FUNDATIA IOAN BARBUS

Ce crede despre SUA, UE, România, români și BOR călugărul transnistrean Savatie Baștovoi, promovat de ICR la Paris

Cristian Pantazi scrie azi pentru g4media.ro despre promovarea de către ICR, la salonul de carte de la Paris, a călugărului transnistrean Savatie Baștovoi, aflat în subordinea Patriarhiei de la Moscova. C. Pantazi face un colaj cu citate cât se poate de grăitoare din Baștovoi despre SUA, UE, România, români și BOR, citate care fac din el o prezență cel puțin stranie în standul românesc de la Paris.


Un călugăr din Transnistria care compară UE cu Uniunea Sovietică și ia peste picior românii, promovat de Institutul Cultural Român la Salonul Cărţii din Paris

“Nu că românii ar avea cine știe ce minte bună, dar așa cum e ea, totuși e minte, pe când ceea ce ne aduce americanizarea este renunțarea totală la minte”, spunea în 2003 călugărul basarabean Savatie Baștovoi, un fervent atacator al Occidentului. Același călugăr, care acum slujește la o mănăstire din Transnistria, compară UE cu Uniunea Sovietică, lagărul în care au murit milioane de victime ale prigoanei comuniste. Acum, Savatie Baștovoi e promovat și sprijinit de Institutul Cultural Român la Salonul Cărții din Paris.

Baștovoi este citat frecvent de site-ul oficial de propagandă al Kremlinului, Sputnik, care îi preia povețele legate de parenting sau remedii împotriva afecțiunilor psihice.

ICR, condus de creatoarea de modă Liliana Turoiu, este organizatorul standului românesc de la Paris. Salonul Cărții din acest an s-a remarcat printr-un scandal diplomatic de proporții, declanșat de refuzul președintelui Emmanuel Macron de a vizita standul Rusiei (invitată specială la Târg), în semn de protest față de otrăvirea unui spion britanic.

Programul oficial făcut public de ICR arată că Savatie Baștovoi a conferențiat pe marginea romanului “Învățăturile unei prostituate bătrâne către fiul sau handicapat”, tradus la o editură franceză.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, ICR s-a implicat în promovarea scriitorului Savatie Baștovoi la acest Salon parizian al Cărții, așa cum s-a întâmplat și la ediția din 2013. Conducerea ICR nu a răspuns până la această oră la întrebările adresate de redacție pentru a clarifica în ce a constat mai exact implicarea sa.

De remarcat că ICR i-a sponsorizat în în 2015 lui Savatie Baștovoi traducerea în limba italiană a unui roman.

Savatie Baștovoi, pașapoartele biometrice, Halloween-ul și Occidentul putred

Baștovoi slujește într-o mănăstire din regiunea separatistă Transnistria, mănăstire ce ține de Biserica Ortodoxă din Moldova (aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei). Savatie Baștovoi s-a remarcat în anii 2000 printr-un discurs virulent la adresa Occidentului.

Unul dintre primele scandaluri în care Savatie Baștovoi s-a implicat a fost cel al pașapoartelor biometrice. Baștovoi a susținut că introducerea acestora reprezintă “o înjosire a demnităţii umane, iar în sens invers, acceptarea acestor cip-uri de către cetăţeni este o robie de bună voie”. (sursă – blogul propriu)

Atacurile la civilizația occidentală în general și la Uniunea Europeană în special au devenit un loc comun în publicistica lui Savatie Baștovoi. Astfel, într-un alt articol pe blog, Baștovoi scria că “Două carii ieșite din aceeași găoace rod astăzi poporul nostru: ecumenismul pe plan religios și ideea Uniunii Europene pe plan politic și economic”. (sursă)

Scriitorul care azi se bucură de traducerea romanelor sale în limba franceză scria în același articol că “Vreau să ne gîndim cam cum arată pe dinăuntru un francez cînd se adună în piață la mitinguri împotriva adidasilor din piele <<din milă pentru animale>>, dar nu-i este milă de <<animalele>> care se sacrifică zilnic în casele de toleranță și nici de cele care își ucid că scroafele propriii prunci”.

Nici SUA nu au scăpat de virulentă lui Baștovoi: “statisticile îi arată pe americani că pe un popor suficient de urît, care are mari necazuri cu obezitatea și în genere cu bolile fizice și psihice. Iar europenii sînt atât de inculți, încât studenții noștri de la facultățile de artă, cînd pleacă în excursii, în câteva săptămîni (pentru că nu li se permite să treacă tablouri la vama) le bat toate valorile naționale, ce-i drept cu kitsch-uri, că acestea plac pseudoelitelor europene”.

Românii au fost luați și ei peste picior de Baștovoi. Întrebat despre împrumuturile din limba engleză, Baștovoi spunea într-un interviu din 2003 că “Nu știu ce înseamnă o limba slabă sau puternică, dar știu ce înseamnă un popor slab și fără personalitate. Românii întotdeauna au fost impresionați de ceea ce vine de la străini. în veacul XIX vorbeau franțuzește, ceva mai înainte grecește, acum americaneste. Același popor, același fenomen, limba n-are nici o vină. Nu schimbarea limbii mă sperie pe mine, că limba spune ce-i zice mintea, ci schimbarea minții. Nu că românii ar avea cine știe ce minte bună, dar așa cum e ea, totuși e minte, pe cînd ceea ce ne aduce americanizarea este renunțarea totală la minte”.

O țintă predilectă pentru Baștovoi este conducerea Bisericii Ortodoxe Române, pe care o acuză de ecumenism. Altădată apărător al ideii de națiune (atunci când vine vorba de pericolul topirii națiunilor în Uniunea Europeană), Baștovoi critică o presupusă insistență pe identiatea națională: “Românii sînt unul din neamurile pămintului, dar din momentul creștinării fiecare român iese din neamul său și se alătură poporului ales, preoției sfinte. A insistă pe identitatea națională într-un mod oficial și demonstrativ inseamnă a intră în contradicție cu spiritul creștinismului” (sursă).

SURSA   G4MEDIA.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Dorin Boilă
    20 martie 2018

    Una dintre dovezile cele mai clare că în întreg aparatul de stat al României sunt infiltrați agenți vânduți rușilor ! De mai multe etnii, inclusiv cea românească…
    Păcat că nimeni din țara asta nu ia odată inițiativa de a organiza un sistem de cercetare, arhivare și apoi publicare a identității acestor agenți !
    Din câte am citit, în Polonia aceasta este o sarcină a unor instituții de stat !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian