FUNDATIA IOAN BARBUS

O inițiativă legislativă pregătește terenul ca SUA să înlocuiască Rusia ca furnizor de energie în Europa Centrală și de Est

Un proiect legislativ inițiat recent de doi congresmeni americani ar putea determina guvernul SUA să ofere țărilor din Europa Centrală și de Est, printre care și România, un miliard de dolari și asistență diplomatică, politică și tehnologică sprijin pentru diminuarea dependenței energetice față de Rusia și pentru a pregăti înlocuirea Rusiei de către SUA ca principală sursă de energie în Europa.
Inițiativa e parte din politica Statelor Unite de “facilitare a exportului resurselor energetice, tehnologiei și expertizei din Statele Unite către piețele globale într-un mod în care să folosească securității energetice a aliaților și partenerilor Statelor Unite, inclusiv în Europa Centrală și de Est”.

Conform inițiatorilor proiectului, Rusia folosește energia “ca pe o armă pentru a forța, manipula și crea conflicte între guvernele europene” și este în interesul politicii externe și a dezvoltării economice a Statelor Unite ca influența rusească din Centrul și Estul Europei să fie combătută prin diminuarea dependenței față de gazul rusesc a țărilor din regiune, se menționează în textul inițiativei.

Inițiativa legislativă a fost depusă pe 7 martie 2019 de congresmenii Adam Kinzinger (Partidul Republican) și Bill Keating (Partidul Democrat) și are ca scop diversificarea accesului la energie în Centrul și Estul Europei pentru a “împiedica Rusia să folosească energia ca mijloc de a amenința securitatea partenerilor noștri europeni”, a spus Adam Kinzinger într-o declarație de presă.

Image result for Adam Kinzinger bill keating“Statele Unite sunt cel mai mare producător de energie din lume, producția de țiței american dublându-se în ultimii zece ani. Știm că Federația Rusă folosește de mult timp energia ca o armă pentru a forța, manipula și pentru a crea conflicte între guvernele europene. Această legislație ar ajuta partenerii noștri europeni să-și dezvolte și să-și diversifice sursele de energie, ceea ce le-ar spori securitatea și i-ar apăra împotriva activităților primejdioase ale Kremlinului “, a declarat congresmanul Kinzinger. “Avem ocazia de a ne sprijini aliații, iar cu sprijin diplomatic, politic și tehnologic american putem împiedica Rusia să folosească energia pentru a amenința securitatea partenerilor noștri europeni.”

Image result for Bill Keating“Rusia folosește de mult timp controlul pe care îl are asupra energiei în Europa ca pe o armă”, a spus congresmanul Keating. “În fața amenințărilor crescânde la adresa securității noastre și a aliaților noștri, trebuie să stăm împreună ca parte a unei coaliții puternice și unificate. Acest proiect de lege reprezintă un pas important în a-i ajuta pe partenerii noștri europeni să diminueze influența Rusiei asupra sectorului energetic, favorizând în același timp cooperarea UE-SUA, investițiile private și emisiile scăzute de carbon. Sunt disponibile soluții câștigătoare pentru aliații noștri, economiile noastre și climatul nostru, iar această legislație bipartizană și bicamerală funcționează pentru a le avansa”.

“E în interesul economic și național al Statelor Unite ca țările din Europa Centrală și de Est să fie ajutate să obțină securitătea energetică prin diversificarea surselor de energie și a căilor de aprovizionare”, se arată în textul proiectului de lege.

Obiectivele politicii externe și de dezvoltare a Statelor Unite pot fi atinse asistând țările din Europa Centrală și de Est în “reducerea dependenței de resursele energetice provenind din țările care utilizează dependența energetică pentru o influență politică nedreaptă, precum Federația Rusă, care a folosit gaze naturale pentru a forța, intimida și influența alte țări”, se mai arată în textul inițiativei legislative.

În acest sens inițiativa urmărește “acoperirea decalajului dintre cerințele privind securitatea energetică și cererea comercială într-un mod compatibil cu capacitatea de absorbție a regiunii”.

Statele central și est-europene menționate în proiectul de lege sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina.

Se dorește o coordonare a agențiilor Statelor Unite pentru a prioritiza eforturile țărilor din Europa Centrală și de Est în diversificarea surselor de energie și a rutelor de aprovizionare, lucru ce va spori securitatea energetică a Europei și va ajuta Statele Unite să-și atingă obiectivele globale privind securitatea energetică.

Finanțarea de un miliard de dolari ar încuraja dezvoltarea infrastructurii în regiune prin construcția de conducte și interconectori, prin “spijinul investițiilor din sectorul privat în proiecte care diversifică sursele de energie și capacitățile de transport al energiei […] pentru a îmbunătăți integrarea piețelor energetice în aceste țări”, conform proiectului de lege.

Proiectul legislativ a fost semnat și de alți doi congresmeni, Brian Fitzpatrick și Vicente Gonzalez.

SURSA   house.gov

Citiți și:

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian