FUNDATIA IOAN BARBUS

Jihadist întors în Suedia cere „compensație pentru ajutorul social pierdut”

Un jihadist ISIS s-a înapoiat în țara sa adoptivă, Suedia, și solicită acum guvernului 200.000 de coroane suedeze (18.700 euro), deoarece Agenția de Asigurări Sociale din Suedia nu i-a plătit „ajutorul social” în perioada cât a fost reținut în Marea Britanie.

Jihadistul, acum sub un alt nume dar cunoscut anterior drept Bherlin Gildo, a fost arestat în Marea Britanie în 2014 și a fost acuzat de participare la războiul civil din Siria, de partea ISIS, în perioada 2012-2013. Acuzațiile au fost retrase și Bherlin Gildo a fost pus în libertate după ce serviciile britanice de spionaj au refuzat să producă dovezi în favoarea acuzării, de teamă că ar fi putut dezvălui detalii stingheritoare privind implicarea lor în conflictul din Siria.

Bherlin Gildo a fost unul dintre primii jihadiști suedezi care a efectuat călătoria în Siria. Ziarul suedez Expressen a raportat că, după ce s-a alăturat ISIS în Siria, Gildo a publicat pe rețelele de socializare imagini în care se poza cu cadavre, îi umilea pe creștini și călca peste cadavre de soldați sirieni.

Bherlin Gildo a fost reținut pentru aproximativ un an și jumătate în Marea Britanie, iar compensația pe care o solicită acum se referă la beneficiile pe care nu le-a primit cât timp s-a aflat în custodia britanicilor.

Gildo s-a întors în Suedia după eliberarea din custodia britanică, unde și-a schimbat numele și adresa.

Expertul în terorism Magnus Ranstorp a declarat că acesta este primul caz în care un jihadist suedez cere daune statului. Ranstorp a descris cererile lui Gildo ca fiind „bizare”.

Ranstorp a subliniat că actele teroriste comise de Gildo în Siria și care sunt bine documentate nu au avut nicio consecință juridică.

„Aș spune că acest individ este dezgustător de franc referitor la ce a făcut acolo. Imaginile în care apare și altele asemenea. De aceea mă întreb de ce autoritățile suedeze nu au demarat o investigație preliminară asupra crimelor de război pe care le-a comis”, a spus Ranstorp.

Aproximativ 300 de „suedezi” au călătorit în Orientul Mijlociu pentru a se alătura grupurilor teroriste. Mulți s-au întors în prezent, deoarece Suedia are una dintre cele mai laxe politici din toată Europa privind „repatrierea” jihadiștilor. În ciuda faptului că mulți dintre acești „repatriați” au comis infracțiuni grave în Orientul Mijlociu, aproape niciunul nu a fost dat în urmărire penală.

SURSA   Voice of Europe

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 Comments

 1. Dorin
  8 September 2019

  Ticălosul ăsta știe exact de ce solicită „daune” statului suedez: funcționarii acestui stat au ajuns niște nevropați stupizi, care nu mai judecă normal, iar poliția, penaliștii, ministerul lor de externe a ajuns să facă politică pro-islamistă !!

  Cea mai plauzibilă explicație este că, în trendul scandinav specific ultimelor decenii, în aceste instituții-cheie ale unui stat au ajuns majoritari tovarășii lgbtq*#&/…, — pentru care tipul respectiv este un simbol macho, care le provoacă vise erotice, iar sofisticata armă din poză este un simbol falic deosebit de excitant…

 2. Stefan
  8 September 2019

  Suedia si guvernul ei au devenit vasali in toata regula si Statului Islamic.
  E vorba de un regim (Regatul Suediei) faradelegiuit, dement si corupt pina in maduva oaselor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi