FUNDATIA IOAN BARBUS

Republicanii din SUA îi cer lui Biden să interzică Institutele Confucius din școlile și universitățile americane

Liderul opoziției americane, republicanul de California Kevin McCarthy și alți republicani importanți din Camera Reprezentanților i-au trimis miercuri o scrisoare președintelui american Joe Biden, îndemnându-l să adopte un amendament al administrației Trump, care ar spori controlul asupra institutelor Confucius din SUA finanțate de stat din China.

Amendamentul care fusese propus de Administrația Trump ar fi impiedicat instituțiile de învățământ americane care au parteneriate cu Partidul Comunist Chinez să obțină fonduri de la guvern, relatează NTD România.

Kevin McCarthy, liderul Republican al opoziției SUA din Camera Reprezentanților (AP Photo/Carolyn Kaster)

„Printre multiplele amenințări cu care ne confruntăm din partea Chinei, sunt de interes deosebit abuzul [Partidului Comunist Chinez] asupra sistemului academic american, prin furtul cercetărilor și tehnologiilor sensibile, limitarea liberei exprimări și îndoctrinarea studenților noștri”, au scris liderii republicanii în scrisoare.

Un raport din 2019 al Senatului american a constatat că aproape 70% dintre școlile americane care primesc cadouri de peste 250.000 de dolari de la organizații cu legături cu guvernul chinez nu au raportat finanțarea conform cerințelor legale. „Asta face imposibil ca guvernul SUA să înțeleagă nivelul de influență a Chinei asupra sistemului educațional din SUA”, potrivit unui înalt oficial DHS, Departamentul Securității Interne.

Republicanii l-au acuzat pe Biden și pe candidații săi din Cabinet că sunt „blânzi” față de China și fac presiuni pentru ca acesta să adopte o linie mai dură.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, declara la începutul lui septembrie că speră să fie închise până la sfârșitul anului toate centrele culturale chineze ale Institutului Confucius din campusurile universitare din SUA , scrie Reuters.

„Cred că toată lumea începe să înțeleagă riscul asociat lor”, spunea atunci Pompeo la Fox News, acuzând institutele finanțate de guvernul chinez că lucrează la recrutarea „spionilor și colaboratorilor” în colegiile SUA. „Sper că le vom închide pe toate înainte de sfârșitul acestui an.”

Cu o lună mai devreme, Pompeo declara că centrul care administrează Institutele Confucius din SUA este “o entitate care promovează propaganda globală și influența malignă a Beijingului”.

„Mulți dintre voi sunteți familiarizați cu Institutele Confucius. Institutele Confucius pretind că au ca singur scop predarea limbii mandarine și a culturii chineze. Un comitet bipartizan al Senatului a constatat anul trecut, în 2019, că Partidul Comunist Chinez controlează aproape toate aspectele activităților Institutelor Confucius aici, în Statele Unite ”, spunea Secretarul de Stat american într-un discurs de anul trecut, atrăgând atenția asupra faptului că „din păcate, campania de propagandă a Chinei începe chiar înainte de universitate. China a țintit școlile K through 12 (de la grădiniță până în clasa a 12-a n.ed.) prin Clasele Confucius, programul Partidului Comunist Chinez de influențare a copiilor din școlile primare, gimnaziale și liceale din întreaga lume.”

„Abordarea amenințării generaționale a Partidului Comunist Chinez (PCC) este o preocupare importantă a securității naționale pentru Statele Unite”, a spus senatorul republican McCarthy în scrisoarea adresată miercuri Administrației Biden.

“Agențiile guvernamentale ale SUA, inclusiv în cadrul Comunității de informații, au afirmat în mod clar că guvernul comunist chinez folosește Institutele Confucius încorporate în instituțiile noastre academice ca instrument de propagandă în interiorul Statelor Unite ”, a spus Grassley în altă scrisoare trimisă de senatorul republican din Iowa Chuck Grassley secretarului Homeland Security. „În consecință, retragerea amendamentului este un motiv de îngrijorare serioasă și slăbește capacitatea noastră de detectare și descurajare a eforturilor de influență ale guvernului comunist chinez”.

Administrația Trump a încercat să adopte amendamentul în ultimele sale zile, acesta însă nu fusese finalizat.

Membrii republicani îl îndeamnă pe Biden să redepună amendamentul „cât mai curând posibil”.

Pe lângă McCarthy, scrisoarea a fost semnată de Michael McCaul (R-Texas), membru al comisiei pentru afaceri externe a Camerei, membrul al Securității Interne John Katko (R-N.Y) și membru al  comitetului pentru Educație și Muncă Virginia Foxx (N.C.).

În urmă cu un an, Suedia era prima țară din Europa care închidea toate Institutele Confucius.

În România funcționează patru Institute Confucius – în cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, Universităţii Transilvania, respectiv Universităţii Bucureşti, și două clase Confucius, la Deva și Constanța, coordonate de Institutul Cultural Confucius/Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, conform site-ului MAE.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian