FUNDATIA IOAN BARBUS

Mariupol: Rușii au deportat 6000 de persoane în orașe îndepărtate ale Rusiei, alte 15.000 vor fi deportate în curând. Zelenski: Nu a mai rămas “nimic” din Mariupol

“Rușii deportează în masă ucraineni din #Mariupol, aflat sub asediul Rusiei – cel puțin 6.000 de persoane au fost deja strămutate. Rușii forțează oamenii să urce în autobuze și îi duc în „lagăre de filtrare”, după care oamenii sunt trimiși în orașe îndepărtate ale Rusiei”, scrie azi jurnalista ucraineană Anastasiia Lapatina pe Twitter. Alți 15.000 sunt pregătiți de deportare în Rusia. În ultimele 20 de zile, militarii ruși au împiedicat evacuarea civililor care vor să fugă din calea bombelor, spun oficialitățile din Mariupol.

“Acum ocupanții ruși deportează cu forța mii de locuitori ai Mariupolului în Rusia!”, scrie Consiliul Local pe pagina de Telegram a Consiliului local din Mariupol.

“Locuitorii din cartierul Malul Stâng încep să fie deportați în masă în Rusia”, scrie instituția din Mariupol. “În total, aproximativ 15.000 de mariupoleni au fost pregătiți pentru deportare. Aceaștia sunt aproximativ jumătate din toți rezidenții care se află încă în cartierul Mal Stâng. Se știe că ocupanții obligă oamenii deja epuizați de război să se urce în autobuze. Există, de asemenea, informații că ocupanții ruși confiscă pașapoartele oamenilor și alte documente de identitate ucrainene”, se menționează în comunicat.

“Oamenii deportați sunt mai întâi duși în așa-numitele lagăre de filtrare, de unde sunt redistribuiți în diferite orașe îndepărtate din Rusia. Astăzi se știe că aproximativ 6.000 de mariupoleni au fost deja deportați cu forța pe teritoriul ocupantului”, conform instituției din Mariupol.

“În ciuda faptului că partea rusă anunță în mod regulat posibila evacuare a oamenilor pe teritoriul controlat de Ucraina, în realitate nu este cazul adaugă instituța. În ultimele 20 de zile, ocupanții au blocat coloana de evacuare și au împiedicat salvarea în siguranță a oamenilor. Chiar acum, autobuzele care au plecat din Zaporizhia spre Berdiansk pentru a evacua locuitorii din Mariupol au fost blocate. Evident, acest lucru se face doar pentru a împiedica oamenii să se întoarcă pe teritoriul controlat de Ucraina. În ciuda faptului că asta își doresc locuitorii orașului ucrainean.”

„Ce fac ocupanții ruși nu poate fi explicat. La început, blochează un oraș pașnic, încep să ucidă oameni întenționat și apoi îi deportă cu forța pe teritoriul lor. Ucraina a experimentat asta doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din păcate, istoria se repetă. Doar că acum în loc de naziști – rasiști. Acum realizăm o bază de date cu rezidenți deportați din Mariupol și vom lucra la întoarcerea lor în Ucraina”, a declarat primarul orașului Mariupol, Vadim Boychenko.

Civilii sapă morminte la marginea drumului în Mariupol. Credit…Alexander Ermochenko/Reuters

Petro Andryushchenko, un asistent al primarului orașului, a declarat că la data de 20 martie, cel puțin 200.000 din populația de dinainte de război a orașului, de peste 400.000, era încă în oraș

Civili ferindu-se de bombardamentele în interiorul unei scări a unui bloc de apartamente din Mariupol pe 13 martie. Credit… Evgeniy Maloletka/Associated Press

“În Rusia, ucrainenilor li se „oferă” locuri de muncă oficiale, iar cei care sunt de acord primesc documente care le interzic să părăsească acele regiuni timp de doi ani. Regiunile oferite includ Sakhalin, insula aproape de Japonia (Defense Intelligence of Ukraine)”, adaugă Anastasiia Lapatina.

Jurnalista a publicat imagini de azi din Mariupol, orașul devastat aproape integral de armata rusă:

Alte imagini din aceste zile, filmare cu drona, în care devastarea orașului se poate vedea de sus:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, într-o adresare video dată parlamentului Italiei, că nu a mai rămas „nimic” din Mariupol după săptămâni de bombardament rusesc, scrie Reuters.

Rușii nu au invadat Ucraina, ci desfăşoară operaţiuni militare limitate şi a subliniat că încearcă să bombardeze „delicat”, fără a lovi civilii, a susținut ieri ambasadorul Rusiei la ONU, Gennadi Gatilov, scrie hotnews.ro.

“Încercăm să (bombardăm) într-un mod foarte delicat, fără a răni populaţiile civile. Avem un război informaţional. O mulţime de “ştiri false” sunt afişate pe ecranele de televiziune”, a asigurat Gatilov.

Pentru ajutor cu traducerea, mulțumiri lui Dan Nicu.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian