FUNDATIA IOAN BARBUS

Excesele agendei LGBT îi determină pe americani să devină mai conservatori ca oricând în ultimii 10 ani

Conservatorismul pe teme sociale în SUA a ajuns anul acesta la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, conform unui sondaj recent realizat de Gallup. 38% dintre americani spun că sunt conservatori sau foarte conservatori pe teme sociale – cum ar fi căsătoria gay și prezența temelor LGBT în școli -, în creștere față de 33% anul trecut și 30% în 2021. Acesta este cel mai mare procentaj de persoane care spun că sunt conservatoare pe teme sociale din 2012. 44% dintre americani spun că sunt conservatori pe chestiuni economice, de asemenea cel mai ridicat nivel din 2012.

Rezultatele se bazează pe sondajul anual al Gallup privind valorile și convingerile, realizat între 1 și 24 mai 2023. Sondajul vine într-un moment în care multe state din SUA iau în considerare politici privind problemele transgender, avortul, criminalitatea, consumul de droguri și predarea genului și sexualității în școli.

Creșterea, în ultimii doi ani, a numărului de americani care se identifică drept conservatori în probleme sociale se observă aproape în toate subgrupurile politice și demografice. Votanții Partidului Republica, de dreapta, arată una dintre cele mai mari creșteri, de la 60% în 2021 la 74% astăzi. Independenții (americanii care nu sunt înscriși nici în Partidul Democrat, de stânga, nici în Partidul Republica, de dreapta) arată o creștere modestă de cinci puncte procentuale, de la 24% la 29%, în timp ce nu a existat nicio schimbare printre democrați (10% atât în ​​2021 cât și în 2023).

Din 2021, a existat o creștere cu două cifre prcentuale a conservatorismul pe teme sociale printre adulții de vârstă mijlocie – aceia cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani. În același timp, ideologia americanilor în vârstă pe probleme sociale a fost stabilă, în timp ce a existat o creștere modestă a conservatorismului printre tinerii adulți.

Excesele agendeti LGBT îi determina pe americani să fie mai conservatori.

Conservatorismul pe teme economice, de asemenea în creștere ușoară

Când americanilor li se cere să-și descrie opiniile privind problemele economice, 44% se identifică ca fiind foarte conservatori sau conservatori, 33% moderați și 21% foarte liberali sau liberali. Procentajul celor care spun că sunt conservatori a avut o medie de 40% între 2020 și 2022. Cifra actuală este cea mai mare din 2012.

Americanii au fost constant mai predispuși să spună că sunt conservatori în probleme economice decât liberali, cu cel puțin 16 puncte procentuale (în 2021)

În cea mai mare parte a ultimilor opt ani, proporția americanilor care au declarat că sunt conservatori pe probleme sociale a fost egală cu a celor care s-au declarat liberali. Anul acesta, există un avantaj evident al conservatorilor, notează Gallup. Schimbarea se datorează în principal creșterii conservatorismului social printre republicani, într-un moment în care probleme sociale precum drepturile transgender, avortul și alte preocupări fierbinți sunt proeminente în dezbaterea publică națională.

Un nivel mai ridicat al conservatorismului social poate favoriza adoptarea legislației sociale cu tendințe conservatoare, în special în statele dominate de republicani. Într-adevăr, în ultimul an, multe state republicane au adoptat restricții mai conservatoare privind avorturile, au limitat prezența agendei LGBT în școli și a transgenderismul în sport și sistemul medical.

Mai puțini americani spun că relațiile homosexuale sunt morale

Comparat cu anul trecut, semnificativ mai puțini americani spun că relațiile între persoane de același sex sunt acceptabile din punct de vedere moral, mai scrie Gallup. 64% dintre americani, în scădere de la 71%, spun că relațiile între persoane de același sex sunt morale.

Anul trecut, un record de 71% dintre adulții din SUA au spus că relațiile gay sau lesbiene sunt moral acceptabile. Cifra a scăzut în acest an la 64%, revenind la un nivel văzut ultima dată în 2019. Cu toate acestea, americanii sunt mult mai predispuși să considere relațiile între persoane de același sex ca fiind moral acceptabile decât în trecut, inclusiv 38% în 2002 și 54% în 2012. Cifra a fost de 60% sau mai mare din 2015.

Scăderea procentului de americani care cred că relațiile gay sau lesbiene sunt moral acceptabile este în principal rezultatul faptului că mai puțini republicani au această opinie – acum 41%, în scădere de la 56% acum un an. Cifra actuală este cea mai mică măsurată de Gallup pentru republicani din 2014 (39%). Între 2020 și 2022, majoritățile republicane au aprobat relațiile gay sau lesbiene.

Democrații (79%) și independenții (73%) continuă să fie mult mai predispuși decât republicani să găsească relațiile gay sau lesbiene moral acceptabile. Diferențele de aproximativ 40 de puncte între opiniile republicanilor și democraților despre moralitatea relațiilor între persoane de același sex și pedeapsa cu moartea reprezintă două dintre cele mai mari decalaje dintre problemele testate în sondaj, spune Gallup. Doar două probleme au diferențe partizane mai mari – avortul (57 puncte; 79% dintre democrați față de 22% dintre republicani spun că este acceptabil) și schimbarea genului (55 puncte; 70% printre democrați și 15% printre republicani), notează Gallup.

Opiniile americanilor despre moralitatea diferitelor probleme au devenit în mare parte mai liberale în ultimele două decenii, dar cele două schimbări cele mai mari din ultimul an, cele privind relațiile între persoane de același sex și pedeapsa cu moartea, au fost într-o direcție mai conservatoare. Cu toate acestea, americanii sunt mai puțin conservatori pe aceste două probleme decât erau acum 20 de ani, conform Gallup.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi