FUNDATIA IOAN BARBUS

Criminal de război nazist deportat din SUA

Marți dimineață, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders, a anunțat că serviciul de imigrație și executare vamală (ICE) a îndeplinit o hotărâre de deportare din 2004 pentru Jakiw Palij, fost gardian nazist SS în Polonia ocupată de Germania și rezident postbelic din Queens, New York.

„Președintele Trump apreciază acțiunile cuprinzătoare ale administrației sale, în special acțiunile ICE, în înlăturarea acestui criminal de război din Statele Unite”, a menționat Sanders într-o declarație. „În ciuda hotărârii unei instanțe de judecată care a ordonat deportarea în 2004, administrațiile din trecut nu au reușit să îl înlăture pe Palij. Pentru a ține promisiunea libertății față de supraviețuitorii Holocaustului și familiile lor, președintele Trump a acordat prioritate înlăturării lui Palij”.

Potrivit Casei Albe, Jakiw Palij s-a născut într-o zonă din Polonia care acum aparține Ucrainei. A emigrat în Statele Unite în 1949 și a devenit cetățean american în 1957. În timpul procesului de imigrație și naturalizare din Statele Unite, el și-a ascuns serviciul nazist și participarea la încălcările drepturilor omului, spunând oficialilor că a lucrat la o fermă și într-o fabrică în perioada celui de-al doilea război mondial.

În 2001, Jakiw Palij a recunoscut la Departamentul de Justiție că s-a antrenat în 1943 în tabăra de pregătire SS din Trawniki, în Polonia ocupată de naziști. Bărbații care s-au pregătit împreună cu el au participat la operațiunea Reinhard, un nume de cod pentru planul nazist de ucidere a evreilor din Polonia.

De asemenea, Palij a luat parte la unul dintre cele mai grave masacre ale războiului, care s-a petrecut în lagărul de muncă Trawniki. Aproximativ 6.000 de copii, femei și bărbați evrei au fost împușcați într-o singură zi, pe data de 3 noiembrie 1943.

„Servind ca gardă înarmată în cadrul lagărului de muncă Trawniki și prevenind evadarea prizonierilor evrei, Palij a jucat un rol indispensabil în pecetluirea sorții prizonierilor evrei”, a declarat Sanders. „Îndepărtarea lui Palij trimite un mesaj puternic: Statele Unite nu îi vor tolera pe cei care au facilitat infracțiunile naziste și alte încălcări ale drepturilor omului și aceștia nu vor găsi un refugiu pe teritoriul american”.

Povestea devine și mai perversă. Potrivit Alexandrei Ma, care relatează pentru Business Insider, Jakiw Palij trăia din ajutor social. Așadar, unui criminal de război nazist i-a fost permis să rămână în SUA între 2004 și 2018, trăind din ajutor social, până când a fost expulzat de către președintele Donald Trump.

De asemenea, numeroși politicieni din cadrul Partidului Democrat cer desființarea ICE. Elizabeth Warren, senator Democrat din partea statului Massachusetts, a declarat recent că ea va desființa ICE dacă va deveni președinte al SUA.

Palij a locuit în districtul electoral al socialistei Alexandria Ocasio-Cortez. Ocasio-Cortez vrea și ea să desființeze ICE.

Expulzarea lui Palij este un moment stingheritor pentru toți cei care, de aproape doi ani, afirmă direct sau voalat că Trump este nazist. Inclusiv pentru revista germană Der Stern, care s-a specializat în portretistică infantilă.

SURSA   PJ Media

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. Lola
    22 august 2018

    Și câți paliji or mai fi dacă nu și-a luat nefârtatul deja dreptul de posesie integrală…Prin anii’60 puțeau germaniile de ei dar politicos era plină de pudoare în fața lor.Erau tone de filme pline de vitejie cu nemți tâmpiți și aliați jmekeri nevoie mare prin cinematografe în timp ce paliji se lăfăiau în confortabile fotolii de decizie prin parteiuri, firme și bănci adică politici din umbră.Întotdeauna, la fel ca azi, a existat o afinitate între crimă, bani și politică, exponenții lor fiind, dincolo de simpatia reciprocă datorată unor solidarități de caracter,interșanjabile.S-a făcut un strop de dreptate într-un ocean de mizerie umană.Și totuși mă întreb, dincolo de necesitatea securității tot mai palide azi,la ce fără sunt buni ipochimenii ăștia?Nu se poate fără ei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian