FUNDATIA IOAN BARBUS

Guvernul socialist Sanchez, ostatic al secesioniștilor catalani

Secesioniștii catalani au în plan pentru 21 decembrie o nouă acțiune radicală care să ducă la ruperea de Spania, chiar cu prețul violențelor. Spun că vor bloca principalele căi de comunicație terestră, porturile și aeroporturile din Catalonia.

„Pe 21 decembrie vom fi neguvernabili”, este mesajul organizatorilor, Comitetul de Apărare a Republicii.

Într-o emisiune zisă de satiră a televiziunii publice catalane – plătită deci și de jumătatea neseparatistă a comunității autonome -, li se arată oamenilor cum să folosească obiecte contondente și cocteiluri molotov împotriva miilor de polițiști care vor fi pe străzi.

În mod excepțional, guvernul Spaniei își ține vineri ședința la Barcelona, în loc de Madrid, pentru care sunt mobilizate cca. 10.000 de forțe de ordine.

Premierul Pedro Sanchez și câțiva dintre miniștrii săi se vor întâlni și cu președintele catalan Torra și alți miniștri. La cererea celor din urmă, discuția este arbitrată de un sloven. În rețelele sociale, mulți spanioli consideră că este umilitor pentru guvernul național ca un străin să supervizeze o negociere care privește o chestiune internă.

Naționalitatea arbitrului nu este întâmplătoare pentru că în discursul secesionist catalan este invocată adesea „soluția slovenă”, care nu exclude violențe și victime. Aceasta trimite la războiul de zece zile în urma căruia Slovenia și-a obținut indepedența față de Iugoslavia, conflict soldat cu câteva zeci de morți și sute de răniți.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a ajuns să formeze guvernul în mai 2017, prin demiterea cu o moțiune de cenzură a guvernului Partidului Popular. De atunci, cabinetul socialist spaniol condus de Pedro Sanchez este dependent de partidele secesioniste catalan și basc din parlamentul spaniol, fără al căror sprijin n-ar putea rămâne la putere.

SURSA   MONDORAMA

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Dorin
    21 December 2018

    Paradigma catalană este perfect ilustrativă pentru dilemele democrației în lumea de azi !!

    Iată cum un guvern de extremă-stânga („socialist”) depinde de două partide minuscule etnic-naționaliste, prin care „internaționala kgb-istă” încearcă să rupă părți din U.E. !!
    Cum ar fi la București pe invers, extremiștii pesedei depind la vot de un ong etnic maghiar (că partid nu este), copios folosit de kgb-iștii ruși și unguri din ungaria pt. interesele lor în republica România…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi