FUNDATIA IOAN BARBUS

Manuscrise creștine străvechi digitizate la mânăstirea de la poalele muntelui Sinai

La mănăstirea Sf. Ecaterina de la poalele Muntelui Sinai, din Egipt, liniștea din bibliotecă este întreruptă doar de zgomotul de fond al mașinilor electrice, pe măsură ce un manuscris foarte vechi este scăldat în lumină verde.

O echipă din Grecia fotografiază mii de manuscrise fragile, inclusiv unele dintre cele mai vechi exemplare ale evangheliilor creștine, folosind un proces complex, care include luarea de imagini în lumină roșie, verde și albastră și îmbinarea acestora cu ajutorul unui program software special, pentru a crea o singură imagine color de înaltă calitate.

Există un tangibil simț al urgenței misiunii în desfășurare.

Deși mănăstirea a supraviețuit timp de sute de ani de război, ea se află într-o regiune în care militanții islamici au distrus nenumărate artefacte și documente culturale din Siria și Irak. Bisericile creștine din Egipt au fost și ele vizate de o insurgență islamistă, în nordul Sinaiului slab populat și caracterizat de o geografie aspră.

„Sfânta Mănăstire a Muntelui Sinai”, care face parte din biserica ortodoxă estică, se află în jumătatea mai sigură din sudul peninsulei Sinai. Dar, în 2017, statul islamic și-a asumat responsabilitatea pentru un atac asupra unui punct de control egiptean din apropiere, în urma căruia un ofițer a fost ucis.

„Nesiguranța din prezent ne obligă la o finalizare rapidă a acestui proiect”, a declarat pentru Reuters arhiepiscopul Damianos din Sinai, care este și starețul mânăstirii Sf. Ecaterina.

Scopul este de a crea prima arhivă digitală a tuturor celor 4.500 de manuscrise din bibliotecă, începând cu aproximativ 1.100 în limbile siriacă și arabă, care sunt deosebit de rare.

Sarcina ar putea dura mai mult de un deceniu, folosind camere digitale și matrice de calculatoare, alături de leagăne sofisticate, concepute pentru a susține manuscrisele mai fragile.

Proiectul a început anul trecut și este întreprins de către organizația nonprofit de cercetare Early Manuscripts Electronic Library (EMEL), în colaborare cu mănăstirea și biblioteca universității din California, Los Angeles. Biblioteca din California a declarat că va începe să publice manuscrisele online, în culori pline, din toamna anului 2019.

„Această bibliotecă este o arhivă a istoriei creștinismului și a vecinilor săi în lumea mediteraneeană și, prin urmare, este de interes pentru comunitățile din întreaga lume care își găsesc istoria aici”, a declarat Michael Phelps, directorul organizației Early Manuscripts Electronic Library.

Mănăstirea se află la poalele Muntelui Sinai, care este prin tradiție locul în care Moise a primit cele Zece Porunci.

UNESCO a clasificat zona drept sit al patrimoniului mondial, citând statutul său sacru în creștinism, islam și iudaism. Se spune că Sf. Ecaterina a fost întemeiată în secolul al VI-lea și este cea mai veche mănăstire creștină încă în uz pentru funcția sa inițială.

Cel mai faimos manuscris din bibliotecă este Codex Sinaiticus, din secolului al IV-lea – un manuscris grec al Bibliei, care conține cel mai vechi Noul Testament complet care a supraviețuit până în prezent.

Un altul este Codex Syriacus, o veche copie a evangheliilor, în limba siriacă. Alte manuscrise reprezintă opere de știința, din medicină și opere ale clasicilor greci.

Numai digitizarea primei etape, a manuscriselor siriac-arabe, va dura aproximativ trei ani și va costa o sumă estimată la 2,75 milioane de dolari, a declarat Phelps.

„De-a lungul secolelor, călugării au trăit aici în rugăciune, dedicându-se scopurilor spirituale, ca martori ai revelației lui Dumnezeu față de omenire … în acest sens mai ales, Mănăstirea Sinai este o corabie, un chivot spiritual în pustie”, a spus părintele Iustin din Sinai, bibliotecarul mănăstirii.

Proiectul va furniza o înregistrare mai completă decât microfilmarea parțială realizată în urmă cu decenii de către biblioteca Congresului american și de biblioteca națională a Israelului. Cele două instituții își pun înregistrările la dispoziția noului efort de digitizare, au spus organizatorii proiectului.

SURSA   Reuters

Emil Borcean

Emil Borcean

Comentarii

 1. DorinSpune:

  Răspunde
  mai 9, 2019

  Cel mai impresionant în zonă pare pustiul absolut al culmilor montane… Așa dezolare nu poate exista de ex. în Carpați…
  Cu atât mai pregnant apare „chivotul spiritual” care este Vechea Mănăstire ! Aș putea chiar sugera o umbrelă militară funcțională, cu aparatele cele mai performante și echipele de șoc cele mai pregătite – tocmai pentru descurajarea unor amenințări violente, de tipul celor care urmăresc ștergerea identității iudeo-creștine din întreaga zonă…

 2. nicuSpune:

  Răspunde
  mai 9, 2019

  Intre timp: https://pjmedia.com/homeland-security/turkey-venerates-its-violent-conquest-of-christian-territory-with-conversion-of-hagia-sophia-to-a-mosque/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian