FUNDATIA IOAN BARBUS

Danemarca interzice burqa și niqab-ul

Parlamentul danez a votat joi (31 mai) pentru a interzice îmbrăcămintea care acoperă fața în locurile publice: în mod special, să interzică burqa și niqab, îmbrăcămintea purtată de unele femei musulmane.

Proiectul de lege a fost prezentat de coaliția de guvernare de centru-dreapta a Danemarcei. Acesta a primit 75 de voturi din partea deputaților în favoarea interdicției și 30 de voturi împotrivă. Alți 74 de parlamentari au fost absenți de la vot.

Odată ce legea intră în vigoare la 1 august, ea stipulează o amendă de 1.000 de coroane (156 dolari) pentru prima încălcare și până la 10.000 de coroane (1.568 dolari) pentru cea de-a patra încălcare.

O versiune anterioară a proiectului de lege a inclus, de asemenea, o dispoziție care permitea condamnarea la închisoare. Acest amendament a fost ulterior eliminat din proiectul de lege.

Cunoscută sub numele de „Burqa Ban”, măsura este perceputa de critici ca vizând femeile musulmane care aleg sa se acopere cu burqa, o vestimentație din cap până la tălpi, sau niqab, o cârpă care acoperă fața.

Agenții pentru apărarea drepturilor omului spun că legea va avea consecințe deosebit de negative asupra femeilor musulmane, limitându-le identitatea și libertatea.

„În cazul în care intenția acestei legi era de a proteja drepturile femeilor, ea nu pică cu brio acest test. În schimb, legea criminalizează femeile pentru alegerea lor de îmbrăcăminte și, în acest fel, neagă acele libertăți pe care Danemarca intenționează să le susțină”, ​​a declarat Gauri van Gulik, directorul Amnesty International pentru Europa. El a adăugat că legea „nu este nici necesară, nici proporțională și încalcă drepturile la libertatea de exprimare și religie”.

Shadi Hamid, de la Instituția Brookings, a declarat pentru NPR că noua lege are repercusiuni mai mari. „Aceasta va afecta în continuare polarizarea societății și înstrăinarea pe mai departe a populației minoritare musulmane. Există un singur grup minoritar afectat de această lege – musulmanii”.

Susținătorii interdicției spun că vălul este o formă de opresiune a femeilor, împiedică comunicarea în școli și în sălile de tribunal și prezintă un pericol potențial de securitate.

De asemenea, guvernul declară că interdicția nu vizează nicio religie și nu interzice purtarea de baticuri, turbane sau kippa evreiască, a raportat Associated Press.

Voalul islamic este o sursă de controversă în Danemarca de ani de zile. Primul ministru danez Lars Løkke Rasmussen a spus în 2010 că „burqa și niqab-ul nu au loc în societatea daneză, ci simbolizează o concepție despre femei și omenire la care suntem fundamental opuși și pe care dorim să o combatem în societatea daneză”.

Rezultatele de joi au fost salutate de Anders Vistisen, politician danez și parlamentar european, care a scris pe Tweeter: „Astăzi, parlamentul danez a aprobat o lege care interzice burqa și niqab. Felicitări #Danemarca!”

Deoarece legea permite acoperirea feței pentru un „scop recunoscut”, cum ar fi vremea rece, ministrul justiției Soeren Pape Poulsen a spus că ofițerii de poliție vor trebui să folosească „bunul simț”, potrivit AP.

Danemarca se alătură Franței, Austriei și Belgiei, care au implementat și ele legi similare.

SURSA   NPR

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. Lola
    21 iunie 2018

    Ete na.Acilea n-o nimeriră.Asta cu pălăriile e o chestie tricky.Ori renunță toți la portul popular, inclusiv ovreii și bgipsanii ori tre s-o dea de gard de tot.Cât despre buqa(cotul de canalizare tras pe cap) și niqab(„giulgiul”, cum îl alintă arăboaicele), nu pot fi interzise decât dacă se interzic însemnele religioase și fustele țigăncilor, ori printr-o lege de tip chinez.De dragul democrației tre să miște și majoritatea din urechi puțin chiar dacă nu-i place sau tre pusă democrația însăși în cui și dată căprăria jos din pod ori asta nu se poate face decât dacă spui adevărul, TOT adevărul that is, rasist, islamofob și alte fob așa cum e el. adecă tre interzisă șaria și, implicit, islamul.Succesuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian