FUNDATIA IOAN BARBUS

Exod al clasei manageriale din Argentina

Administratori de companii și absolvenți argentinieni de management, șocați de șansele foarte precare ale președintelui Mauricio Macri la alegerile din octombrie, au început să sune și să trimită mesaje prin e-mail în căutarea unui loc de muncă în Brazilia, Chile și Columbia, au declarat pentru Reuters reprezentanți ai birourilor de recrutare de forță de muncă și consilieri specializați în obținerea de vize de emigrare.

Specialiștii în căutarea de locuri de muncă pentru cadre de vârf și manageri de afaceri din țările de mai sus spun că au fost inundați de CV-uri argentiniene, mai ales după ce Macri a pierdut teren în fața contracandidatului de stânga, peronist, cu ocazia alegerilor preliminare din 11 august, ceea ce a determinat deprecierea monedei naționale.

Candidatul de stânga Alberto Fernandez este acum lider înaintea alegerilor generale din 27 octombrie și a spus că va încerca să renegocieze un acord de 57 miliarde dolari acordat de Fondul Monetar Internațional și convenit de Macri, pe fondul unor temeri crescânde privind intrarea Argentinei în incapacitate de plată.

În Chile, țară vecină, firma de recrutare Randstad a declarat că presiunea pentru locuri de muncă în rândul argentinienilor este în creștere de luni de zile, deoarece economia Argentinei șovăiește. Rata cererilor de locuri de muncă în Chile din partea candidaților argentinieni a crescut cu 246 la sută în perioada mai-august a acestui an, comparativ cu anul trecut.

„Cred că oamenii sunt puțin disperați”, a declarat Nicholas Schmidt, șeful secției financiare a filialei Spencer Stuart din Chile, o firmă de căutare de locuri de muncă pentru manageri de afaceri, care a primit numeroase emailuri și apeluri telefonice după rezultatul din 11 august.

„Impresia mea este că în viitor vom lua legătura cu foarte mulți candidați argentinieni foarte bine calificați. Este păcat de Argentina ”, a spus el.

În Argentina, firmele care își ajută conaționalii să plece din țară trec printr-o perioadă de avânt.

Bernardo Carignano, creatorul site-ului „Yo me animo y vos” de asistență pentru obținerea de vize de emigrare, a declarat că traficul pe site-ul său a crescut la cel mai înalt nivel de la lansarea online din 2008.

„De asemenea pe Instagram, am observat că numărul celor care ne urmăresc în ultimele săptămâni crește zilnic mult mai mult decât în ​​săptămânile anterioare”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Muncii și Securității Sociale din Argentina a declarat că nu are acces la date privind migrația.

Câțiva candidați argentinieni au declarat potențialilor recrutori că Macri, ales în 2015 în baza unui angajament de „normalizare” a celei de-a treia economii ca mărime din America Latină, a reprezentat speranța lor pentru o redresare economică, după un ciclu de decenii de inflație și de șubrezire a monedei naționale.

„Aveam un sentiment de speranță cu el, o mulțime de oameni s-au întors în Argentina și au lucrat în guvern”, a spus Schmidt. „Oamenii vroiau să rămână în țară și au sperat că lucrurile se vor îmbunătăți în mod semnificativ în viitor”.

În schimb Macri a fost acuzat că nu a atras suficiente investiții străine directe, în timp ce a subestimat efectul inflaționar cauzat de reducerile subvențiilor pentru utilitățile publice, cu care argentinienii au fost mult timp obișnuiți.

În prezent șomajul este de 10%, inflația la 55% și rata sărăciei între 27% și 35%.

Fernandez, rivalul lui Macri, o are ca partener și posibilă vicepreședinte pe Cristina Fernandez de Kirchner, ceea ce anunță o revenire la „Kirchnerismo” și practicile anterioare când în Argentina au fost impuse controluri valutare și alte măsuri intervenționiste.

La sfârșitul săptămânii trecute a devenit populară, pe Twitter, expresia „singura ieșire este Ezeiza”, o referire la principalul aeroport internațional al țării.

„Doresc pentru copiii mei să aibă parte de un viitor bun, iar în prezent nu îl văd în Argentina”, a declarat Guillermo Galia, în vârstă de 38 ani, care lucrează în marketing pentru industria de textile. Când i s-a oferit un loc de muncă în Italia, în urmă cu câteva săptămâni, el a spus că a profitat imediat de această șansă.

Galia a spus că speră să se întoarcă în țara sa de origine, dar nu exclude să rămână în Italia dacă situația economică nu se va îmbunătăți sub un guvern Fernandez.

În Brazilia, Kevin Gibson, șeful diviziei latino-americane a firmei Robert Walters, o mare firmă britanică de recrutare, a declarat că potențialele pierderi suplimentare de capital uman al Argentinei vor deveni un câștig pentru alte economii.

El a spus că a observat, din 2017, o traiectorie ascendentă constantă în ce privește numărul candidaților argentinieni pentru poziții de management în Brazilia, Mexic și Chile, însă numărul lor s-a dublat după o săptămâna de la votul preliminar din 11 august.

“Argentinienii sunt extrem de flexibili în ce privește salariile și au o reputație foarte bună în regiune”, a spus el. „A fost o creștere treptată, deoarece oamenii au praguri de toleranță și angajamente de familie diferite, dar știrile recente vor cauza cu siguranță un vârf imens”.

Columbia, estimată de FMI ca țara latino-americană a cărei economie este probabil să crească cel mai rapid în acest an, a atras de asemenea interesul argentinienilor.

Marco D´Andrea, director comercial pentru Experis-ManpowerGroup din Bogota, a declarat că mai mulți dintre candidații săi argentinieni, care au lucrat anterior în Columbia înainte de a se întoarce acasă în ultimii ani, au reluat contactul pentru a încerca să plece din nou.

Chile, una dintre cele mai stabile economii din America Latină și o destinație rapidă cu avionul din Argentina, peste munții Anzi, a absorbit valuri succesive de migranți argentinieni de înaltă calificare.

Printre sosirile recente se numără Agustina Bertuzzi, o absolventă în relații publice din nord-estul Argentinei în vărstă de 29 ani. Ea s-a mutat în Santiago de Chile în urmă cu două luni și lucrează pentru Robert Walters, o firmă britanică de plasament de forță de muncă.

„A fost o decizie dificilă, să părăsesc țara, dar a trebuit să mă gândesc la dezvoltarea profesională și la viitorul meu”, a spus ea. „Aveam deja prieteni în Chile, iar familia m-a susținut.”

Ea lucrează acum la recrutarea altor argentinieni pentru locuri de muncă în Chile. „Este cel mai atractiv pentru candidații fără partener, dar chiar și cei cu familii iau Chile în considerare, datorită atracției exercitată de un loc de muncă stabil și cu perspective de viitor”, a spus ea. „Companiile din Argentina elimină locuri de muncă, deoarece inflația este atât de mare și a devenit dificil de menținut o companie pe linia de plutire.”

SURSA   Reuters

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

1 Comment

  1. AT
    26 August 2019

    De indata ce victoria socialistilor a adus spectrul unui dezastru economic, socialistii nu mai sunt pentru presa de specialitate socialistii care au instituit “casatoria homosexuala” in Argentina, ci populisti, bau-baul vinovat de toate pacostele. Iata titlul in Financial Times, preluat de cine altii decat Hotnews: “Fear of populists’ return sparks big drop in Argentine’s currency”.

    https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23311804-financial-report.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi