FUNDATIA IOAN BARBUS

Fii un mensch

Hillary Clinton, în septembrie 2016, despre milioanele de americani care l-au susținut pe Donald Trump la alegerile prezidențiale din urmă cu doi ani și jumătate:

Știți, ca să generalizez la limită, că jumătate din susținătorii lui Trump i-ați putea încadra în ceea ce eu numesc coșul cu deplorabili. Nu-i așa? [râsete / aplauze]

Rasiști, sexiști, homofobi, xenofobi, islamofobi – alegeți dumneavoastră. Din păcate există oameni de genul ăsta și el le-a dat proeminență.

Vladimir Tismăneanu, în septembrie 2018, despre milioanele de români care erau de acord cu referendumul pentru clarificarea în constituție a noțiunii de familie:


Același gen de limbaj arogant și disprețuitor, aceeași atitudine de vătaf ofensat care dă cu biciul retoric peste gloata de slugi impertinente.

Acest gen de personaj este opac la noțiunea de atitudine cuviincioasă față de semeni. Pe de altă parte astfel de specimene nu contenesc să peroreze despre binele public și societatea civilă. Civilă, ca în civilitate, adică fel curtenitor de a vorbi sau respectare a bunei-cuviințe. Sfântă ipocrizie!

Ipocrizie are în latină un nume sugestiv: pietas ficta. Pietate (sau moderație) fictivă. Această descriere li se potrivește ca o mănușă. Ei fac parte din și întrețin o ficțiune. Se agită ca niște păpuși pe scenă, într-un concurs de declamații sforăitoare, iar când spectatorii cască plictisiți – sau, impardonabil, se îndreaptă tiptil spre ieșire – ies din personaj și dau drumul la sudălmi. Cum de îndrăznește cineva să nu-i ia în serios, să nu dea din cap aprobator, să gândească altfel? Doar ei sunt casta învățaților și preoțimea adevărului, lor li se cuvine admirație și supunere din partea plebei nerafinate.

Nu pleacă nimeni la niciun referendum! The show must go on, tovarăși! Altfel sunteți niște deplorabili! Deplorabili cu opinci și ochelari de cal, niște pășuniști în zdrențe!

Vreți să cunoașteți „virtutea” păpușilor care se dau în spectacol la matineu și seara, sezon după sezon, în magnifice puneri în scenă ale binelui public și civismului?

E simplu: susțineți ce nu trebuie.

Câteva luni mai târziu, după moartea tragică a creatorului de modă Răzvan Ciobanu, în aprilie 2019, Vladimir Tismăneanu adoptă partitura fariseului amnezic:

Ma feresc de etichete. Nu cred in mono: culori, idei, motive muzicale, afinitati elective. E loc pentru pluralitate. E loc si nevoie de toleranta.

Anul trecut, când îi făcea albie de porci pe românii în favoarea referendumului despre familie – “Romania in itari, cu opinci si cu ochelari de cal: Anuntatul referendum este de un penibil nebun. Paseism neghiob, idilism rural, pasunism in zdrente” – civilul domn nu punea etichete și nu îi detesta gălăgios pe creștini, ci își exersa doar simțul de observator de modă.

Se pare ca Biserica Ortodoxa are probleme cu inmormantarea religioasa. Omul era gay si ateu.

Se pare că domnul “Pluralitate Toleranță” are probleme cu realitatea. BOR nu interzice înmormântarea homosexualilor și ateilor.

Noroc ca nu era evreu sau rrom.

Aici ni se face cu ochiul și se enunță ceva confuz. În orice caz, rromii nu sunt excluși din cimitirele creștine, ba uneori și-au construit cavouri impresionante, ca în Timișoara. În ce privește ritualul la evrei bănuiesc că un evreu nu are nevoie de BOR la înmormântare, ci de un rabin.

Cine este interesat de adevăr și nu de țesătura de invective și minciuni pe care le împrăștie intoleranții anticreștini, ar face bine să citească următorul bilanț faptic: Fake news. Biserica NU refuză să-i facă slujbă de înmormântare creatorului de modă Răzvan Ciobanu din cauză că ar fi fost „gay“

Imprecațiile dlui. Tismăneanu survin în timp ce creștinii din Sri Lanka sunt măcelăriți în chiar ziua de Paște, cei din Pakistan, Egipt și Africa sub-sahariană sunt periodic atacați și suprimați fizic, iar cei din China sunt constant hăituiți de autorități.

Situația pe plan mondial este atât de gravă încât un raport oficial înmânat guvernului britanic arată că persecuția creștinilor din Asia (în special Orientul Mijlociu) și Africa a atins, pe alocuri, nivelul unui genocid.

“Adevărul incomod este că majoritatea covârșitoare (80%) a credincioșilor religioși persecutați sunt creștini… Ceea ce se uită, în această atmosferă de corectitudine politică, este faptul că creștinii persecutați sunt unii dintre cei mai săraci oameni de pe planetă. Populația de creștini era de aproximativ 20% în Orientul Mijlociu. Acum este de 5%.” — Jeremy Hunt, ministrul de externe britanic.

Nu este onorabil să ataci verbal o masă de oameni, pentru credința lor, în timp ce alții au trecut la masacrarea acestora și nu este nicicând onorabil să-ți înjosești semenii. Există o vorbă a evreilor americani: “Be a mensch”, adică fii o adevărată ființă umană, o persoană cu integritate și onoare.

Un mensch este un om decent, chiar și față de conaționalii în “ițari” și închinați lui Hristos.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian