FUNDATIA IOAN BARBUS

Gina Carano, actrița conservatoare din Mandalorian concediată de Disney din motive politice

La capătul unei campanii agresive de discreditare pornite vara trecută pe rețelele sociale și în presă, actrița conservatoare americană Gina Carano, 38 de ani, a fost concediată de Disney+ din rolul pe care îl avea în serialul Mandalorian, o franciză a Star Wars.

Motivul care a provocat concedierea sunt câteva postări recente de pe Instagram – una în care ridiculiza strategia de combatere a pandemiei Covid19 din statul California, iar cealaltă, o redistribuire a unui comentariu care compara climatul politic curent din SUA cu Germania nazistă.


Lucasfilm a publicat miercuri seara un comunicat în care a spus că:

„Gina Carano nu este angajată în prezent la noi și nu există planuri ca ea să fie angajată pe viitor. Cu toate acestea, postările ei de pe rețelele sociale, care denigrează oamenii pe baza identității lor culturale și religioase, sunt oribile și inacceptabile”.

„De două luni caută un motiv să o concedieze, iar astăzi a fost picătura care a umplut paharul”, scrie The Holywood Reporter despre concedierea actriței conservatoare, citând “o sursă care cunoaște gândirea celor de Lucasfilm”.

Postările care au declanșat concedierea au apărut temporar pe Instagram Stories și au fost eliminate ieri. Una dintre ele înfățișa o femeie evreică fugărită pe stradă, imagine însoțită de textul:

Evreii au fost bătuți pe străzi, nu de soldații naziști, ci de vecinii lor … chiar și de copii.

????

“Deoarece istoria este editată, majoritatea oamenilor de astăzi nu își dau seama că pentru a ajunge la punctul în care soldații naziști ar putea captura cu ușurință mii de evrei, guvernul i-a făcut mai întâi pe propriii lor vecini să-i urască pentru simplul fapt că erau evrei. Cum este asta diferit de a urî pe cineva pentru părerile lui politice?”

O postare similară a colegului de platou al Ginei Carano în filmul Mandalorian, Pedro Pascal, cunoscut pentru opiniile lui de stânga, nu a provocat niciun fel de controversă, nici în urmă cu aproape trei ani, când a fost publicată, nici de atunci.

Pascal nu a fost sancționat de Disney sau de Lucasfilm pentru o postare în care echivala Statele Unite ale Americii cu Germania nazistă, făcând o aluzie la politica lui Donald Trump privind imigrația ilegală:

Nu numai că Pedro Pascal, actor în Mandalorian, a comparat Statele Unite și Germania nazistă, dar a făcut-o cu o fotografie a „Americii în 2018” care nu este de fapt din 2018 și, de asemenea, nu este de fapt din America. Încă nu și-a pierdut locul de muncă.

– a scris pe Twitter comentatorul Daily Wire Matt Walsh.

În altă postare, Carano a distribuit o imagine a unui om care purta mai multe măști medicale suprapuse, cu comentariul „Între timp în California”.

Hashtag-ul #FireGinaCarano a câștigat vizibilitate pe Twitter, mulți utilizatori cerând celor de la Disney și Lucasfilm să o concedieze pe actriță.

Campania de hărțuire online împotriva Ginei Carano a început vara trecută și a fost declanșată de postări în care critica măsurile anti-Covid19 sau cerea reforma electorală și un proces de votare corect – mesaj pentru care a fost acuzată de “conspiraționism”:

„Trebuie să reparăm procesul electoral, astfel încât să nu fim lăsați să ne simțim așa cum o facem astăzi”, a scris Carano. „Aplicați legi care să ne protejeze împotriva fraudei electorale. Investigați fiecare stat. Filmați numărarea voturilor. Eliminați voturile false. Solicitați un act de identitate. Faceți ca frauda electorală să se încheie în 2020. Remediați sistemul.”

Acest comentariu nu are “nimic controversat”, a spus comentatorul conservator Ben Shapiro.

“Multe dintre lucrurile pe care Carano le-a spus în acel tweet au fost lucruri pe care conservatorii le-au susținut mult timp, cum ar fi cererea de legi privind identificarea alegătorilor. În acel tweet, Carano nu a promovat afirmația că alegerile au fost furate și a părut mai degrabă să se concentreze asupra modului în care oamenii nu s-au simțit încrezători în rezultatul alegerilor”, scrie Daily Wire.

În decembrie, Lucasfilm a anunțat un nou serial a cărui poveste pornește de la Mandalorian, “Rangers of the New Republic”, care părea să promită continuitate pentru rolul Ginei Carano. Carano juca în Mandalorian rolul unei rebele, Cara Dune, o femeie-soldat care devenise șerif pentru Noua Republică.

Lucasfilm nu a anunțat încă distribuția pentru noul serial.

Star Wars nu e singura producție alterată de sensibilitățile absurde ale stângiștilor. De curând, Disney+ a limitat accesul la mai multe filme clasice de desene animate, printre care Pisicile aristocrate, Dumbo și Peter Pan, invocând “stereotipuri regretabile“.

Pe de altă parte nu aceeași indignare a arătat Disney fața de încălcarea drepturilor omului în China, când a filmat Mulan în provincia Xinjiang, unde guvernul chinez a construit sute de lagăre de concentrare pentru “reeducarea” populației uigure.

La finalul filmului Mulan, Disney a mulțumit Partidului Comunist Chinez și autorităților Xinjiang pentru colaborare:

Concedierea Ginei Carano a declașat o reacție puternică. #FreeGinaCarano și #CancelDisneyPlus au a urcat cu repeziciune în topul hashtagurilor pe Twitter și pe Facebook, mii de utilizatori anunțând că renunță la abonamentele Disney+.

Articol inspirat de, și scris împreună cu, Traian Tar’zhan 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Andreea Nistor

Andreea Nistor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian