La finalul lui 2022, Polonia va deveni în sfârșit independentă de livrările de gaze din Rusia – a anunțat pe Jedynka plenipotențiarul guvernului pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimski citat de polskieradio.pl.
Piotr Naimski a subliniat la postul de radio Jedynka [Programul 1] că exact atunci obligațiile Poloniei de cumpărare se vor încheia, însă vor apărea noi posibilități. Acestea au de-a face cu finalizarea investiției Conducta Baltică în toamna anului 2022. Conducta va lega zăcămintele din Marea Nordului prin Danemarca, Marea Baltică și Polonia.
Secretarul de stat al Cancelariei Prim-Ministrului a reamintit că contractul cu Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze se încheie după 2022. – Polonia nu-l va prelungi – a asigurat Piotr Naimski.
Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze trebuie urmărită și în contractele ulterioare de achiziție de GNL (gaze naturale lichefiate) din Statele Unite și Qatar.
Guvernul polonez asigură că politica sa energetică reprezintă punerea în aplicare a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene: amplificarea concurenței, integrarea piețelor de gaze, creșterea siguranței aprovizionării și implementarea principiilor dezvoltării durabile, adaugă polskieradio.pl.
La 29 octombrie 2010, Polonia și Rusia au semnat un acord privind furnizarea de gaze naturale ruse până în 2022 (cu opțiunea de a prelungi acordul până în 2037), notează Eastern European Studies Centre Pulse (Lituania) într-un raport publicat în urmă cu 9 ani . Acordul prevedea ca în 2010 compania rusească de gaze naturale Gazprom să furnizeze Poloniei 9,7 miliarde de metri cubi de gaz, iar din 2011, 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. S-a ajuns, de asemenea, la un acord cu privire la tranzitul gazelor naturale ruse către Europa de Vest, prin intermediul secțiunii conductei Yamal-Europe de pe teritoriul Poloniei, până în 2019 (cu o posibilă extindere a tranzitului până în 2045). Acordul dintre Polonia și Rusia privind aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia ar putea fi considerat o continuare a îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre aceste două țări în domeniul energiei, situație nu foarte favorabilă Lituaniei din mai multe motive, scria EESC în urmă cu 9 ani.
Acordul a fost susținut de prim-ministrul Poloniei la acea vreme, actualul președinte al Consiliului European, Donald Tusk.
SURSA Polskie Radio, EESC