FUNDATIA IOAN BARBUS

Liderul greco-catolicilor ucraineni sărută mâna preotului care a refuzat să fugă din Melitopolul ocupat de ruși

În timpul predicii rostite la liturghia de duminică, din 4 decembrie 2022, Preafericitul Sviatoslav Sevciuc – arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina – a sărutat mâna părintelui Olexander Bogomaz, recent eliberat din Melitopol.

Liderul greco-catolicilor ucraineni vorbise de mai multe ori cu părintele din Melitopol, oferindu-se să-l salveze din orașul ocupat de armata rusă. Cu lacrimi în ochi, tânărul părinte Olexander a refuzat să plece. Sunt atâția oameni aici care au nevoie de spovadă, de împărtășanie, de taina cununiei sau a botezului. Cine o să le săvârșească dacă nu mai sunt printre ei? i-a răspuns părintele. Presiunea a crescut asupra preotului greco-catolic în timpul așa-zisului referendum rusesc. De șapte ori au venit la părinte pentru a-i cere să accepte pașaport rusesc, a spus liderul greco-catolicilor ucraineni. Tânărul preot i-a refuzat pe ruși. În cele din urmă a fost arestat pentru o vreme, dar eliberat ulterior. A ajuns la Kiev unde, în fața credincioșilor, arhiepiscopul major i-a sărutat mâna cu care împărtășea tainele lui Hristos.

Arhiepiscopul Sviatoslav Sevciuc a vorbit duminică și despre soarta altor doi preoti, ieromonahi greco-catolici, ridicați de ruși din Berdiansk în 16 noiembrie. A făcut și un apel internațional pentru eliberarea lor existând informații că cei doi, Ivan Levițki și Bogdan Heleta, au fost torturați de ruși.

„Dați-mi voie să fac un gest – să sărut mâna care a revărsat și va revărsa harul lui Dumnezeu pe rănile poporului nostru”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi