FUNDATIA IOAN BARBUS

Imigrație sporită în SUA, dar de altă natură față de Europa

Potrivit datelor guvernamentale date publicității joi, populația americană nenăscută în Statele Unite a atins cea mai mare cotă din 1910, iar noii sosiți, față de ultimele decenii, vin preponderent din Asia și dețin diplome de studii superioare.

Cifrele Biroului de Recensământ pentru anul 2017 confirmă o schimbare majoră în profilul celor care vin în Statele Unite. De ani de zile, noii veniți aveau tendința să provină din America Latină, însă o analiză a datelor, făcută de Institutul Brookings, arată că 41% dintre cei care au sosit din 2010 și până în prezent provin din Asia. Doar 39% provin din America Latină. Analiza a constatat că aproximativ 45% dintre imigranții de după 2010 posedă studii universitare, comparativ cu aproximativ 30% dintre cei care au venit între 2000 și 2009.

„Acest lucru este destul de diferit față de așteptările noastre”, a spus William H. Frey, demograf la Institutul Brookings, care a efectuat analiza. „De obicei considerăm că imigranții sunt mai degrabă muncitori cu calificare scăzută din America Latină, dar acest lucru nu este în general valabil pentru sosirile recente. Imigranții din Asia i-au depășit pe cei din America Latină.”

Populația din SUA născută în străinătate a reprezentat, în 2017, 13,7% din totalul populației americane, sau 44,5 milioane de persoane, comparativ cu 13,5% în 2016.

Ultimul vârf istoric al imigrației în Statele Unite s-a înregistrat la sfârșitul secolului al XIX-lea, când un număr mare de europeni au fugit de sărăcia și violența din țările lor de origine. Foarte mulți proveneau din Germania, Italia și Polonia. Acest val a atins punctul culminant la începutul secolului al XX-lea, când populația totală născută în străinătate era de aproape 15%. Dar, după adoptarea cotelor rasiale stricte în anii 1920, populația străină a scăzut simțitor timp de zeci de ani, până la mijlocul secolului al XX-lea. În 1970, populația născută în afara SUA era sub 5%.

Timp de mulți ani, Mexicul a fost cea mai mare sursă de imigranți. Dar, din 2010, numărul de imigranți care sosesc din Mexic a scăzut, în timp ce numărul celor din China și India a crescut. Din 2010, creșterea numărului de persoane din Asia – 2,6 milioane – reprezintă mai mult decât dublu față de cele 1,2 milioane provenind din America Latină, a afirmat domnul Frey.

Unele dintre cele mai mari creșteri s-au înregistrat în statele cu cele mai mici populații de imigranți, sugerând că imigranții se răspândesc în toată țara. New York și California, state cu populații mari de imigranți, au înregistrat o creștere de mai puțin de 6% din 2010. Pe de altă parte, în aceeași perioadă, populațiile născute în străinătate au crescut cu 20% în Tennessee, 13% în Ohio, 12% în Carolina de Sud și 20% în Kentucky.

Emigranții de dată recentă au tendința de a fi mai bine educați decât băștinașii. În Ohio, de exemplu, 43% din populația străină este educată la facultate, în comparație cu doar 27% din americanii nativi. Aproximativ 43% din populația străină provine din Asia, cu mult peste cei 20% din America Latină.

Același lucru este valabil și în statele cu populații mari de imigranți. Anul trecut, aproximativ 15% din populația din Maryland era născută în străinătate. Dintre aceștia, 42% au diplome de absolvent de facultate, comparativ cu 39% dintre americanii născuți în Maryland.

Chao Wu, om de știință din Columbia, Maryland, care a sosit din China în 2003, a declarat că știa de mult timp despre absolvenții asiatici de facultate din Statele Unite, deoarece și el a fost unul. Dar abia după ce și-a depus candidatura pentru un loc în consiliul de învățământ al districtului său local a început să observe bogăția și variația populației locale.

În timp ce asiaticii reprezintă cea mai mare parte a noilor veniți din perioada recentă, majoritatea populației străine totale din SUA este în continuare din America Latină – 50% – față de 31% din Asia.

Caracteristicile imigrației americane din perioada recentă (după 2010) sunt foarte diferite de cele ale valului imigraționist european din aceeași perioadă. Majoritatea imigranților legali care sosesc în SUA provin din Orientul Îndepărtat și sunt deosebit de bine educați, iar marea majoritate, indiferent de proveniență, se integrează bine în societate și contribuie la prosperitatea comunităților unde se stabilesc.

În contrast, marea majoritate a imigranților care sosesc în Europa provin din Africa și Orientul Apropiat și Mijlociu, sunt în general slab educați și se integrează cu dificultate în societățile gazdă. Au tendința de a respinge valorile și convențiile sociale ale țărilor adoptive și de a se separa în comunități etnice sau religioase ostile societății gazdă. Rata criminalității printre noii veniți este adeseori diproporționat de mare față de băștinași.

SUA și Europa urmează trasee divergente în domeniul imigrației și al integrării noilor veniți. Consecințele pe termen lung sunt de o importanță covârșitoare. De imigrația din prezent și felul în care aceasta e gestionată depind, în mare măsură, integritatea și succesul societăților gazdă din viitor.

SURSA   New York Times

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

  1. adiSpune:

    Răspunde
    septembrie 16, 2018

    Chiar veniti si cu diplome de pe la fa(bri)cultati din Asia, nu se deosebesc prea mult de fratii lor fara scoala care emigreaza in Europa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian