FUNDATIA IOAN BARBUS

Documente KGB desecretizate în Ucraina arată că NKVD-ul lui Stalin și Gestapo-ul lui Hitler au colaborat dinaintea semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a deschis calea războiului în Europa și a durat până când Hitler s-a întors impotriva fostului aliat în iunie 1941, scrie Paul Goble pentru euromaidanpress.com.

Dar acum ar putea exista ceva și mai ofensiv pentru apărătorii lui Stalin și ai sistemului lui: descoperirea unor documente care confirmă faptul că NKVD-ul lui Stalin a colaborat îndeaproape cu Gestapo-ul înainte de semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov și care e posibil să fi pregătit semnarea pactului.

Dmitri Volcek de la Radio Svoboda scrie că documente recent publicate din arhivele birourilor KGB din Ucraina arată că „NKVD a predat către Gestapo refugiați din Germania care sperau să scape de Hitler în URSS”.

Începând cu mult înainte de 1939 și continuând până la invazia germană, poliția secretă sovietică a trimis „sute” de refugiați la închisoare, tortură și, în multe cazuri, la moarte de mâna Gestapo-ului. La început, a implicat mai ales cetățeni germani; dar mai târziu, această „cooperare” a inclus și pe alții.

Istoricul german Wilhelm Mensing a creat un site web „NKVD și Gestapo” la nkwd-und-gestapo.de, dedicat celor care au fugit din Germania lui Hitler doar pentru a fi arestați în URSS, apoi trimiși în GULAG sau dați înapoi naziștilor. [Mensing este, de asemenea, autorul lui Von der Ruhr în den GULAG (2001), printre alte cărți.]

Documentele din Ucraina sunt deosebit de importante din două motive:

 • În Germania de Est, orice referire la această practică a fost interzisă; și există puține documente despre asta în arhivele Stasi, spune Mensing;
 • Iar în Rusia, dosarele poliției secrete care probabil conțin documente despre colaborare rămân clasificate și astfel inaccesibile cercetătorilor.

Volchek l-a întrebat pe Mensing despre asemănările dintre NKVD și Gestapo, menționează Paul Goble. Istoricul german a răspuns că acestea împărtășeau „calitățile specifice ale poliției secrete. Gestapo-ul a exterminat populația evreiască în țările ocupate: aceasta a fost trăsătura sa unică.” Pe de altă parte, „numărul victimelor NKVD a fost aparent mai mare”.

„Numerele au variat, dar cruzimea era aceeași”, a continuat el. „Atât Gestapo-ul, cât și NKVD-ul au fost instrumente în mâinile unor conducători criminali și tirani despotici”.

SURSA   Euromaidan Press

Vedeti si:

Legătura sfântă dintre Stalin și Biserica Ortodoxă Rusă

Paul Goble, fost director de cercetare la Academia Diploamtică din Azerbaigian, a predat și a fost cercetător la universități din Estonia, perioadă în care a lansat blogul său Window on Eurasia. Până în 2004 a avut diferite funcții în Departamentul de Stat al SUA, în CIA și International Broadcasting Bureu, dar și la Vocea Americii și Radio Europa Liberă. Goble a fost decorat de guvernele Estoniei, Letoniei și Lituaniei pentru eforturile lui în promovarea independeței țărilor baltice și retragerea trupelor rusești din aceste țări foste ocupate. sursa: The Institute of World Politics

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 Comments

 1. Andrei CRISTEA
  16 January 2019

  Si are cineva impresia ca a incetat colaborarea ? NordStream merge inainte, mai in „low profile” ca sa nu atraga atentia; Germania boicoteaza rezolvarea conflictului Rusia-Ucraina – declaratii, nu sanctiuni serioase; un fost cancelar german angajat la o companie ruseasca – spaga disimulata in salariu; grija Moscovei de a nu face referiri negative la aliatul de atunci (Germania nazista) si de acum (Germania merkeliana) – istoriografia si/sau propaganda (pentru Rusia ambele sunt metode de dezinformare) Moscovei fac referire de cele mai multe ori la lupta impotriva fascismului, nu a nazismului –
  „Ambasada Rusiei în România – Посольство России в Румынии
  28 decembrie 2018 la 06:30 ·
  #RO Cine a avut nevoie, la 75 de ani după cel de-al Doilea război mondial, să scoată de la naftalină miturile despre „atrocitățile” soldaților sovietici – eliberatorilor Europei de fascism
  Pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale. În cadrul acestei perpetue campanii de propagandă, ostilii…” – „celebrul” text de pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la Bucuresti (acesta fiind unul din exemplele recente), postat la sfarsitul anului trecut, din care aflam ca Armata Rosie a luptat cu FASCISTII (Italia, poate si Ungaria lui Horthy), nu cu NAZISTII !!!

 2. crs
  16 January 2019

  Sunt mari sanse ca Hitler si multi capi mai obscuri sa se fi refugiat intr-adevar in tari pretine, gen Mexic, Guatemala, Honduras, samd. Poate chiar in urss.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi