FUNDATIA IOAN BARBUS

Poliția olandeză împiedică un atentat jihadist major

Poliția din Olanda a arestat șapte bărbați în legătură cu un complot de a executa un atac terorist major, care implica arme și explozivi.

Polițiștii spun că bărbații au încearcat să procure mitraliere AK47, grenade și materiale din care să poată construi o bombă, pentru a-și îndeplini atacul.

Bărbații, cu vârste cuprinse între 21 și 34 de ani, au fost arestați joi.

Trei fuseseră arestați anterior, pentru că au încercat să călătorească în străinătate în scopul de a se alătura unor militanți străini.

Procurorii declară că persoana centrală este un irakian de 34 de ani, care a fost condamnat în 2017 deoarece încercase să călătorească în străinătate pentru a se alătura Statului Islamic.

Procurorii spun că au fost avertizați în legătură cu complotul în aprilie 2018, de către serviciile de informații, care au declarat că suspectul principal dorea să vizeze „un eveniment mare în Olanda, unde ar putea fi cauzate o mulțime de victime”.

Cei șapte bărbați au fost arestați joi după-amiază, în orașul central Arnhem și în municipalitatea de sud a orașului Weert, de către echipe antiteroriste din cadrul Serviciului de Intervenții Speciale (DSI).

Procurorii cred că suspecții au vrut să efectueze atacuri gemene care să implice câte o bombă, un atac armat la un eveniment public și o bombă ascunsă într-un automobil, detonată în altă parte.

„Suspecții au fost în căutare de mitraliere AK47, pistoale, grenade de mână, veste explozive și materii prime pentru mai multe bombe auto”, au afirmat procurorii într-o declarație.

Procurorii declară că teroriștii căutau arme de foc și că au fost arestați în posesia a cinci pistoale de calibru mic.

Coordonatorul Național pentru Combaterea Terorismului și Securității (NCTV) a difuzat presei locale o declarație conform căreia arestările reflectă riscul „realist” de atacuri în țară.

Nivelul de amenințare în Țările de Jos este în prezent stabilit la nivelul patru, din maxim cinci.

La începutul acestei luni, un jihadist a fost împușcat după ce a înjunghiat doi turiști americani în Amsterdam.

SURSA   BBC

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. crs
    28 septembrie 2018

    Si-I tare greu sa-i omoare sau sa-i expedieze cu un sut in coaie ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian