FUNDATIA IOAN BARBUS LOGO SM

Lituania l-a expulzat pe editorul șef al filialei locale a Sputnik, pe care îl consideră „amenințare la adresa securității naționale”

Etichete:

Rectorul-șef al sucursalei lituaniene a Sputnik a fost dat afară din națiunea baltică pe fondul preocupărilor crescânde din Occident asupra influenței presei rusești, scrie Radio Free Europe. Marat Kasem a fost oprit de polițiștii de frontieră din Lituania, după ce a aterizat pe aeroportul din Vilnius venind de la Moscova pe 28 mai, iar apoi …

Rectorul-șef al sucursalei lituaniene a Sputnik a fost dat afară din națiunea baltică pe fondul preocupărilor crescânde din Occident asupra influenței presei rusești, scrie Radio Free Europe.

Marat Kasem a fost oprit de polițiștii de frontieră din Lituania, după ce a aterizat pe aeroportul din Vilnius venind de la Moscova pe 28 mai, iar apoi a fost deportat în Letonia, a afirmat agenția de știri Sputnik pe site-ul ei.

Kasem, care deține cetățenia letonă, a primit interdicție de intrare în Lituania timp de cinci ani, a declarat agenția rusă de știri.

Țara îl consideră pe Kasem o „amenințare la adresa securității naționale”, potrivit unui document de la Serviciul de Grăniceri al Lituaniei pe care acesta la publicat online .

Într-un post video de la Riga de după incident, Kasem a declarat că a fost reținut timp de aproximativ șase ore la aeroportul din Vilnius și a fost interogat de autorități.

El a spus că a fost întrebat dacă are legături cu serviciile secrete ruse, printre altele.

„Este surprinzător cât de mult [autoritățile lituaniene] se tem de umbra lor”, a spus el în postul video.

Serviciul de frontieră din Lituania nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Lituania se confruntă cu relații tensionate cu Rusia. Țara baltică a arestat și a acuzat mai multe persoane în ultimele luni de spionaj pentru Moscova.

Politicienii occidentali și ofițerii de informații au exprimat tot mai des îngrijorări față de instituțiile de presă deținute de Statul rus, inclusiv Sputnik și RT, cunoscute anterior sub numele de Rusia Today, numindu-le instrumente de propagandă a Kremlinului.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a obligat RT America să se înregistreze ca agent străin în 2017, după ce agențiile de informații din SUA au declarat că agenția de știri a contribuit la o campanie de intervenție a Kremlinului în alegerile prezidențiale din 2016, încheie Radio Free Europe.

SURSA   RFE

Puteți citi și:

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Comentarii

 1. DorinSpune:

  Răspunde
  mai 29, 2019

  Iată cum lucruri și fapte normale încep să apară ca nefirești !!

  Păi nu e limpede că toată zona baltică, din Polonia până la Leningrad (că St. Petersburg n-o să mai fie în veci…) este o fojgăială de agenți ai rusiei satanice ?? Colonizați la a nu știu câta generație, spioni militari și economici, propagandiști de cea mai joasă speță…

  Cel mai direct și fără tăgadă s-a dat de gol pre spusele proprii acest dubios „kasem” și „marat” (nume neaoșe rusești !) când a comentat tocmai ca un imperialist din epoca Brejnev: „Este surprinzător cât de mult [autoritățile lituaniene] se tem de umbra lor”… Păi ce om normal, din orice agenție ar face parte, se poate exprima așa ???

  Ceea ce e foarte greu de înțeles este lipsa de reacție la prezența acestor oficine scabroase pe teritoriul UE și în țări NATO, cum sunt România, Bulgaria sau Ungaria !! Pe unguri, care sunt sub o continuă paranoia teritorială, îi poți înțelege // pe bulgari, care au rămas o quasi-gubernie, îi mai înțelegi // DAR PE CONDUCĂTORII ROMÂNI !?

  Concluzia e clară – acești conducători actuali exprimă interesele rusiei, la greu și din orice poziție ! De ce nu sunt măturați și condamnați pentru ÎNALTĂ TRĂDARE ?? Mai au susținători și prin părțile laterale ??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *