FUNDATIA IOAN BARBUS

Ciprian Apetrei: România 102, povestea în trei culori merge mai departe. Alba Iulia este peste tot prin lume

Astăzi ne îmbrăcăm în tricolor. Și ne bucurăm, cu toții. Merităm această zi de sarbatoare.

Ce ne unește? Cum de ne regăsim, oriunde am fi, de 1 decembrie? Ce înseamnă sa fii român?

Înseamnă să mulțumim celor care au fost înaintea noastră. Celor care au făcut posibilă această identitate. Înseamnă să le respectăm lupta și cultura. Prin ceea ce facem astăzi.

Suntem demni de moștenirea pe care am primit-o? Vom ști să o dăm mai departe ? Știm încotro mergem?

Vin românii, vin la Alba iar. Astăzi Alba Iulia este peste tot prin lume. Imnul, drapelul și rugaciunile le avem cu noi, oriunde suntem. Pulberea de eternitate din tolba fiecărui călător. Cândva ne vom întoarce. De fapt nu am plecat niciodată prea departe.

Este Ziua în care le mulțumim fraților care luptă și astăzi pentru noi. Românilor din teritoriile istorice, cărora nu le este deloc ușor. Nu le-a fost niciodată. Le vom fi mai aproape de mâine? Le vom fi frați și cu fapta?

Este și ziua mulțumirii pentru cei care au venit din alte părți și au devenit români. Sunt mulți și importanți, în istoria noastră.

Sunt și astăzi astfel de suflete oglinzi, români adoptivi în care ne vedem mai frumoși decât ne credem. Poate că așa suntem, de fapt, de ce să nu avem încredre în ei? Putem fi bine în pielea noastră de români, chiar dacă ne-am obișnuit să spunem, prea des, că la noi nimic nu este așa cum trebuie.

Este și ziua mulțumirii pentru sufletele lumini care ne-au păstrat vie identitatea, în timpul comunismului. În noaptea cea roșie am petrecut aproape jumatate din timp. Încă nu ne-am vindecat pe deplin.

Unde mergem, spre ce proiect de țară? Putem păstra fraternitatea de azi vie pentru întreg anul care începe? Și pentru următorii?

România 102. Povestea în trei culori merge mai departe. Avem, fiecare dintre noi, un rol în asta. Este o mare onoare. Dar și o mare responsabilitate.

Să ne privim unii pe alții cu atenție. Ne cunoaștem pe cât ar trebui? Suntem gata să lucrăm împreună ? Frații mereu vor fi frați, așa spune cântecul. Așa să facem.

Avem granițe dintre noi de doborât. Hotare și vămi, unele fizice, altele de gânduri. Să ne regăsim încrederea. Să ne ferim de cei care vor să ne dezbine. Așa cum a fost de acel 1Decembrie, care ne înnobilează.

Să fim discreți și hotărâți, iar bucuria noastră să fie durabilă.

Astăzi ne îmbrăcăm cu toții în tricolor. Și mergem iarăși la Alba Iulia.

La Mulți Ani România, La Mulți Ani dragi români din lumea largă.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian