FUNDATIA IOAN BARBUS

Papa Francisc, întâmpinat la sosirea în România de urmașii lui Augustin Vișa, erou țărănist întemnițat de comuniști dar și de regimul Antonescu

Papa Francisc, întâmpinat la sosirea în România de urmașii lui Aufustin Vișa, erou țărănist întemnițat de comuniști dar și de regimul Antonescu

Cei doi copii care oferit flori Sfântului Părinte sunt greco-catolici (13 şi respectiv 12 ani), frate și soră și provin din familia unui erou al neamului românesc: Augustin Vișa, potrivit Administrației Prezidențiale.

Augustin Vișa a fost întemnițat pentru convingerile sale democratice atât de regimul lui Antonescu, cât și de invadatorii sovietici și de regimul comunist de la București.

augustin-visaILD: Augustin Vișa (1904-1989) a fost avocat, doctor în drept, înalt funcționar al Băncii Naționale și lider al tineretului național-țărănesc. A fost arestat în timpul lui Antonescu pentru că s-a implicat în transmiterea unor informații Aliaților printr-o stație de radio. După cum relatează Domnul Cicerone Ionițoiu, datorită activității acestei stații, s-a evitat angajarea trupelor române în operațiunile din Iugoslavia așa cum solicitaseră germanii. Iuliu Maniu, care fusese informat de echipa din care făcea parte Augustin Vișa, a intervenit pe lângă Ion Antonescu și astfel s-a evitat o greșeală care sigur că nu ar fi rămas neplătită la sfârșitul războiului.

Augustin Vișa a făcut închisoare și pe timpul comuniștilor. A fost arestat pentru activitatea antifascistă, văzută de consilierii sovietici ca spionaj în favoarea Marii Britanii, și trimis în Gulag, în lagărul de la Potima. Nu a fost vorba de un Glamour Gulag din fanteziile nerușinate ale lui Ernu, ci de Gulagul stalinist în toată realitatea lui – singurul Gulag de altfel. A supraviețuit ca prin minune și s-a întors în țară, nu și în libertate, pentru că a mai petrecut încă doi ani la Gherla și Râmnicu Sărat.

A rămas de partea celor care nu au făcut concesii, un prieten bun și un om credincios valorilor pentru care și-a cheltuit viața și pe care le-a transmis generațiilor viitoare în cartea Din închisorile fasciste în lagărele și închisorile comuniste. Deși a trecut prin încercări greu de imaginat, nu avea nici la peste 70 de ani aerul unui om împovărat, ci pe cel al unui aristocrat cu prestanță. Vorbea și se purta cu o eleganță din care nu lipseau omenia și modestia.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

2 comentarii

 1. Dorin
  1 iunie 2019

  Doamne Odihnește-i pe cei mai bravi dintre români !
  Fie ca dăruirea lor pentru interesele superioare ale neamului românesc să fie cunoscută de toți tinerii și cinstită cum se cuvine !!

  Sperăm ca la schimbarea politică de după viitoarele alegeri să se instituie o adevărată Televiziune națională – să înceapă un serial cu ISTORIA REALĂ A ROMÂNILOR, de la Nistru pân-la Tisa, pe canalul 1 la maxima audiență, și reluat sătămânal pe canalul Cultural, reînființat !!

 2. Adi
  1 iunie 2019

  Papa a luat florile si … move on!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian