FUNDATIA IOAN BARBUS

Episcopul catolic de Iași i-a cerut deputatului Bulai să își retragă afirmațiile (precum „mamă-surogat”) despre Fecioara Maria

Iosif Păuleț, episcopul romano-catolic al Iașilor, i-a cerut în 29 decembrie deputatului Iulian Bulai să își retragă public cele afirmate despre Sfânta Fecioară Maria, „să spună clar am greșit”, să facă o spovadă și să ducă la bun sfârșit canonul dat de preot.

Iosif Păuleț, episcop romano-catolic de Iași
Iosif Păuleț, episcop romano-catolic de Iași

„Am primit și de la catolicii din străinătate observații: «Prea-sfințite, dar nu spuneți nimic?». Ba da, o spun acum şi în Sărbătoarea Sfintei Familii! Ne dezicem de afirmațiile făcute! Aș vrea să cred că a spus acele lucruri nu cu intenția de a face sau a aduce blasfemie la adresa adevărurilor predicate de veacuri de Biserică, dar sunt o blasfemie. De exemplu, despre Maica Domnului spune că este <mamă surogat>. Un catolic practicant nu-şi permite să spună aşa ceva când de veacuri, noi, catolicii, avem la Anul Nou Sărbătoarea Prea Sfintei Maria, Născătoare de Dumnezeu, TeOtocos.

Totdeauna, Biserica Catolică a afirmat şi va afirma că Fecioara Maria a fost o adevărată mamă, nu surogat, a Fiului lui Dumnezeu.

Eu îl îndemn, dacă are bună-voință și vrea să dea dovadă că este catolic practicant, pentru că public a făcut acest lucru, tot public să retragă afirmațiile făcute și să spună clar «Am greșit». Şi, încă, dacă este catolic practicant, să facă o spovadă bună şi să facă pocăinţa pe care preotul i-o va da în cadrul spovezii. Repet, aş vrea să cred că nu a făcut-o cu rea intenţie şi mă rog pentru convertirea lui.”

Deputatul USR ulian Bulai a reacționat în 30 ianuarie, salutând „atitudinea deschisă” a episcopului de Iași, spunând că nu a vrut să tulbure „liniștea Crăciunului” prin cuvinte „exprimate într-o notă poetică, nicidecum dogmatică” și repetând gestul „de a cere iertare credincioșilor care s-au simțit lezați”, credincioși pe care i-a asigurat de apartenența lui „învățătura Bisericii, dincolo de derapaje prin expresii artistice.”

Iulian Bulai
Iulian Bulai, deputat USR

„Mă bucură atitudinea deschisă a episcopului de Iași, Preasfinția Sa, mons. Iosif Păuleț. Mă bucură și faptul că în aceste zile, în România s-a discutat mult despre misterul Crăciunului și despre nevoile sociale din țara noastră. Mesajul meu cu ocazia Crăciunului a avut o menire de analiză socială și politică, nicidecum de încadrare teologică.

Am dorit să pun în lumină proaspătă misterul nașterii Pruncului, nicidecum să tulbur liniștea Crăciunului prin cuvintele mele, exprimate într-o notă poetică, nicidecum dogmatică. Repet gestul meu de acum trei zile de a cere iertare credincioșilor care s-au simțit lezați de mesajul meu și de a-i asigura de apartenența mea personală față de învățătura Bisericii, dincolo de derapaje prin expresii artistice.(…)

Ca doctrină politică, susțin conceptul comunitarianist, care are la bază principiul catolic al subsidiarității. Sunt acasă în Biserica Romano – Catolică, iar valorile sociale ale acesteia, binele comun, politicile sociale, apărarea drepturilor fundamentale ale omului și exemplul papei Francisc sunt repere importante pentru mine.(..) Aștept cu nerăbdare să mă văd cu Preasfințitul Iosif Păuleț în următoarele săptămâni, acceptând cu mult drag și respect invitația la dialog, deschidere și edificare.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian