FUNDATIA IOAN BARBUS

Lituania: Poliția a arestat mai mulți politicieni, membri ai unei rețele de spionaj în favoarea Rusiei

Mai mulți lituanieni au fost arestați și acuzați de spionaj în favoarea Rusiei, a declarat procurorul-șef al Lituaniei, provocând o reacție furioasă din partea Moscovei, scrie Radio Free Europe.

Unul dintre suspecți este președintele partidului Frontul Socialist al Poporului, Algirdas Paleckis. Acesta e un politician cunoscut pentru opiniile pro-ruse si care a contestat apartenența Lituaniei la NATO și la Uniunea Europeană, a declarat procurorul general al Lituaniei, Evaldas Pasilis, pe 19 decembrie.

Pasilis nu a specificat câte persoane au fost arestate.

Conform unor surse din poliție citate de agenția de presă lituaniană Delfi, A. Paleckis a fost arestat în urma dovezilor că acesta adună informații la comanda serviciile speciale rusești. Conform surselor Delfi, A. Paleckis a fost arestat cu mai bine de o lună în urmă, în cadrul aceleiași investigații în care e cercetat cetățeanul rus Valery Ivanov, liderul organizației pro-sovietice Jedinstvo, arestat marți la Vilnius.

Șeful poliției, Linas Pernavas, citat de portalul de știri estonian err.ee, a declarat că investigația include o întreagă rețea de persoane ce reprezintă un pericol la adresa securității Lituaniei. „Dacă această rețea nu era distrusă, Lituania ar fi fost, în opinia mea, în mare pericol”, a subliniat șeful poliției.

Fiind unul dintre cei care au negociat aderarea Lituaniei la Uniunea Europeană, A. Paleckis a lucrat în Parlamentul lituanian între 2004 și 2007, iar între 2007 și 2008 ca viceprimar al orașului Vilnius, scrie Delfi. Politicianul a fost exclus din Partidul Social Democrat în 2008, iar mai târziu a creat partidul Frontras, din care s-a retras la începutul acestui an..

Maria Zakharova

Purtătoarea de cuvând a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a numit arestările „o altă mișcare rusofobică” și un „regres al drepturilor și libertăților democratice” în Lituania. Nu a explicat motivele acestor declarații.

Începând cu 2014, când Rusia a provocat creșterea îngrijorării în rândul vecinilor cu privire la intențiile sale prin confiscarea Crimeei și sprijinirea separatiștilor într-un război din estul Ucrainei, instanțele lituaniene au condamnat cinci persoane de spionaj pentru Rusia sau Belarus.

O persoană acuzată de spionaj pentru Rusia este în prezent în proces, în timp ce investigațiile împotriva altor șase suspecți de a fi spioni ruși sunt în curs de desfășurare.

Prim Ministrul Lituaniei, Saulius Skvernelis, a declarat că informațiile dezvăluite de procuratură demonstrează faptul că servicii de spionaj străine încearcă în mod activ să influențeze politica internă și alte evenimente din Lituania, scrie Delfi. Acesta a adăugat că acțiunile nu au rezultatele dorite mulțumită muncii depuse de agențiile lituaniene.

SURSA   Radio Free Europe |Delfi ERR.EE

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 comentarii

 1. Dorin
  21 decembrie 2018

  Spre deosebire de Cehia și Ungaria, Polonia este un far în acțiunile de apărare a intereselor naționale și a combaterii războiului subteran dus de rusia putinistă !

  România, Slovacia și Țările baltice ar face mult bine să le copieze sistemul de acțiune anti-kgb/fsb și de înarmare a brigăzilor populare – soluția de disciplinare și pregătire a unor părți din populație, în condițiile măsurilor stângiste-pro-rusești care au dus la eliminarea serviciului militar obligatoriu, indiferent de sex !!

 2. linus
  21 decembrie 2018

  Romania e deja cucerita, ce brigazi sa mai ai ? Is destui aia pro-dughinisti si , dorelisti, betivi, idioti si dogarieni-ciuvici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian