FUNDATIA IOAN BARBUS

Mai multe țări din Europa (nu și România) resping echipamentele medicale din China din cauza defectelor. Avertismentul ambasadorului SUA

Mai multe guverne europene au respins echipamentele din China destinate să combată focarul de coronavirus. Sute de mii de kituri de testare și măști medicale sunt sub standard de calitate necesar sau sunt defecte, potrivit autorităților din Spania, Cehia, Turcia, Olanda și Georgia. Una dintre țările în care China a trimis măști de protecție este România, la cererea Primăriei Municipiului București, dar nu avem încă informație despre calitatea lor materialelor.

Olanda

Sâmbătă, ministrul olandez al sănătății a anunțat că a retras din spitale 600.000 de măști protectoare care fuseseră livrate din China pe 21 martie. Măștile defecte fuseseră deja distribuite echipelor medicale de prim rang. Oficialii olandezi au spus că măștile nu se potrivesc și că filtrele lor nu funcționează așa cum era prevăzut, deși aveau un certificat de calitate.

Site-ul olandez De Stentor a publicat o imagine din 22 martie în care apare ministrul sănătății Hugo de Jonge împreună un transport de măști Huawei.

Ministrul Sănătății Hugo de Jonge primește primele cutii cu măști de protecție de la Steven Cai (Huawei). Compania de telecomunicații donează 800.000 de măști pentru față. Primele 200.000 de exemplare au sosit duminică, 22 martie. © ANP

Cehia

De asemenea, pe 23 martie s-a descoperit că sunt defecte până la 80 la sută din cele 150.000 de truse de testare rapidă pentru coronavirus livrate de China în Republica Cehă. Ministerul Sănătății ceh plătise 546.000 USD pentru 100.000 de kituri de testare, în timp ce Ministerul de Interne a plătit pentru celelalte 50.000.

Spania

Guvernul Spaniei a întâmpinat probleme similare cu kiturile de testare comandate de la o companie chineză. Au fost identificate ca defecte 70% din kiturile de testare rapidă a coronavirusului achiziționate de Spania de la compania chineză Bioeasy, potrivit El Pais.

Turcia

Turcia a anunțat, de asemenea, că o parte din kiturile de testare comandate de la companii chineze nu erau suficient de exacte, potrivit BBC. Ateș Kara, membru al comitetului consultativ științific pentru coronavirus al guvernului turc, a declarat că marja de eroare a testelor este prea mare, ceea ce creează riscul de falsuri negative. “Am dorit ca toate testele să fie complet corecte”, a spus el, potrivit Financial Times.

Workers disinfect Sultanahmet Square in front of the Blue Mosque in Istanbul to prevent the spread of coronavirus on 21 March 2020 (AFP)

Georgia

De asemenea, Georgia a anulat un contract cu compania chineză Bioeasy pentru livrarea a 200.000 de teste rapide din China. Declarația privind anularea contractului a fost făcută pe 27 martie ministrul Sănătății, Ekaterine Tikaradze, potrivit interpressnews.ge.

România?

În aceeași zi cu Olanda, pe 21 martie, primarul Bucureștiului Gabriela Firea a primit din partea Ambasadei Republicii Populare Chineze în România măşti, combinezoane de protecţie, dezinfectanţi şi mănuşi pentru spitalele din Capitală.

Firea şi-a exprimat recunoştinţa pentru acest gest, scrie Agerpres.

Transportul din China a venit ca urmare a “solicitării, rugăminţii noastre de a sprijini spitalele din Bucureşti cu tot ceea ce este nevoie acum foarte urgent pentru protecţia cadrelor medicale – combinezoane de protecţie, măşti de protecţie, mănuşi şi de asemenea, dezinfectanţi”, a declarat Gabriel Firea citată de Agerpres.

Până la această oră, nu am găsit în presă informații despre calitatea echipamentelor primite de București din China.

Ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman, a avertizat în privința măștilor livrate de China și asupra companiei Huawei

“Faptul că Partidul Comunist Chinez s-ar folosi de moartea a mii de europeni pentru a înmâna măști de marcă Huawei deghizate în donații umanitare este inadmisibil.I-am avertizat pe prietenii mei români şi înainte, și o voi face şi acum: aceasta este o companie căreia nu i se poate încredinţa securitatea dumneavoastră națională și care vă va pune în pericol libertatea. Comportamentul de înșelăciune, confuzie și lipsa de transparență a Partidului Comunist Chinez a venit cu un preț mortal pentru întreaga lume”, a declarat ambasadorul Zuckerman ieri.

Surse: BBC, De Stentos, FT, El Pais, interpressnews.ge, iROZHLAS, Agerpres, Ambasada SUA la București 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian