FUNDATIA IOAN BARBUS

Gazda lui Alexandr Dughin la București și coordonatorul Sputnik în limba română, Iurie Roșca, cercetat penal în R. Moldova

Procuratura Anticorupție de la Chișinău i-a înaintat învinuirea definitivă pentru trafic de influență lui Iurie Rosca, gazda ideologului imperialismului rus Alexandr Dughin la București, în aprilie anul trecut, și coordonatorul Sputnik în limba română. Dughin este pe lista apropiaților regimului de la Moscova care au interdicție în SUA, Canada și, parțial, în UE.

  • Pe 5 aprilie 2016, Iurie Roșca a fost gazda ideologului rus pro-Kremlin Alexandru Dughin la București, unde acesta a ținut o conferință, la Sala Dalles. Dughin este pe lista celor care au interdicții de intrare în SUA, Canada și, parțial, UE, datorită apropierii acestuia de regimul de la Moscova, fiind recunoscut drept un ideolog al lui Vladimir Putin.
  • În decembrie 2014, ILD a dezvăluit o lista prietenilor Rusiei din România, extrasă din email-urile unui asisten al lui Alexandr Dughin de un grup de hackeri ruși. Puteți consulta lista aici.
  • Dughin este un apropiat al președintelui comunist al R. Moldova, Igor Dodon, alături de care a ținut o conferință la Chișinău în decembrie anul trecut.
  • Pe 3 martie 2017, Iurie Roșca a organizat în Parlamentul României o lansare de carte cu texte de același Alexandr Dughin. Printre participanții la lansare s-au numărat: Ion Coja (ceaușist de pe lista lui Dughin), Bogdan Duca (PSD, Sputnik), Radu Bogdan Herzog (lista lui Dughin, Sputnik), Ilie Catrinoiu (editor Sputnik), Cristinel Pantelimon (conferentiar la Spiru Haret, aparent), Constantin Parvulescu (fiul lui Jean Parvulescu, preot la Manastirea Negru Voda), Paul Ghitiu, Ioan Scurtu (ceaușist, membu „Academia Oamenilor de Stiinta”), Dan Zamfirescu (lista lui Dughin), Corneliu Vlad (securist batran), Radu Toma (jurnalist, a scris pe Vocea Rusiei, da interviuri pentru Sputnik), Danut Saulea (fost membru PRM, condamnat in 2013 la 3 ani cu suspendare pentru coruptie) etc.

„Astăzi au fost prezentate materialele și înaintată învinuirea definitivă. Deja partea apărării a cerut conferirea dreptului de a depune cereri până la începutul săptămânii viitoare și, după examinarea acestor cereri, vom adopta o hotărâre. Ne îndreptăm cu pași uriași spre finalizarea acestei cauze”, a declarat Mihai Ivanov citat de deschide.md, precizând că Iurie Roșca părăsise biroul său cu numai 10 minute în urmă de la momentul discuției noastre telefonice.

Pe 20 aprilie, scrie deschide.md, pe surse din anturajul politic, că fostul politician are dosar penal pentru faptul că în 2009 ar fi cerut un milion de euro de la un om de afaceri din Republica Moldova. În schimbul acestei sume, fostul lider PPCD ar fi promis că va „convinge” judecători să se implice pentru influențarea unor decizii de judecată, care aveau să-i salveze businessul omului de afaceri.

La scurt timp după ce ar fi pretins milionul, Roșca ar fi primit două prime tranșe care se ridică la ordinul sutelor de mii de euro.

Ținem să precizăm că în 2009 (iunie – septembrie), Iurie Roșca a deținut funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova, adaugă deschide.md.

În prezent, oficial, Iurie Roșca este realizatorul proiectului televizat „Megafon” de la postul de televiziune controlat de Igor Dodon, NTV. Neoficial, se cunoaște că fostul lider PPCD coordonează agenția de presă “Sputnik-Moldova”.

Confrom deschide.md, Iurie Roșca a declarat că dosarul în care este învinuit pentru trafic de influență este unul politic, „un dosar fabricat de către cineva care este deranjat de activitatea lui” spune el.

SURSA   deschide.md

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian