FUNDATIA IOAN BARBUS

Cardinalul Lucian Mureșan, de Ziua Națională: „Numai împreună putem zidi în continuare țara noastră pe temelia puternică a credinței și a moralității”

Cu ocazia tradiţionalei manifestări dedicate Zilei Naţionale a României, PF Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a transmis un mesaj pentru toți românii.

„În fiecare an ziua de 1 decembrie ne transpune într-o stare de sărbătoare. Este sărbătoarea neamului și a fiecăruia dintre noi care iubim România, simțindu-ne fii responsabili de prezentul și de viitorul ei. Astăzi inimile tuturor românilor din țară și din străinătate bat la unison și celebrează unitatea națională. Sărbătorirea Zilei Naționale ne readuce aminte și în acest an de înaintașii noștri, care la 1 decembrie 1918, au proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul României. Rezoluția Unirii, rostită de fericitul episcop și cardinal Iuliu Hossu, străbate secolul care a trecut, răsunând în conștiință și insuflând în inimile românilor de astăzi, recunoștiință, solidaritate și speranță.

Ziua Națională a României ne vorbește despre solidaritate și speranță. Numai împreună putem zidi în continuare țara noastră pe temelia puternică a credinței și a moralității. Această convingere trebuie să ne-o susținem mai cu seamă astăzi, când pandemia ne bulversează viața, afectând profund relațiile interumane, economia și întreaga societate. Câte drame și câtă suferință! Îi purtăm în inimă și-n rugăciune pe toți cei încercați dar și toate persoanele din sistemul medical sau administrativ implicate în tratarea bolnavilor și în combaterea pandemiei.

Statura unei societăți este măsurată prin modul în care știe să fie aproape de persoanele aflate în dificultate. Faptul că trebuie să păstram distanța fizică nu ne împiedică să ne apropiem sufletește de Dumnezeu și între noi. Distanțarea fizică va fi atunci depășită prin compasiune și iubire. Să nu ne pierdem speranța, historia docet. Istoria ne învață ca Dumnezeu nu-și părăsește poporul.

Să nu uităm că Marea Unire s-a petrecut la puțin timp după încheierea Primului Război Mondial, care a marcat omenirea prin suferințe inimaginabile. Cu toate acestea românii au găsit resursele spirituale pentru a edifica unitatea, iar durerile nașterii României Mari au fost copleșite de bucuria împlinirii. Mai mult la 1 decembrie 1918, nu toți românii au putut fi prezenți fizic la Alba Iulia, dar sufletește, toți au fost acolo, deoarece fiecare inimă de român a trăit fiorul învierii naționale.

În numele Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, îl rog pe Mântuitorul nostru Isus Cristos să binecuvânteze poporul român, să-i descătușeze energiile creatoare pentru a lăsa generațiilor viitoare o Românie unită, demnă și liberă. La mulți ani, România!”

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică marchează Ziua Națională a României prin celebrarea unui Te Deum solemn în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj. La 1 decembrie se sărbătoresc 102 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, Fericitul Episcop Martir greco-catolic Iuliu Hossu fiind cel care a citit Declarația de Unire în acel moment istoric.

Evenimentul va avea loc, marți, 1 decembrie, de la ora 13:00 și va fi transmis în direct de TVR 3 și pe canalul Youtube Radio Blaj ONLINE TV.

Accesul publicului este restricționat, din cauza pandemiei de coronavirus.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi