FUNDATIA IOAN BARBUS

Jordan Peterson: Despre chivotul legii, catedrală și cruce: Mesaj de Paști I

De la un om excepțional, Dr Jordan B Peterson, psiholog clinician, declarat agnostic, un mesaj de o claritate pe care mi-aș dori să o aud de la părinții creștini. Traducerea îmi aparține. (Vlad Lungeanu)


Trebuie să existe o punte între finit și infinit.

Trebuie să existe un loc unde efemerul să întâlnească eternul.

Trebuie să existe o punte între cognoscibil și incognoscibil.

Trebuie să existe o stâncă la temelie.

Chivotul, care este portalul către Dumnezeu, trebuie cărat pe umerii celor ce sunt Sfinți. El nu trebuie atins. Să atingi chivotul înseamnă să-ți riști viața. Există lucruri sfinte ce nu pot fi atinse decât cu primejdie de moarte. Aceste lucruri ce nu pot fi atinse sunt însăși temelia comunității.

Chivotul trebuie așezat în mijlocul templului. Templul trebuie așezat în mijlocul comunității. Comunitatea trebuie ordonată în jurul a ceea ce este de neatins și de nezdruncinat. Ceea ce este de neatins și de nezdruncinat este axiomatic. Poporul ce urmează chivotul a ales să călătorească spre eternul Pământ al Făgăduinței.

Orașul așezat cum se cuvine în jurul chivotului legii este Ierusalimul etern.

Ceva trebuie să fie axiomatic, altfel totul se cutremură și se prăbușește. Axiomaticul nu poate fi exprimat pe de-a-ntregul în cuvinte. Axiomaticul, de neatins și de nezdruncinat, face în schimb posibilă comunicarea. Axiomaticul este spirit, proces, forță vie. Manifestările sale, însă, sunt concrete. Aceasta este transformarea spiritului în substanță. Aceasta este creația Tablelor de Piatră.

Chivotul legii conține Regulile derivate în primă instanță din principiul axiomatic. Acel principiu este Spiritul care a exprimat Regulile. Spiritul este ocupantul absolut al chivotului, iar regulile sunt rezultatul acțiunii sale. Spiritul este Logosul creator.

Chivotul legii și templul sunt înlocuite de catedrală în centrul comunității. Catedrala este crucea în forma sa arhitectonică. Crucea este locul în care se petrece transfigurarea. Transfigurarea este încorporarea trupului lui Hristos. Această încorporare este o revendicare dramatică; este întruchiparea deciziei nu doar de a crede în Hristos, ci de a-L exprima prin acțiune, ceea ce înseamnă a crede într-un mod mult mai profund decât simpla credință.

Hristos este Cel ce transcende moartea acceptând-o voluntar. Hristos este Cel ce refuză împărățiile lumii acesteia pentru Împărăția lui Dumnezeu. Hristos este Cel ce pronunță adevărul care creează ordinea locuibilă care este Bună din haosul potențialității ce precede materializarea realității. Hristos este Cel ce mânuiește potențialitatea ca pe o spadă ce despică moartea. Hristos este Cel al cărei radicală acceptare a condițiilor vieții învinge ura, amărăciunea și dorința de răzbunare născute în caz contrar din tragedia și rea-voința care infectează Ființa. Fără acceptarea morții, amărăciunea este suverană, iar Iadul triumfă.

Hristos este potențialul bărbatului și al femeii.

Stă spus că bărbatul și femeia sunt deopotrivă creați după chipul lui Dumnezeu și că Dumnezeul este Cel ce folosește Logosul etern pentru a genera ordinea locuibilă din haosul potențialității. Aceasta este axioma. Acesta este diamantul din centrul lumii. Acesta este Spiritul de neatins din chivot. Aceasta este temelie de stâncă a culturii care aduce pace și prosperitate și care respectă demnitatea umană. Acesta este Marele Adevăr. Aceasta este responsabilitatea a cărei acceptare permite fiecăruia dintre noi să trăiască, în ciuda fragilității catastrofice a limitatei noastre ființe. Asemănarea noastră cu Dumnezeu dă fiecăruia dintre noi o valoare ce transcende finitul. Individul și societatea, în egală măsură, au îndatorirea etică de a respecta această valoare. Aceasta nu este doar prezumția ce stă la baza Drepturilor Omului. Este prezumția ce aruncă asupra noastră Responsabilitatea Absolută care este corolarul inevitabil al acestor Drepturi.

Înfruntați haosul viitorului.

Folosiți Logosul din care faceți parte integrantă pentru a transforma haosul în ordinea locuibilă care este Bună. Rostiți adevărul. Întruchipați adevărul.

Acceptați, îmbrățișând imposibilul, limitările ce fac posibilă Ființa. Lepădați-vă astfel de resentiment, de ură, de dorința de nemărginită răzbunare și de toată cruzimea și răul care o însoțesc. Ridicați crucea tragediilor și trădărilor încercate. Acceptați-i teribila greutate. Săltați-o pe umeri și răzbiți imposibil în sus, spre Împărăția lui Dumnezeu din vârful muntelui.

Alternativa este Moartea și Iadul.

PRELUAT DIN   Facebook, Vlad Lungeanu

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

  1. Aurelian Muşat
    29 martie 2018

    Excelent spus! Şi Blaga încerca să deschidă mintea oamenilor, în sensul ocrotirii valorii axiomaticii, lucrul în sine şi frumuseţea sa (“eu nu stric corola de minuni a lumii”). Misterul lui Dumnezeu îi aparţine numai Lui, Chivotul este energia pură divină, precum şi sarcina pe care fiecare o avem de purtat şi pe care trebuie s-o ducem cu bucuria că am fost aleşi pentru ea. Ca psiholog confirm că majoritatea tulburărilor sunt legate de nonacceptarea modului, ritmului, calităţii evenimentelor parcurse altfel decât ne dorim dar şi pentru nerecunoaşterea nonimplicării noastre pentru o schimbare a decursului lor, fără, iată, a răscoli voia Domnului, ci a schimba în bine întâmplările umane prin fapte umane. Mulţumesc pentru postare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian