FUNDATIA IOAN BARBUS

Interivu Radio Svoboda: Putin a început un război mondial. După Ucraina, urmează Moldova, apoi Rusia va ataca NATO

Vă prezentăm în contoniuare un fragment din interviul dat la Radio Europa Liberă în limba rusă, Radio Svoboda, la emisiunea lui Mihail Sokolov din 25 februarie 2022, intitulată “De ce a atacat Putin Ucraina”. 

“Radio Svoboda: Iuri, ca istoric care studiază geneza regimului Putin și a serviciului său secret,  a esenței sale cekiste, cum explicați scopurile și obiectivele acestei operațiuni, precum i se spune, dar noi o numim război, așa cum este.

– Iuri Felstinski, istoric american de origine rusă: Cred că este ușor de explicat acum, pentru că totul este ca în palmă, există o anumită înțelegere a ceea ce se întâmplă. Vreau să fiu auzit că pe 24 februarie 2022, Putin a început un război mondial, nu o oarecare operațiune militară aventuroasă împotriva Ucrainei, nu un fel de război local între Rusia și Ucraina, ci un război mondial.

Iuri Felstinski

Nu știu cât îi va lua să ocupe Ucraina, ce preț va plăti Rusia și Ucraina, lui Putin nu îi pasă de preț nici în raport cu Rusia, nici în raport cu Ucraina. După capturarea Ucrainei, cel puțin din momentul în care Putin va considera că deja i-a venit de hac, pentru că în capul lui, în creierul lui Ucraina este deja învinsă, Ucraina nu mai e, va începe să cucerească Moldova.

Belarus, după cum știm, a fost deja capturat de Rusia. Astfel, după capturarea Moldovei, care nu este membră a NATO, Putin va ajunge la granițele tuturor celor trei țări baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România.

Și după aceea, ne va repeta cuvânt cu cuvânt, întrucât din punctul lui de vedere noi nu l-am auzit, acel discurs, acest discurs isteric de Hitler, pe care l-a rostit acum trei zile. După aceea, va lansa un ultimatum cu privire la intrarea trupelor ruse în țările baltice în speranța, și cu reiterarea tuturor acelor amenințări că va folosi arma nucleară dacă nu îi va fi acceptat ultimatumul, în speranța că Occidentul va ceda.

Și acesta va fi momentul în care va începe deja războiul dintre Federația Rusă și țările NATO.

Cred că nimeni nu are îndoieli cine anume va câștiga acest război: în acest război, indubitabil, Federația Rusă va suferi o înfrângere gravă și teribilă. Și acest război va fi cu siguranță sfârșitul lui Putin și sfârșitul regimului lui Putin.

Prin urmare, Putin și-a semnat propria condamnare pe 24 februarie – acesta este ultimul lui război, aceasta este ultima lui crimă. Va fi un război foarte sângeros, ne va costa un număr foarte mare de victime. Din păcate, cel mai mare preț îl va plăti Ucraina. Prin urmare, singura noastră sarcină este să îi ajutăm pe ucraineni să supraviețuiască în acest război și să respingă această agresiune.

Nu știu dacă acest lucru este posibil sau nu, nu sunt un expert militar, nu sunt în stare să înțeleg raportul dintre grupurile militare, dintre forțe, nu sunt tentat să cred că America și NATO  vor privi pur și simplu la ecranele televizoarelor și vor urmări liniștiți ce se întâmplă în Ucraina. Pentru că, de fapt, este în interesul lumii civilizate și în interesul Occidentului să înceapă o confruntare dură, serioasă cu Putin, nu la nivelul unor sancțiuni mărunte care a câta oară se introduc pentru a-și curăța conștiința, ci o confruntare serioasă, dură, cu Putin încă de aici, de pe teritoriul Ucrainei.

Repet, nu cred că Occidentul este atât de rezonabil, din păcate, și reacționează atât de repede la evenimente încât să ajungă la aceeași decizie, dar noi, în studio, am adunat un număr suficient de istorici pentru a înțelege că repetăm istoria izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.

Adică 24 februarie 2022 este de fapt 1 septembrie 1939, ziua în care Hitler a intrat în Polonia, iar acea zi a marcat sfârșitul regimului hitlerist și sfârșitul lui Hitler însuși.

Noi repetăm ​​istoria secolului al XX-lea, pentru că, în calitate de istorici, știm cu toții că istoria nu demonstrează niciodată nimănui nimic suficient pentru a învăța ceva. În acest sens, repetarea greșelilor istorice este un lucru banal, dar asta, cred, este anume ceea ce se întâmplă și ce se va întâmpla.

Acesta este ultimul război al lui Putin.

Fragment din interviul dat Iuri Felstinski la Radio Liberty în limba rusă, pe 25 februarie 2022

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Cristian Bogatu

Cristian Bogatu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian