FUNDATIA IOAN BARBUS

Marina americană admite un număr sporit de vizualizări de OZN-uri în anii recenți

În decembrie 2017 Pentagonul a recunoscut public, pentru prima dată, existența unui program recent dedicat studierii obiectelor zburătoare neidentificate. Finanțarea pentru ceea ce era cunoscut sub numele de „Advanced Aviation Threat Identification Program” a avut loc între 2007 și 2012. Dar oficiali familiarizați cu acest program au declarat că unele dintre cercetările sale au continuat și ulterior.

Știrea despre existența acestui program a marcat una dintre dezvăluirile semnificative referitor la cercetarea guvernamentală despre obiecte zburătoare – și despre posibilitatea existenței, până acum nedovedită, a aparatelor de zbor extraterestre – de când a fost închis, în 1969, proiectul „Blue Book”, un studiu îndelungat al aviației americane. „Blue Book” s-a ocupat cu studierea a mii de incidente de reperare vizuală a OZN-urilor și a concluzionat că nu au fost descoperite „niciun fel de evoluții sau principii tehnologice dincolo de cunoștințele științifice actuale” și nicio dovadă a „vehiculelor extraterestre”, cu toate că o mică parte a incidentelor a rămas neexplicată.

Într-un articol din 24 aprilie anul curent, publicat de Washington Post, un oficial militar a declarat că, începând din 2014, OZN-uri au pătruns în spațiul aerian militar chiar și de câteva ori pe lună. Într-un alt articol publicat luni, de către același ziar, același oficial a spus că marina SUA nu va mai împărtăși publicului informații despre ceea ce ei numesc „fenomene aeriene inexplicabile”, în ciuda elaborării unor proceduri oficiale de documentare a vizionărilor OZN.

Într-o declarație publicată de revista Politico, tot în luna aprilie anul curent, un reprezentant al marinei americane confirmă faptul că „Au existat o serie de rapoarte despre aeronave neautorizate și/sau neidentificate, care pătrund în diverse regiuni controlate de armată și spații aeriene militare. Marina actualizează și oficializează procedurile prin care astfel de incursiuni sunt aduse la cunoștința celor care se ocupă de analizarea fenomenului.”

Noile proceduri vin ca răspuns la multiplele vizionări ale obiectelor rotunjite reperate și urmărite pe camerele cu infraroșu, inclusiv la imaginile filmate ale așa-numitului OZN „Tic-Tac”, făcute publice de către New York Times în 2017. În timpul acelui incident, petrecut în 2004, portavionul Nimitz a observat mai multe OZN-uri în apropierea peninsulei Baja din California. Piloți, tehnicieni radar și alți oficiali militari au confirmat vizualizarea.

„La un moment dat au fost mai multe obiecte pe care le urmăream”, a declarat subofițerul Gary Voorhis, aflat la bordul crucișătorului Princeton, care escorta USS Nimitz. „Acestea se deplasau în apropiere, la viteze, unghiuri și traiectorii incredibile și apoi, în cele din urmă, au dispărut.”

Vehiculele au fost descrise ca fiind fără ștuț de aspirație a aerului, fără eșapament și fără alte indicații privind o sursă de energie sau o metodă cunoscută de generare a tracțiunii.

Joseph Gradisher, purtător de cuvânt al biroului adjunctului șef al operațiunilor navale pentru războiul informațional, a descris ziarului Washington Post mai multe vizionări înregistrate lunar, dar a subliniat că orice informații ulterioare vor rămâne probabil secrete. Congresul va avea acces la rapoarte cu statistici ample privind numărul de vizionări și concluziile desprinse din investigațiile militare.

Dar, în timp ce marina intenționează să secretizeze astfel de incidente, politicianul care a ajutat la finanțarea programului, acum închis, „Advanced Aerospace Threat Identification Program”, afirmă că observările de OZN-uri sunt mult mai frecvente, în cercurile militare, decât a fost dezvăluit anterior.

Harry Reid, fostul lider al majorității din senatul american, a menționat, pentru afiliatul CBS din Las Vegas, numeroase vizualizări raportate de către bazele militare. „Nu puteți să pretindeți că aceste lucruri nu se întâmplă. Avem instalații militare unde sute și sute de oameni care sunt acolo văd aceste lucruri.”

Imagini date publicității de către marina americană, referitor la incidentul din 2004. Două avioane F/A-18F observă un obiect zburător neidentificat.

SURSA   Newsweek

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

5 comentarii

 1. .
  12 mai 2019

  Se apropie un conflict.Foo fighters au apărut cu o frecvență mai mare întotdeauna în timpul conflictelor militare și al experiențelor nucleare, în trecut.Rămâne de văzut ce ne rezervă viitorul apropiat.

 2. Lupul Albinelor
  12 mai 2019

  Interesant. Oare ati putea detalia putin in legatura cu corelatia dintre ele?
  Sa fie vorba de intensificarea activitatii de spionaj cu aparate mai putin conventionale?

 3. Emil Borcean
  12 mai 2019

  Nu pot face o corelatie, nu urmaresc fenomenul cu atentie. Ce am observat este faptul ca, de-a lungul timpului (dupa 1944-1945), au fost (mult) mai frecvente raportarile de OZN-uri in spatiul aerian nord-american (SUA, Canada). America de Sud, Africa, Asia? Foarte rar. Europa uneori. Poate deoarece americanii sunt ceva mai transparenti, la nivel oficial, decat restul. Se pot face multe speculatii.

 4. Lupul Albinelor
  12 mai 2019

  Sau, ar putea fivsinplul fapt ca americanii sunt msi atenti la ceea ce zboara prin spatiul lor aerian. Poate de aceea exista mai multe raportari in preajma cinflixtelir, pentru ca atunci lumea sevuita mai cu atentie in radare si pe soatiul aerian. Ma indoiesc ca in africa se uita cineva foarte atent pe radare. Daca te uitu mai mult, vezi mai multe fenomene inca neexplicabile.

 5. dudu
  12 mai 2019

  Absolut din întâmplare (cum altfel?) am fost martorul unei asemenea apariții la sfârșitul unui noiembrie rece și secetos din 2003.Am făcut armata și ce pot să spun este că obiectul nu arată și nu se comportă ca vreo tehnologie existentă sau posibilă terestră.A llanat la punct fix aproape două ore la cam 1 km distanță de mine (eram pe câmp, pe un drum de țară) deasupra unei păduri, după care a început să accelereze, descriind un arc de cerc foarte larg, ajungând la viteza unui obuz trasor cam în 20 de secunde pierzându-se la orizont după încă vreo zece.Mărturisesc că n-am avut curajul să mă apropii de el cât timp a staționat.ci doar să-l privesc de lângă mașină.Totul s-a petrecut într-o liniște completă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian