FUNDATIA IOAN BARBUS

Julia Kristeva a fost agent al securității comuniste din Bulgaria, afirmă o comisie guvernamentală însărcinată cu investigarea perioadei comuniste

Comitetul guvernamental pentru dezvăluirea documentelor și anunțarea afilierii cetățenilor bulgari la serviciile de securitate și de informații a declarat marți că Julia Kristeva a fost un agent al aparatului de securitate comunist.

Comitetul a afirmat că filozoful, feministul, criticul literar, lingvistul și psihanalistul născut în Bulgaria a fost înregistrat ca agent și colaborator sub acoperire al Direcției Generale a Biroului de Securitate a Statului, o instituție responsabilă de colectarea informațiilor de securitate externe.

Conform documentului eliberat de comisie, Kristeva a avut numele de cod Sabina și a fost recrutată pe 19 iunie 1971, de către locotenentul Ivan Bojikov. Comitetul a declarat că și-a bazat concluziile pe două volume de dosare desecretizate.

Cu toate acestea, documentul nu furnizează detalii care să indice cât timp Kristeva ar fi colaborat cu securitatea bulgară, despre presupusele sale activități sau dacă a fost plătită.

BIRN a contactat agentul literar al doamnei Kristeva prin e-mail, pentru un comentariu asupra acestor dezvăluiri, dar nu a primit niciun răspuns deocamdată.

Filosoful bulgaro-francez s-a stabilit definitiv în Franța încă din anii 1960 și este în prezent lector la Universitatea Diderot din Paris.

Kristeva s-a născut la Sliven, Bulgaria, în 1941. După ce a studiat filologia franceză la Universitatea din Sofia, s-a mutat în Franța pentru studii, în urma acordării unei burse guvernamentale franceze.

Ea a devenit o figură binecunoscută în cercurile filosofice și literare din Paris și a primit numeroase premii și distincții, printre care Comandantul Legiunii de Onoare, Comandantul Ordinului de Merit, Premiul Holberg Internațional, Premiul Hannah Arendt și Premiul Vaclav Havel.

SURSA   Balkan Insight

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian