FUNDATIA IOAN BARBUS

MAE german: Nimeni nu poate opri construcţia gazoductului Nord Stream 2

Ministrul german de Externe, Heiko  Maas, consideră că sancţiunile SUA nu pot opri  construcția conductei de gaz „Nord Stream – 2”, proiect comun ruso–german, scrie publicația ucraineană de limbă română Libertatea Cuvântului.  Maas a declarat acest lucru la forumul de discuții dpa „Politik-Talk” din Berlin, potrivit lui DW.

„Nimeni nu poate opri acest proiect. Sancțiunile americane pot duce la retragerea companiilor occidentale, inclusiv  a celor germane. Totuși, acest lucru nu va duce la renunţarea la proiect. În acest caz, Rusia va implementa de una singură proiectul și atunci nimeni nu va putea influienţa  asupra menţinerii tranzitului prin Ucraina”, a spus Maas.

Criticii „Nord Stream-2”  se tem că după lansarea noii conducte de gaze naturale, Rusia nu va mai furniza gaz prin Ucraina. În prezent, cu participarea UE, sunt în curs de desfășurare negocieri pentru păstrarea tranzitului ucrainean. „Aceste discuții nu vor avea sens dacă Statele Unite impun sancțiuni, iar rușii înșiși vor finaliza construcţia  conductei de gaze”, a avertizat Maas.

În decembrie anul trecut, Maas a afimat că Germania nu va retrage sprijinul politic pentru gazoductul Nord Stream 2, după ce unii parlamentari germani au sugerat limitarea proiectului pentru a pedepsi Moscova pentru confiscarea navelor ucrainene și a echipajului lor.

De asemenea, într-un interviu dat ziarului Bild am Sonntag, Ministrul de Externe german a declarat că Germania este gata să colaboreze cu Rusia, în ciuda crizei în desfășurare apărută după tentativa Rusiei de asasinare a lui Serghei Skripal în Marea Britanie. Acesta a adăugat că Germania are “nevoie de Rusia ca partener, inclusiv pentru rezolvarea conflictelor regiunale, în procesul de dezarmare și ca un stâlp important al ordinii mondiale”.

Aproape o treime din conducta „ Nord Stream –  2” , care se întinde pe o lungime de 1200 de kilometri, a fost construită, în pofida faptului că SUA şi alte state europene se  opun acestui proiect. Ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a trimis recent scrisori cu amenințări la adresa sancțiunilor companiilor germane implicate în construcția conductei de gaze. Ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, a avertizat companiile germane implicate în construirea gazoductului Nord Stream 2 că ar putea fi sancţionate dacă nu renunţă la proiect.

SURSA   Libertatea Cuvântului

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

3 comentarii

  1. Cristi
    18 ianuarie 2019

    Dar Trump e prieten cu Putin.
    Dar Trump e warmonger. Inarmeaza Ucraina si Europa de Est, si asta ne irita.

    “Leftism is menral disorder”.

  2. Dorin
    18 ianuarie 2019

    Din păcate, în chestiune Occidentul nu este unitar ! Este a n-a oară când se dovedește că, pe lângă o voce unică în politica externă a Uniunii, restul (moneda unică, chiar armată unică) sunt povești !
    Și cu acest prilej se dovedește căderea Germaniei pe trepte incredibile ale consecvenței politice și apărării intereselor ei strategice… Această țară și-a pierdut capacitatea de a secreta vectori politici normali, coerenți cu statutul și tradițiile unei națiuni central-europene… Discursul actualei clase politice nemțești:
    „…Rusia ca partener, inclusiv pentru rezolvarea conflictelor regionale, în procesul de dezarmare și ca un stâlp important al ordinii mondiale…” este dictat de la kremlin, este dincolo de orice închipuire !!!

    Dacă pe acest stat și pe politicienii lui se sprijină UE, destinul uniunii este pecetluit – ceea ce rusia a și urmărit de decenii încoace…
    De aceea consider corectă aserțiunea că Germania trebuie marginalizată în UE și înlocuită cu Polonia !!

    Ptr. mesaj 1// – cu legătura Trump – putin, totul e intoxicare mediatică. Tocmai că stânga extremă este disperată că în sfârșit Casa Albă știe cu cine are a face (vezi și episoadele Trump- merkel) !! Din păcate rușii, după merkel, și-au asigurat AL TREILEA CANCELAR OBEDIENT LA BERLIN, după Kohl……………….

  3. Liv stomer
    18 ianuarie 2019

    E ceva ce imi scapa. Cum ar putea Rusia “sa construiasca singura conducta”, daca Germania i-ar spuna ca nu ii vrea petrolul\gazele? Catre ce tara\i ar fi atunci conducta aia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian