de obicei o pauză de trei săptămâni în septembrie pentru a organiza conferințe de partid, dar se fac speculații conform cărora pauza ar putea fi anulată anul acesta, pentru a da timp suplimentar dezbaterilor legate de Brexit.
SURSA Politico
2 Comments
Alin
28 August 2019ca sa inteleaga si turma de oi proaste de pluseristi si altii de dreapta indopati cu presa occidentala de stanga, schema este cel mai simplu lucru – in fata santajului gretos al UE si al sabotarii referendumului de catre Parlament, Primul Ministru ales special sa rezolve Brexit-ul, impreuna cu Regina, a trimis in vacanta Parlamentul PENTRU A PUNE IN APLICARE VOINTA POPORULUI sabotata de corporatiile mediatice si de Bruxelles ramas rara banii englezilor. Cand ii vezi pe pluseristi ce s-a umflat democratia in ei, dar la ei, ca la bolsevici, democratia e cand castiga ei. Tot un fel de pesedisti. Azi boicotam referendum, maine ne opunem aplicarii unui referendum apoi urlam ca si crizatii ca moare democratia. De spalati pe creier, ce turma browniana care se misca unde zice BBC si CNN, adica Antena 3 din Europa.
Dorin
28 August 2019Da, exact – parlamentul de la moskwa a fost trimis în vacanță, pentru ca prim-ministrul (oare cum l-o fi chemând? boris?….) împreună cu țarul putin să poată rezolva problema Crimeii , PENTRU A PUNE IN APLICARE VOINTA POPORULUI !!!!!!!!!!!!!
Haideți, domnu „Alin” , mai ușor cu pianu pe scări …………………………..