FUNDATIA IOAN BARBUS

Măsurile pro-familie din Ungaria au dus la scăderea simțitoare a avorturilor

Sprijinul sporit pentru familie acordat de guvernul maghiar a creat un mediu în care căsătoriile și familiile sunt înfloritoare, iar avorturile scad, a declarat recent unul dintre miniștrii țării, la o conferință internațională despre viață și familie.

Acest sprijin a dus la scăderea numărului de avorturi cu mai mult de o treime, față de ce a fost în 2010 (de la 40.449 la 28.500). De asemenea, a dus și la o scădere a numărului de divorțuri (de la 23.873 în 2010, la 18.600 în 2017) și la o creștere a numărului de căsătorii (de la 35.520 în 2010, la 50.600 în 2017).

“O precondiție a dezvoltării sociale pe termen mediu și lung și a sustenabilității Ungariei este o evoluție durabilă a tendințelor demografice”, a declarat Katalin Novàk, ministrul de stat maghiar pentru familie, tineret și afaceri internaționale.

“Acest obiectiv poate fi atins prin măsuri în sprijinul familiei, o politică stabilă, complexă, orientată și flexibilă în acest sens, capabilă să se adapteze nevoilor și condițiilor în schimbare”, a adăugat ea.

Ministerul lui Novàk este responsabil de gestionarea politicilor pentru familie a acestei țări central-europene. Intitulată “Politica pentru familie a Ungariei în spiritul Humanae Vitae și Veritatis Splendor”, prezentarea lui Novak a fost ținută la o conferință din 21 mai, la Roma, pe tema “Viața umană, familia și splendoarea adevărului: darurile lui Dumnezeu”.

Conferința a fost convocată de Academia Ioan Paul al II-lea pentru Viața umană și Familie (JAHLF) și s-a referit la enciclicile principale ale Bisericii, Humanae Vitae și Veritatis Splendor, cu ocazia celei de-a 50-a și a 25-a aniversări ale acestor enciclice.

“Legea fundamentală (constituția Ungariei) acordă o importanță deosebită familiei, protejează instituția căsătoriei și afirmă că întemeierea familiei se află în căsătorie și în relația părinte-copil. Constituția declară că Ungaria trebuie să încurajeze angajamentul de a avea copii”, a spus Novák.

Ministrul Novák a continuat, enumerând o serie din măsurile adoptate de guvernul maghiar în ultimii ani:

  • Părinții au dreptul la concediu post-natal plătit, de până la 3 ani, pentru a sta acasă și a crește un nou-născut.
  • Pachetul suplimentar pentru îngrijirea copiilor la domiciliu (GYED), introdus în 2014, oferă un sprijin semnificativ. Obiectivul său este acela de a preveni excluderea de pe piața muncii a mamelor cu nou-născuți. Astfel, mamele nu vor fi forțate să decidă dacă doresc să stea acasă cu copiii lor, sau să caute un loc de muncă.
  • Principalele măsuri fiscale adoptate au fost reducerea substanțială a impozitului pe familie și introducerea alocației pentru familie. În perioada 2010-2017, câștigurile medii nete ale familiilor maghiare au crescut cu 63,8% datorită reducerii impozitului pe familie. Un părinte cu un copil câștigă mai mult cu 13% în medie, comparativ cu un adult fără copii.
  • Locuințele au devenit mai accesibile datorită unui grant nerambursabil (indemnizație pentru locuințe pentru familii), împrumuturilor cu dobândă subvenționată de stat și programelor de economii pentru locuințe, sprijinite de stat. Începând cu 1 iulie 2015, subvenția pentru locuințe sociale a fost înlocuită de o subvenție pentru familii care doresc să cumpere prima casă (abrevierea maghiară: CSOK).
  • Începând cu 1 ianuarie 2016, familiile care cresc în prezent trei sau mai mulți copii, sau care se angajează să crească în viitor cel puțin trei copii (inclusiv copiii pe care îi au deja), pot beneficia în mod uniform de un ajutor în numerar în valoare de 32.260 de euro, pentru cumpărarea sau construcția unei locuințe.
  • În 2015 a fost introdus un ajutor fiscal pentru cuplurile căsătorite în care cel puțin o persoană este la prima căsătorie. Astfel, un cuplu care satisface această condiție are dreptul la o scutire de impozit de 16 euro pe lună. Aceste cupluri continuă să fie eligibile pentru această indemnizație pentru o perioadă maximă de doi ani.
  • Guvernul a introdus Programul Elizabeth de vacanță socială, pentru a se asigura că familiile cu venituri mici au oportunități de vacanță. În 2017, mai mult de 100.000 de copii au beneficiat de tabere de vacanță aproape gratis.
  • Guvernul a extins programul de alimentație gratuită sau subvenționată a copiilor. Începând cu 1 septembrie 2015, numărul copiilor eligibili pentru mese libere în timpul grădiniței și școlii primare a crescut de aproape trei ori. În anul școlar 2016/17, 467.000 de copii au primit mese gratuite.
  • Pentru femeile care studiază la facultate și își finanțează studiile printr-un împrumut bancar, guvernul a suspendat rambursarea datoriei în primul trimestru de sarcină pentru studentele care au primul lor copil. De asemenea, guvernul achită 50% din împrumut pentru studentele cu doi copii, iar pentru studentele care au trei sau mai mulți copii guvernul achită întreaga datorie.

Datele principale:

2010 2017
Populație 10 014 324 9 798 000
Numărul de nașteri 90 335 91 600
Rata de fertilitate 1,23 1,50
Numărul de avorturi 40 449 28 500
Numărul de căsătorii 35 520 50 600
Numărul de divorțuri 23 873 18 600
Ocuparea în câmpul muncii
(femei cu vârsta între 15-64 ani)
50,2% 61,3%

SURSA   Life Site

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian