FUNDATIA IOAN BARBUS

Nord Stream 2 face mai mult decât obrazul Germaniei

Proiectul Nord Stream 2 subminează securitatea energetică și stabilitatea Europei a declarat în urmă cu o săptămână Heather Nauert, purtătoare de cuvînt a Departamentului de Stat al SUA. Ea a adăugat că gazoductul este doar un alt instrument prin care Rusia va putea face presiuni asupra țărilor din estul Europei.

Este al doilea aliat occidental care în ultima vreme ridică problema afacerii dintre Germania și Rusia.

Cu o săptămână înainte, în contextul măsurilor anunțate împotriva Rusiei, parlamentarul conservator britanic Iain Duncan Smith i-a atras atenția premierului Theresa May ca în discuțiile cu guvernul german să ridice problema proiectului Nord Stream, despre care spune: conducta pe care germanii o construiesc împreună cu rușii va duce la pierderi financiare pentru Ucraina și statele Europei de Est, dând Moscovei posibilitatea să șicaneze aceste țări pe viitor

Nord Stream 2 ar fi o extensie cu două noi linii a proiectului Nord Stream, inagurat în 2011. În 2015, proiectul a fost suspendat ca urmare a faptului că liniile deja existente funcționau doar la jumătate de capacitate, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană. În același an, pentru construirea a liniilor adiționale, a fost semnat un acord între Gazprom și mai multe companii energetice occidentale, care însă a fost blocat de Polonia în aprilie 2017.

SURSE   RADIO POLAND   BBC

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian