FUNDATIA IOAN BARBUS

China trebuie să plătească despăgubiri țărilor afectate de coronavirus, se cere în Senatul SUA și Camera Reprezentanților

foto: Spitalul de Bergamo – medicii din nordul Italiei sunt copleșiți de numărul mare de cazuri de infectare cu coronavirus. Sursă: Sky News

Senatorul republican din Missouri Josh Hawley a introdus un proiect de lege prin care se solicită o investigație internațională a mușamalizării de către China comunistă, în primele zile ale focarului coronavirus, și cere ca China „să ofere despăgubiri țărilor afectate”, scrie The Daily Wire

De asemenea, Rep. Elise Stefanik, reprezentant Republican din New York, a introdus un proiect de lege în acest sens în Camera Reprezentanților, prin care “solicită Chinei să acorde compensații pentru daunele, pierderile și distrugerile pe care aroganța lor le-a provocat întregii lumi”.

Times Square din New York golită duminică de restricțiile impuse de coronavirus, ca de altfel mare parte din oraș. Getty Images

Până la această oră, există peste 438.000 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus în lume, și 19.675 de morți. Dintre aceștia, 6820 de morți au fost înregistrați în Italia, 3.434 în Spania, 1.100 în Franța,  433 în Marea Britanie, 276 în Olanda și 13 morți în România. Până în acest moment, există 906 cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus în România, conform John Hopkins Univerity.

Senatorul Josh Hawley a spus că China trebuie „să ofere despăgubiri țărilor afectate, deoarece China a mințit cu privire la răspândirea virusului.”

Senatorul Republican de Missouri Josh Hawley (Samuel Corum/Getty Images)

“Din prima zi, Partidul Comunist Chinez a mințit lumea în mod intenționat despre originea acestei pandemii”, a spus Hawley. „PCC era conștient de caracteristicile virusului încă din decembrie, dar a ordonat laboratoarelor să distrugă eșantioane și a obligat medicii să tacă. Este timpul pentru o investigație internațională privind rolul mușamalizării lor în răspândirea acestei pandemii devastatoare. PCC trebuie tras la răspundere pentru suferința din prezent a oamenilor.”

Proiectul de lege cere comunității internaționale să „cuantifice prejudiciul cauzat” de acțiunile Chinei și să „proiecteze un mecanism de acordare a compensațiilor” de la Partidul Comunist Chinez către cei afectați.

Rep. Elise Stefanik, reprezentând New York din partea Partidului Republican, introduce încă un proiect de lege în acest sens în Camera Reprezentanților.

„Guvernul comunist din China a ascuns cu bună știință informații critice necesare pentru a combate răspândirea virusul de origine chineză COVID-19 și până în prezent continuă să răspândească minciuni și dezinformare despre originea virusului mortal”, a spus Ștefanik într-un comunicat. „Nu există nicio îndoială că decizia inconștientă a Chinei de a orchestra o mușamalizare complexă a implicațiilor pe scară larga și letale ale coronavirusului a dus la moartea a mii de oameni, inclusiv sute de americani, număr în creștere. Aceast proiect de lege solicită Chinei să acorde compensații pentru daunele, pierderile și distrugerile pe care aroganța lor le-a provocat întregii lumi. Pe scurt – China trebuie și va fi trasă la răspundere. “

Pandemia de coronavirus ar fi fost cu 95% mai mică dacă China ar fi luat măsuri la timp

Un studiu publicat în urmă cu două săptămâni de Universitatea din Southampton din Marea Britanie, a estimat că raspandirea globala a coronavirusului ar fi putut fi redusă cu 95% dacă guvernul comunist al Chinei ar fi acționat mai devreme: „dacă intervențiile din [China] ar fi fost efectuate cu o săptămână, două săptămâni sau trei săptămâni mai devreme, cazurile ar fi putut fi reduse cu 66%, 86% și respectiv 95% – limitând semnificativ răspândirea geografică a bolii“, scriu autorii studiului.

Mușamalizare

La sfârșitul lui decembrie 2019, câțiva medici chinezi din Wuhan – oraș cu peste 10 milioane locuitori – au început să vorbească pe forumurile lor că se confruntă cu o problemă gravă, probabil SARS, și că trebuie măsuri de autoprotecție. Informațiile au ajuns în rețelele sociale locale în 30 decembrie. Autoritățile chineze au recurs la cenzură, intimidare și rețineri pentru a ascunde aceste informații, scrie Gelu Trandafir într-un articol în care detaliază mușamalizarea făcută de Partidul Comunist Chinez.

Surse: Daily Wire, Camera Reprezentanților Statelor Unite, ILD

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. Andrei CRISTEA
    25 martie 2020

    https://www.mediafax.ro/externe/franta-a-comandat-un-miliard-de-masti-din-china-19028904

    Franta a inteles gresit – sa dea bani Chinei ! Franta ! – putere nucleara, o tara cu program spatial, una din economiile de top ale lumii, este la mana Chinei, ca de altfel si multe alte state europene – fara stocuri de urgenta suficiente, fara o productie proprie de materiale sanitare care sa ii acopere necesitatile. Europa ar trebui sa se gandeasca la reindustrializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian