FUNDATIA IOAN BARBUS

Fost președinte ucrainean: Cea mai mare provocare pentru Europa e politica medievală a Rusiei

Viktor Iușcenko, fostul președinte al Ucrainei, speră că Europa „se va trezi” și va lua măsuri împotriva amenințărilor Rusiei, după otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal, în Marea Britanie.

În urmă cu 14 ani, Viktor Iușcenko a fost otrăvit cu o substanță chimică extrem de toxică, dioxină, și a rămas desfigurat în urma atacului. Fostul președinte a spus că asasini ruși au fost în spatele atacului. Iușcenko a fost otrăvit în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, în septembrie 2004. El a fost transportat de urgență la Viena, nde a fost diagnosticat cu pancreatită acută, o infecție virală și edeme. În sângele său a fost descoperită o cantitate de dioxină mai mare de 6.000 de ori decât nivelul normal. Otrăvirea fostului președinte ar fi avut loc în timpul unei cine cu mai mulți oficiali ucraineni, pe 5 septembrie 2004.

„Am ajuns acasă, mi-am sărutat soția, iar ea mi-a spus că buzele mele aveau un gust metalic. Fusesem la o cină cu șeful serviciilor de securitate ucrainene și adjunctul său. Investigația a arătat că otrava a fost pusă în orezul care a fost servit la masă. Am fost dus în Austria, iar în a doua sau a treia zi tot corpul meu a început să se umfle. Capul mi s-a umflat foarte mult. Durerea se răspândise în tot corpul. Apoi au început să apară inflamații cu puroi pe corp”, a declarat acesta, într-un interviu acordat BBC News.

Întrebat de reporterul BBC dacă Vladimir Putin a dat personal ordinul să fie otrăvit, fostul președinte ucrainean declarat că „am un răspuns, dar nu îl pot spune”. La 14 ani de la otăvire, Viktor Iușcenko încă așteaptă finalizarea anchetei.

„Mă doare pentru că Europa este atât de oarbă, că statele europene sunt atât de neprietenoase unele cu altele. Și că nu sunt solidare în privința politicilor Rusiei. Mi-ar plăcea ca Europa să își dea seama că cea mai mare provocare pentru cetățenii săi este politica medievală pe care Rusia o aplică în secolul 21”, a mai spus fostul președinte ucrainean.

SURSE   DIGI24 BBC

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian