FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Ministrul de Externe slovac, mesaj pentru „pacifiști”: „Asta e «pacea» voastră? Armata rusă să ne treacă granițele cu tancul, să ne omoare copiii, să ne violeze femeile și să ne distrugă casele?”

“Cum v-ați simți, voi cei care urlați, dacă războiul ar avea loc în Ujgorod, la cinci kilometri de granița noastră!?”, a răbufnit ministrul de Externe slovac, Rastislav Káčer, adresându-se unui grup de agitatori rusofili și “pacifiști”, care au deranjat în mod repetat o dezbatere publică organizată în Estul Slovaciei, lângă granița cu Ucraina. “Este aceasta dorința voastră, de a vedea în Slovacia o armată rusă așa cum o vedem azi în Ucraina? Aceasta este pacea voastră? Cu o armata rusă care ne invadează cu tancuri, ne ucide copiii, ne violează femeile și ne distruge casele?”, a spus vizibil enervat ministrul de Externe slovac “pacifiștilor” prezenți.

Slovacia va organiza alegeri anticipate în septembrie 2023. Agresiunea militară rusă este un subiect inevitabil al campaniei electorale. Dar, în Slovacia, o mare parte din societatea este rusofilă iar activiștii “pro-pace” sunt destul de activi și încrezători, scrie Oliver Andone pentru b1tv.ro.

Mai jos, puteți urmări secvența video din 6 martie, în traducerea lui Oliver Andone:

Incidentele au avut loc într-o emisiune de televiziune desfășurată sub titlul „Anul războiului rusesc împotriva Ucrainei”, moderată de jurnalista Gabriela Kajtarova, de la TV Markiza. Tema de dezbatere: consecințele pentru Slovacia și Estul Europei ale invaziei rusești în Ucraina, dar și oportunitățile care se ivesc în perspectiva proiectatei reconstrucții a țării, scrie ziaristii.com.

La dezbaterea electorală cu public, organizată în orașul Michalovce (estul Slovaciei, lângă granița cu Ucraina), au participat Rastislav Káčer, ministrul de Externe, și ministrul Apărării, Jaroslav Naď. În public au fost prezenți membrii și simpatizanții organizației “Oamenii Păcii” din Slovacia, în fapt o entitate filo-rusă, ei reprezentând cam o treime din cei aproximativ două sute de spectatori. În timpul evenimentului aceștia au tot făcut zgomot și au încercat să întrerupă și să facă dezbaterile imposibile.

„Oamenii Păcii”, sub pretextul „rezolvării pașnice” a „conflictului din Ucraina”, cer să se suspende ajutorul acordat acestei țări în fața agresiunii rusești. Grupul de „AUR-iști slovaci” a întrerupt dezbaterea în repetate rânduri prin strigăte, fluierături și huiduieli, notează ziaristii.com.

Rastislav Kacer arăta că ocuparea Ucrainei ar însemna aducerea Rusiei la granițele Slovaciei și perspectiva ca dramele din orașele ucrainene să se repete în propria țară, cu tancurile rusești pe străzi, femei violate, copii uciși și case bombardate.

„Protest pentru pace” organizat de agitatorii pro-ruși la Bratislava pe 3 martie. (Sursa: Sme – Marko Erd)

Mai jos, traducerea discursului ministrului de Externe slovac, în traducerea lui Oliver Andone:

„Cum v-ați simți, cei care urlați, dacă războiul ar avea loc în Ungaria, la cinci kilometri de granița noastră?

Nu-mi pot imagina. Interesul nostru este să facem tot ce putem pentru a menține acest conflict cât mai departe de granițele noastre.

Și nu există altă cale de a face decât așa cum o facem acum. Este în interesul nostru să ne învecinăm cu Rusia, care nu are niciun secret că vrea să se oprească la Berlin, Bruxelles și Canalul Mânecii? Este aceasta dorința voastră, de a vedea în Slovacia o armată rusă așa cum o vedem azi în Ucraina?

Aceasta este pacea voastră? Cu o armata rusă care ne invadează cu tancuri, ne ucide copiii, ne violează femeile și ne distruge casele?

Aceasta este pacea voastră? De asta ati venit azi aici, să țipați ca o turmă de babuini? Nu vă este rușine? Acesta este patriotismul vostru? ”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto