FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Julia Kristeva a fost agent al securității comuniste din Bulgaria, afirmă o comisie guvernamentală însărcinată cu investigarea perioadei comuniste

Comitetul guvernamental pentru dezvăluirea documentelor și anunțarea afilierii cetățenilor bulgari la serviciile de securitate și de informații a declarat marți că Julia Kristeva a fost un agent al aparatului de securitate comunist.

Comitetul a afirmat că filozoful, feministul, criticul literar, lingvistul și psihanalistul născut în Bulgaria a fost înregistrat ca agent și colaborator sub acoperire al Direcției Generale a Biroului de Securitate a Statului, o instituție responsabilă de colectarea informațiilor de securitate externe.

Conform documentului eliberat de comisie, Kristeva a avut numele de cod Sabina și a fost recrutată pe 19 iunie 1971, de către locotenentul Ivan Bojikov. Comitetul a declarat că și-a bazat concluziile pe două volume de dosare desecretizate.

Cu toate acestea, documentul nu furnizează detalii care să indice cât timp Kristeva ar fi colaborat cu securitatea bulgară, despre presupusele sale activități sau dacă a fost plătită.

BIRN a contactat agentul literar al doamnei Kristeva prin e-mail, pentru un comentariu asupra acestor dezvăluiri, dar nu a primit niciun răspuns deocamdată.

Filosoful bulgaro-francez s-a stabilit definitiv în Franța încă din anii 1960 și este în prezent lector la Universitatea Diderot din Paris.

Kristeva s-a născut la Sliven, Bulgaria, în 1941. După ce a studiat filologia franceză la Universitatea din Sofia, s-a mutat în Franța pentru studii, în urma acordării unei burse guvernamentale franceze.

Ea a devenit o figură binecunoscută în cercurile filosofice și literare din Paris și a primit numeroase premii și distincții, printre care Comandantul Legiunii de Onoare, Comandantul Ordinului de Merit, Premiul Holberg Internațional, Premiul Hannah Arendt și Premiul Vaclav Havel.

SURSA   Balkan Insight

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *