FUNDATIA IOAN BARBUS

Grupuri de voluntari ruși lansează atacuri în Rusia cu câteva zile înainte de alegeri: „Visăm la o Rusie eliberată de dictatura lui Putin”

O declarație comună a trei grupuri de rebeli ruși anti-Kremlin, Legiunea Libertatea Rusiei, Corpul Voluntar al Rusiei și Batalionul Siberian, i-a îndemnat ieri pe locuitorii din Belgorog și Kursk să evacueze orașele din cauza pericolului unor presupuse atacuri ale forțelor lui Putin. Declarația acuză forțele ruse că bombardează orașe ucrainene pașnice de pe teritoriul Belgorodului, ceea ce duce la victime civile. Grupurile susțin că sunt nevoite să răspundă atacurilor prin lovirea pozițiilor militare din Belgorod și Kursk. Rebelii subliniază necesitatea ca civilii să părăsească imediat orașele și cer autorităților locale să inițieze evacuările în Belgorod și Kursk pentru a preveni alte victime în rândul populației civile.

„Următoarea este o declarație comună a Legiunii Libertatea Rusiei, a Corpului Voluntar al Rusiei și a Batalionului Sibir (Siberian).

Ne adresăm concetățenilor noștri: locuitori ai orașului Belgorod, oficiali ai administrației Belgorod și tuturor celor care ne pot auzi.

Ucigașii lui Putin lansează atacuri pe scară largă asupra așezărilor pașnice ucrainene, stabilindu-și pozițiile între casele tale, școlile copiilor tăi și instituțiile guvernamentale. În fiecare zi, zeci de oameni nevinovați obișnuiți (mai ales femei și copii) sunt uciși în atacurile din Belgorod. Atacurile asupra Ucrainei de pe teritoriul Belgorod trebuie să înceteze!

În acest sens, suntem nevoiți să dăm o lovitură asupra pozițiilor militare situate în orașele Belgorod și Kursk.

Pentru a evita victimele civile, îndemnăm pe toată lumea să părăsească orașele imediat. Îndemnăm autoritățile locale să salveze viețile oamenilor și să înceapă evacuarea orașelor Kursk și Belgorod”.

„Am spus anterior că răsturnarea pașnică a regimului dictatorial criminal din Rusia nu este fezabilă. Se poate face numai cu forța. În această seară, am început să ne îndeplinim promisiunea. Lupte aprige sunt în curs de desfășurare pe teritoriul Rusiei”, se arată într-o altă declarație a Batalionului Siberian.

Perun, membru al batalionului siberian în timpul antrenamentului din regiunea Kiev, decembrie 2023. (Emmanuelle Chaze/The Kyiv Independent)

Ieri și azi, alarmele antiaeriene au sunat în tot vestul Rusiei, anunțând un atac iminent cu drone ucrainene. Acestea au fost auzite în Belgorod și Kursk, dar și în orașul Voronej, aflat la peste 200 de km de granița cu Ucraina.

Cele trei grupuri au declarat ieri că au trecut ieri granița dintre Ucraina și Rusia înarmați cu mai multe tancuri și blindate, și desfășoară atacuri în regiunile Belgorod și Kursk.

Grupurile „acționează pe teritoriul Rusiei ca unități independente, deoarece sunt formate din cetățeni ruși. În plus, sunt acasă”, a declarat Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații ucrainean, în urma incursiunii din 12 martie, scire Kyiv Independent.

Legiunea Libertatea Rusiei spune că a trecut granița de vest a Rusiei în apropiere de satul Tetkino din regiunea Kursk și a lovit un transport de trupe blindat în sat, scrie nbcnews. Miercuri, Legiunea a declarat că a ocupat satul Tetkino de la granița cu Ucraina. „„Orașul Tetkino din regiunea Kursk este complet sub controlul forțelor de eliberare ruse”, au declarat rebelii.

Legiunea Libertatea Rusiei a devenit cunoscută în urma unei incursiuni similare anul trecut.

Grupul a publicat marți dimineața o declarație video în care a criticat stăpânirea puterii de către Putin și a spus că luptă pentru a elibera poporul rus de „mizerie, sărăcie și frică”:

„La fel ca toți concetățenii noștri, în Legiune visăm la o Rusie eliberată de dictatura lui Putin. Dar nu doar visăm: muncim din greu pentru a realiza acele vise. Ne vom lua înapoi pământul centimetru cu centimetru de la regim. Rușii vor dormi bine, nu se vor teme de alarme, nu le va fi frică să spună ceea ce cred. Rușii vor vota pentru cine vor, nu pentru cine trebuie. Rușii vor trăi liberi”, a declarat Legiunea Libertatea Rusiei.

Un al doilea grup, Corpul de Voluntari din Rusia, care a organizat o incursiune transfrontalieră dramatică alături de Legiune în mai anul trecut, a spus că a trecut din nou în Rusia, fără a detalia unde exact. A publicat un videoclip cu luptătorii săi într-o locație nedezvăluită, trăgând în întuneric, scrie Kyiv Independent.

Voluntarii militari ruși care se autointitulează Legiunea Rusiei Libere și Corpul Voluntarilor Ruși țin un briefing în nordul Ucrainei, nu departe de granița cu Rusia, pe 24 mai 2023. Fotografie în scop ilustrativ. (Getty Images)

A treia grupare militară se numește Batalionul Siberian și susține că a trecut marți granița în Rusia.

„Am spus mai devreme că nu va fi posibilă răsturnarea pașnică a regimului dictatorial criminal din Federația Rusă. Poate fi eliminat doar cu armele în mână”, a spus grupul într-o postare pe Telegram.

„În seara asta am început să ne îndeplinim promisiunea.” Ulterior, a distribuit un videoclip în care pretinde că își arată luptătorii în Rusia și îi cere cetățenilor țării să voteze cu arme, nu cu buletine de vot, scrie nbcnews.

Anunțat în octombrie și antrenat pe tot parcursul iernii, noul batalion siberian a luat parte la incursiune, împreună cu Legiunea Libertății Rusiei, scrie Kyiv Independent.

Batalionul siberian a fost a treia unitate înființată de Ucraina pentru cetățenii ruși care doresc să se alăture luptei împotriva Kremlinului. Batalionul a fost destinat în primul rând minorităților etnice care veneau din Siberia, inclusiv buriați, yakuți, tuvani și alții.

Membrii batalionului siberian pregătesc arme în timpul exercițiilor militare cu Legiunea Internațională a Forțelor Armate ale Ucrainei într-o locație nedezvăluită din Ucraina, în decembrie 2023. (Andrew Kravchenko / Bloomberg prin Getty Images)

„La sfârșitul anului 2022, am ajuns la un acord cu Legiunea Internațională a Forțelor Armate ale Ucrainei cu privire la recrutarea regulată, mai întâi în cadrul Corpului Voluntarilor Ruși, iar din 2023, cu Batalionul Siberian, și încercăm să recrutăm 20-25 de voluntari lunar”, a declarat Denis Sokolov, cofondator al Consiliului Civic, o organizație rusă în exil care ajută la recrutarea cetățenilor ruși pentru a lupta pentru Ucraina.

Dacă evaluarea inițială este pozitivă, voluntarul trece printr-un proces îndelungat de screening înainte de a semna un contract și se alătură următorului grup de recruți în drum spre Ucraina, scrie Kyiv Independent.

Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciului de informații militar al Ucrainei, a declarat marți că grupurile sunt formate din cetățeni ruși și acționează pe teritoriul Rusiei independent de Ucraina. „Probabil vorbim despre o operațiune comună a acestor unități, în special în regiunile Belgorod și Kursk”, a declarat Yusov pentru Radio Freedom.

Tot azi, mai multe zeci de drone și rachete ucrainene au lovit azi regiuni din Rusia, printre care Moscova, Leningrad, Belgorod, Kursk, Briansk, Tula și Oriol, unde au fost lovite mai multe rafinării și alte obiective.

Primăria orașului Belgorod a fost lovită azi de una dintre drone, scrie digi24.

De asemenea, a fost lovit și sediul FSB din Belgorod, a spus pe X Anton Gerașenko, consilier al ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Ministerului rus al Apărării a anunțat, într-un comunicat de presă, că atacurile au început în jurul orei 3 noaptea, cu bombardamente masive asupra regiunii Belgorod, scrie euronews.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk: „Prieteni, a fost o noapte neliniștită. Au fost atacuri masive cu drone, am emis alerte, este în vigoare alerta de atac cu rachete. De dimineață, este bombardată localitatea Tiotkino. A fost o tentativă de raid a unui grup de diversioniști. Au fost schimburi de focuri. Raidul a eșuat.”

Vineri sunt alegerile prezidențiale în Rusia

Vladimir Putin a afirmat că incursiunea grupării armate anti-Kremlin la 12 martie a fost „o încercare de a perturba” viitoarele alegeri prezidențiale din țară, scrie defenseromania.ro.

Vineri sunt alegerile prezidențiale în Rusia,

Putin a susținut că scopul incursiunii a fost „de a obține un atu pentru schimbul de teritorii în posibile negocieri” și de a crea un „efect de informare”. ,,Nu am nicio îndoială că scopul principal este, dacă nu de a perturba alegerile prezidențiale din Rusia, atunci cel puțin de a interfera cumva cu procesul normal de exprimare a voinței cetățenilor”, a declarat Putin într-un interviu acordat agenției de știri controlate de stat RIA Novosti și canalului de televiziune Russia-1.

‘Batalionul Siberian” i-a îndemnat pe ruși, prin intermediul rețelelor de socializare, să ignore alegerile prezidențiale din Rusia, care vor avea loc în perioada 15-17 martie, calificând buletinele de vot și secțiile de votare drept „ficțiune”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian