FUNDATIA IOAN BARBUS

“Ceea ce ascunde Iranul, Israelul va găsi”: Textul integral al discursului lui Benjamin Netanyahu la ONU din data de 27 septembrie 2018

Premierul dezvăluie existența unui nou depozit atomic iranian, solicită AIEA să îl inspecteze, îi lovește pe europenii pentru că “răsfață” Teheranul și spune că Israelul știe unde își ascunde Hezbollah rachetele.

Aceasta este transcrierea discursului discursului Primului-ministru Benjamin Netanyahu din 27 septembrie 2018 la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, așa cum a fost remis presei de Biroul Primului Ministru.

Distinși delegați, doamnelor și domnilor,

Când am vorbit aici, acum trei ani, Israelul era singur printre națiuni. Din cele aproape 200 de țări care se află în această sală, numai Israelul s-a opus în mod deschis înțelegerii nucleare cu Iranul. Ne opunem pentru că ne amenință viitorul, chiar supraviețuirea noastră. Ne opunem deoarece înțelegerea a netezit calea Iranului către un arsenal nuclear. Prin ridicarea sancțiunilor, aceasta a alimentat campania Iranului de masacre și de cuceriri în Orientul Mijlociu. Ne opunem, ne opunem pentru că înțelegerea s-a bazat pe o minciună fundamentală – că Iranul nu ar căuta să dezvolte arme nucleare.

Acum, Israelul a demascat această minciună la începutul acestui an. În februarie, israelienii au executat un raid îndrăzneț în arhiva atomică secretă a Iranului. Am obținut peste 100.000 de documente și videoclipuri care au fost ascunse în camere securizate aflate într-o clădire aparent inocentă din inima Teheranului.

În luna mai am prezentat un scurt rezumat al ceea ce am obținut pentru mass-media internațională. Am furnizat dovezi clare despre planurile Iranului de a construi arme nucleare și planurile sale de a înșela comunitatea internațională. Israelul a împărtășit aceste informații dar și dovezi și mai flagrante pe care le-am găsit membrilor P5 + 1 și Agenției Internaționale pentru Energia Atomică.

Lunile au trecut. AIEA nu a luat încă nicio măsură. Nu a pus o singură întrebare Iranului. Nu a cerut inspectarea nici măcar a unui singur nou site descoperit în acea arhivă secretă.

Deci, având în vedere această lipsă de acțiune, am decis să dezvălui astăzi un alt lucru pe care noi l-am împărtășit cu AIEA și cu câteva agenții de informații.

Ceea ce am de gând să spun nu a fost discutat public înainte.

Astăzi, dezvălui pentru prima dată că Iranul are o altă unitate secretă în Teheran – un depozit atomic secret pentru stocarea unor cantități masive de echipamente și materiale din programul secret al Iranului privind armele nucleare.

În luna mai, am dezvaluit locația arhivei atomice secrete a Iranului, chiar aici, în districtul Shorabad din Teheran. Astăzi aduc la cunoștința generală locația unei a doua unități – depozitul atomic al Iranului. Este chiar aici, în districtul Turquzabad din Teheran, chiar acolo, la cateva mile distanță.

O imagine de pe o placardă afișată de premierul Benjamin Netanyahu în timpul discursului său către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite arătând un presupus “depozit atomic secret” în districtul Turquzabad din Teheran, care conținea până la 300 de tone de material nuclear.

Permiteți-mi să vă arăt exact cum arată depozitul secret atomic.

Iată-l. Vedeți, ca și arhiva atomică, e un alt complex de construcții nevinovat. Acum, pentru cei dintre voi care folosesc acasă Google Earth, acest depozit atomic care nu mai este secret se află pe Aleea Maher, strada Maher. Aveți coordonatele, puteți încerca să ajungeți acolo. Și pentru aceia dintre voi care încercați să ajungeți acolo, este la 100 de metri de Kalishoi, o unitate de curățare a covoarelor. Apropo, am auzit că acolo fac o treabă fantastică de curățare a covoarelor. Dar acum ele poate că au devenit covoare radioactive.

Aceasta a fost a doua locație secretă.

Acum, țările cu capacități satelitare ar putea să observe o activitate sporită pe Maher Alley în zilele și săptămânile viitoare. Oamenii pe care îi vor vedea agitându-se de colo-colo sunt oficiali iranieni care încearcă cu disperare să termine lucrarea de curățare a acelui loc. Pentru că, vedeți, de când am efectut raidul în arhiva atomică, au fost ocupați cu curățarea depozitului atomic.

Doar luna trecuta, au scos 15 kilograme de material radioactiv. Știi ce au făcut cu acesta? Aveau 15 kilograme de material radioactiv, trebuiau să îl scoată din locație, așa că l-au scos și l-au răspândit în jurul Teheranului, în încercarea de a ascunde dovezile. Poate că locuitorii puși în pericol din Teheran ar vrea să știe că pot obține un contor Geiger pe Amazon doar pentru 29,99 USD. La cursul de astăzi, sunt doar 4 milioane de riali iranieni, dar vom ajunge la asta mai târziu. Voi vorbi despre economia iraniană peste puțin timp. Au luat acest material radioactiv și l-au răspândit în jurul Teheranului.

Acum, oficialii iranieni care curăță locația încă mai au multe de făcut pentru că au avut cel puțin 15 containere de navă, sunt gigantice, 15 containere de navă pline de echipamente nucleare și alte materiale stocate acolo. Întrucât fiecare dintre aceste containere poate conține 20 de tone de material, acest lucru înseamnă că această locație conține până la 300 de tone, 300 de tone de echipamente și materiale conexe nucleare.

Chiar aici.

Deci, distinși delegați,

Trebuie să vă puneți o întrebare. De ce a păstrat Iranul o arhivă secretă atomică și un depozit secret atomic? Pentru că, la urma urmei, atunci când Africa de Sud și Libia, când au renunțat la programele lor nucleare, primul lucru pe care l-au făcut a fost să distrugă atât arhivele, cât și materialele și echipamentele.

Iar răspunsul la întrebare este simplu. Motivul pentru care Iranul nu și-a distrus arhiva atomică și depozitul său atomic este pentru că nu și-a abandonat obiectivul de a dezvolta arme nucleare. De fapt, a planificat să utilizeze ambele locații peste câțiva ani, când momentul va fi potrivit să producă bomba atomică.

Dar, doamnelor și domnilor, fiți siguri că asta nu se va întâmpla. Nu se va întâmpla pentru că ceea ce ascunde Iranul, Israelul va găsi.

Doamnelor si domnilor,

Am un mesaj către șeful AIEA, domnul Yukiya Amano.

Cred că e un om bun. Cred că vrea să facă ceea ce trebuie.

Dle Amano, fă ceea ce trebuie. Inspectează acest depozit atomic, imediat, înainte ca iranienii să termine curățenia.

Distinși delegați,

Vă amintiți când ni s-au promis că inspecțiile ar putea avea loc oricând, oriunde? Vă amintiți asta? Oricand, oriunde?

Ce ziceți de inspecții chiar aici și chiar acum?

Și domnule Amano, în timp ce sunteți acolo, inspectați și celelalte locații secrete despre care v-am vorbit. Odată pentru totdeauna, spuneți lumii adevărul despre Iran

Benjamin Netanyahu se adresează Adunării Generale a Națiunilor Unite la 27 septembrie 2018 în New York City. (John Moore/Getty Images/AFP) (John Moore / Getty Images / AFP)

De asemenea, astăzi am un mesaj pentru tiranii din Teheran:

Israelul știe ce faceți și Israel știe unde faceți asta. Israelul nu va lăsa niciodată un regim care face apel la distrugerea noastră pentru a dezvolta arme nucleare. Nici acum, nici în zece ani, niciodată.

Iar Israelul va face tot ce trebuie să facă pentru a se apăra împotriva agresiunii iraniene. Vom continua să acționăm împotriva voastră în Siria. Vom acționa împotriva voastră în Liban. Vom acționa împotriva voastră în Irak. Vom acționa împotriva voastră oricând și oriunde trebuie să acționăm pentru a apăra statul nostru și pentru a apăra poporul nostru.

Distinși delegați,

Cu trei ani în urmă, la câteva săptămâni după încheierea pactului nuclear, am pus această întrebare de pe acest podium: Crede cineva în mod serios că inundarea teocrației radicale a Iranului cu arme și numerar îi va diminua apetitul pentru agresiune? Dar mulți dintre susținătorii pactului au crezut tocmai asta. Ei au crezut că regimul iranian va deveni mai moderat, mai pașnic. Ei au crezut că Iranul va folosi miliardele de dolari pe care le-a primit ca urmare a ridicării sancțiunilor pentru a îmbunătăți viața poporului său – pentru a rezolva problema apei, pentru a rezolva problema transportului, pentru a rezolva problema electricității, a spitalelor, a școlilor… Asta au crezut ei, și poate că și mulți dintre dumneavoastră ați crezut asta.

Ei bine, nu s-a întâmplat asta.

În schimb, Iranul a folosit banii pentru a-și alimenta mașina de război.

Doar în ultimul an, Iranul i-a atacat pe kurzi din Irak, a ucis sunniți în Siria, a înarmat Hezbollah-ul în Liban, a finanțat Hamas-ul în Gaza, a lansat rachete în Arabia Saudită și a amenințat libertatea de navigație în Strâmtoarea Hormouz și în Strâmtoarea Bab al Mandeb.

Ceva pace. Ceva moderație.

Și dacă credeți că, dacă credeți că agresiunea Iranului a fost limitată la Orientul Mijlociu, gândiți-vă din nou. Luna trecută, doi agenți iranieni au fost arestați pentru pregătirea unor atacuri teroriste chiar aici în Statele Unite. Cu câteva săptămâni în urmă, agenți iranieni au fost arestați pentru pregătirea unor atacuri teroriste în inima Europei.

Cu toate acestea, în timp ce Statele Unite confruntă Iranul cu noi sancțiuni, Europa și alții conciliază Iranul încercând să-l ajute să-i depășească aceste sancțiuni.

Acum am folosit un cuvânt, un cuvânt dur, un cuvânt foarte greu – appeasement (împăciutorism n.t) pe care îl folosesc cu reticență, dar, din nefericire, exact asta vedem din nou în Europa.

Gândiți-vă la acest lucru: în aceeași săptămână când Iranul a fost prins în flagrant încercând să ucidă cetățenii europeni, liderii europeni au desfășurat covorul roșu pentru președintele Rouhani, promițând să dea mai mulți bani Iranului.

Eu nu întreb doar ca fiu al unui istoric, eu întreb ca un evreu, ca un cetățean al lumii, ca o persoană care a trăit în secolul XX: Liderii europeni nu au învățat nimic din istorie? Se vor trezi ei vreodată?

Ei bine, noi, în Israel, nu avem nevoie de un apel la trezire, pentru că Iranul ne amenință în fiecare zi. Deoarece, în ciuda celor mai bune speranțe și au existat multe speranțe în legătură cu acordul nuclear, această înțelegere nu a îndepărtat războiul. A adus războiul tot mai aproape de granițele noastre.

În Siria, Iranul încearcă să creeze baze militare permanente împotriva noastră și a lansat deja rachete și drone spre teritoriul nostru. În Gaza, Iranul înarmează grupuri teroriste pentru a lansa atacuri cu rachete în orașele noastre și atacuri teroriste împotriva civililor noștri. În Liban, Iranul coordonează Hezbollah-ul să construiască locații secrete pentru a transforma proiectile inexacte în rachete ghidate precis, rachete care se pot ținti adânc în Israel cu o precizie de zece metri.

Hezbollah-ul, ascultați acest lucru, Hezbollah-ul îi folosește deliberat pe oamenii nevinovați din Beirut ca scuturi umane. Au plasat trei dintre aceste locații de conversie a rachetelor alături de aeroportul internațional din Beirut.

O imagine dintr-o placardă afișată de premierul Benjamin Netanyahu în timpul discursului său către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite care arată locațiile de conversie de rachete de precizie Hezbollah ascunse în Beirut. (GPO) (GPO)

Iată o imagine care merită o mie de rachete.

Iată aeroportul internațional din Beirut.

Iată primul locație de rachete. Este în cartierul Ouzai de la marginea mării, la câteva cvartale distanță de pistă.

Iată a doua locație. Este sub un stadion de fotbal, acela este stadionul de fotbal, la două cvartale de blocuri distanță de pistă.

Și aici este al treilea site. Este adiacent aeroportului însuși, chiar lângă el.

Deci, de asemenea, astăzi am un mesaj pentru Hezbollah: Israel știe unde și Israel știe și ce faci. Israel știe unde o faci. Iar Israelul nu te va lăsa să scapi ușor.

Doamnelor si domnilor,

Așa cum susținătorii pactului nuclear se înșelau despre ce se va întâmpla atunci când s-ar elimina sancțiunile, ei s-au înșelat, s-au înșelat amarnic, despre ce s-ar întâmpla atunci când s-ar restabili sancțiunile.

Ei au susținut că sancțiunile SUA ar avea un impact redus, un impact economic mic asupra Iranului. Asta au spus ei. Într-adevăr?

Ei bine, să vedem ce s-a întâmplat cu economia iraniană acum că președintele Trump a forțat companiile să aleagă între a face afaceri cu Iranul și a face afaceri cu Statele Unite ale căror PIB este de 50 de ori mai mare decât PIB-ul Iranului.

Acum un an, economia iraniană era în plină expansiune. Acum se prăbușește. Moneda Iranului scade vertiginos. Inflația și șomajul sunt în creștere. Companiile aeriene britanice, băncile germane, companiile petroliere franceze, importatorii de petrol japonezi și mulți alții se luptă să iasă (din Iran n.t.).

Dacă acest impact economic este redus, imaginați-vă ce se va întâmpla cu următorul lot de sancțiuni ale SUA ce vor fi impuse în noiembrie.

Suporterii înțelegerii au greșit de asemenea când au argumentat, trebuie să credeți că ei susțin acest lucru. Vom avea multe discuții cu ei. Aceștia au susținut, de asemenea, că restabilirea sancțiunilor ar ralia poporul iranian în jurul regimului.

Ei bine, poporul cu siguranță se raliază, dar nu în jurul regimului. Poporul se reunește împotriva regimului.

Nu scandează Moarte Americii! Scandează Moarte Dictatorului!

Nu scandează Exportați Revoluția Islamică. Ei scandează Ieșiți din Siria! Ieșiți din Liban! Ieșiți din Gaza! Aveți grijă de noi în Iran!

Eu ascult aceste proteste. Vorbesc cu poporul iranian. Am emis aceste videoclipuri și am primit atât de multe răspunsuri de la iranieni. La început am crezut că aceștia sunt exilați iranieni aflați în siguranța Londrei sau Parisului sau Los Angelesului. Nu, ei sunt iranieni din Iran care îmbrățișează Israelul, criticând regimul. E o subestimare. Cu numele lor. Și i-am întrebat ce se întâmplă pe oamenii mei din structurile de informații. Și la scurt timp după ce protestele au izbucnit, nu din cauza a ceea ce am spus, ci a fost un indicator al unui lucru extraordinar care avea loc acolo. Pentru că, în aceste proteste, poporul iranian arată un curaj incredibil.

De la centrele urbane până la satele învecinate – și acum îmbrățișează tot Iranul – de la comercianții de bazar impresionanți până la femeile tinere care își descoperă părul, poporul iranian se ridică cu curaj la un regim care l-a reprimat brutal timp de patru decenii și care și-a risipit banii, încă risipește banii în războaie sângeroase de-a lungul Orientului Mijlociu.

Deci, iată ce spun eu liderilor europeni și celorlalți: În loc să îi cocoloșească pe dictatorii iranieni, să se alăture Statelor Unite, Israelului și majorității lumii arabe, sprijinind noi sancțiuni împotriva unui regim care ne pune în pericol pe toți și întreaga lume.

Israelul este profund recunoscător președintelui Trump pentru decizia sa îndrăzneață de a se retrage de la acordul nuclear dezastruos cu Iranul. Mulți, mulți dintre vecinii noștri arabi sunt de asemenea recunoscători. Și oricui îi pasă de pacea și securitatea lumii ar trebui să fie, de asemenea, recunoscător.

Dar, doamnelor și domnilor, am o mărturisire importantă de făcut.

Acest lucru vă poate surprinde, dar trebuie să recunosc că acordul cu Iranul a avut o consecință pozitivă, una neintenționată, dar o consecință pozitivă. Dând putere Iranului, acordul a adus Israelul și multe state arabe mai aproape decât înainte, mai aproape decât oricând, într-o intimitate și prietenie pe care nu am văzut-o în timpul vieții mele și care ar fi fost de neimaginat acum câțiva ani.

Și știți că atunci când formați prietenii în jurul unei amenințări, în jurul unei provocări, se observă rapid oportunități nu numai pentru securitate, ci și pentru a aduce o viață mai bună prietenilor noștri pe care Israelul ii poate ajuta.

Israelul apreciază profund aceste noi prietenii și sper că va veni în curând o zi când Israelul va putea să extindă pacea, o pace formală, dincolo de Egipt și Iordania, către alți vecini arabi, inclusiv palestinienii. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu președintele Trump și cu echipa sa de pace pentru a atinge acest obiectiv.

De asemenea, doresc să profit de această ocazie, suntem aici la ONU – este un loc pe care îl cunosc pentru că am slujit aici în calitate de ambasador acum mulți ani, timp de mai mulți ani, așa că știu ceva despre ONU. Așadar, vreau să profit de această ocazie pentru a exprima aprecierea Israelului față de președintele Trump și de Ambasadorul Haley pentru sprijinul neclintit pe care l-au oferit Israelului în cadrul Națiunilor Unite. Ei au susținut fără echivoc dreptul Israelului de a se apăra. Ei au ieșit din negaționista istorică UNESCO și din moralmente falimentarul Consiliu al ONU pentru Drepturile Omului. Cred că aceste organizatii au mai multe rezoluții despre Israel decât despre restul lumii combinate. Și de zece ori față de, nu știu, Iran, Siria, sau oricare alta. Nici măcar de zece ori, pentru că nu puteți multiplica zero cu nici un număr.

Ei au oprit finanțarea, președintele Trump și ambasadorul Haley, au încetat să finanțeze o UNRWA nereformată, o organizație care, în loc să rezolve problema refugiaților palestinieni, o perpetuează.

em>Președintele Donald Trump cu Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, în timpul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, la sediul ONU, la 25 septembrie 2018. (AP Photo / Craig Ruttle)

Zi de zi, administrația Trump s-a împotrivit la ceea ce a fost de mult timp o specialitate aici la ONU – calomniarea Israelului. Chiar dacă rezoluția rușinoasă, care compara sionismul cu rasismul a fost abrogată acum 25 de ani, îmi pare rău să spun că duhoarea lui neplăcută se lipsește încă de aceste săli.

Israelul a transportat cu avionul evreii etiopieni către libertate și o nouă viață în Israel, în statul evreiesc. Totuși, aici la ONU, aici la ONU Israelul este acuzat în mod absurd de rasism.

Cetățenii arabi ai Israelului votează în alegerile noastre, servesc în parlamentul nostru, prezidă tribunalele noastre și au exact aceleași drepturi individuale ca toți ceilalți cetățeni israelieni. Totuși, aici, la ONU, Israelul este acuzat in mod rușinos de apartheid.

Astăzi, există de cel puțin cinci ori mai mulți palestinieni decât în ​​1948, anul fondării Israelului. Totuși, aici, la ONU, Israelul este acuzat în mod reprobabil de curățenie etnică.

Doamnelor și domnilor, știi ce înseamnă asta?

Este același vechi antisemitism cu o față nouă. Asta este tot ce este.

Odată, poporul evreu a fost defăimat și ținut la un alt standard.

Astăzi, statul evreu este defăimat și ținut la un standard diferit.

Iată un exemplu: Priviți atacurile bizare care au fost îndreptate împotriva Israelului după ce Knessetul nostru, parlamentul nostru, a adoptat recent o lege care declară Israelul stat-națiune al poporului evreu.

Țineți minte că Israelul este o țară liberă. Vă puteți opune unei legi și oamenii au făcut-o. Puteți solicita formularea diferită în această clauză sau în cealaltă clauză sau puteți să apelați pentru a adăuga sau a elimina o clauză. Poți să faci asta.

Dar când Israelul este numit rasist, când Israelul este numit rasist pentru că face limba ebraică limba oficială, iar Steaua lui David drapelul său național, atunci când Israel este etichetat ca stat apartheid pentru că se declară stat-națiune al poporului evreu, este chiar absurd. Și știi de ce?

Deoarece în această sală sunt reprezentate astăzi mai mult de 100 de țări care au doar o singură limbă oficială, deși multe alte limbi sunt vorbite frecvent în aceste țări. Există mai mult de 50 de țări care au cruci sau semilune pe steagurile lor, chiar dacă au mulți non-musulmani și non-creștini, mulți dintre ei trăind în mijlocul lor. Există zeci de țări care se definesc ca state naționale ale unui anumit popor, chiar dacă în interiorul granițelor lor există numeroase minorități etnice și naționale.

Niciuna dintre aceste țări nu este denigrată sau calomniată pentru că își celebrează identitatea națională unică. Doar Israelul este denigrat. Numai Israelul este calomniat.

Ceea ce este unic poporului evreu nu este că avem un stat-națiune. Ceea ce este unic este faptul că mulți se opun în continuare faptului că avem un stat-națiune.

Cu puțin timp în urmă, președintele Abbas a spus în mod scandalos că legea stat-națiune al Israelului demonstrează că Israelul este un stat rasist, un stat apartheid.

Președinte Abbas, ar trebui să știți mai bine. Ați scris o disertație care neagă Holocaustul. Autoritatea dvs. Palestiniană impune pedeapsa cu moartea palestinienilor pentru vânzarea terenurilor către evrei. Ai auzit asta? Dacă un evreu cumpără un apartament, o bucată de pământ oriunde în teritoriile palestiniene, palestinienii care i-au vândut acel teren sunt executați. Asta spune legea.

Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas se adresează celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din New York, 27 septembrie 2018. (TIMOTHY A. CLARY / AFP)

Președinte Abbas, plătiți cu mândrie teroriști palestinieni care ucid evrei. De fapt, cu cât ei ucid mai mulți, cu atât plătiți mai mult. Și asta e în legea lor. Și dumneavoastră condamnați moralitatea Israelului? Dumneavoastră numiți Israelul rasist?

Aceasta nu este calea spre pace. Aceasta nu este modalitatea de a atinge pacea pe care dorim și ne-o dorim cu toții și pentru care Israelul își păstrează angajamentul. Acest organism nu ar trebui să aplaude conducătorul unui regim care îi plătește pe teroriști. ONU ar trebui să condamne o astfel de politică josnică.

Iar ONU, ONU care a negociat o încetare a focului în 2014, ar trebui să ceară Hamasului să ne elibereze soldații căzuți Oron Shaul și Hadar Goldin, care a fost rapit când Hamas a încălcat încetarea focului.

Hamas ar trebui, de asemenea, să elibereze cei doi cetățeni israelieni pe care îi deține captivi, Avera Mengistu și Hisham al-Sayed.

Doamnelor si domnilor,

De fiecare dată când stau aici, mă simt așa cum o fac astăzi. Sunt privilegiat să fiu aici în calitate de prim-ministru al statului evreiesc și democratic al Israelului.

Unii cred că Israelul nu poate fi atât evreiesc cât și democratic. Acest lucru este fals. Israelul este ambele și Israelul va rămâne întotdeauna ambele.

Încă de când Abraham și Sarah și-au făcut călătoria în țara promisă cu aproape 4.000 de ani în urmă, Țara lui Israel a fost patria noastră. Este locul unde Isaac și Rebecca, Iacov, Leah și Rachel au purtat legământul lor veșnic cu Dumnezeu.

Acesta este locul în care Iosua ne-a făcut un popor suveran, în care David a domnit și Isaia a predicat, unde au luptat Macabeii și unde a căzut Masada. Acesta este locul de unde am fost exilați și la care ne-am întors, reconstruindu-ne vechea și de-a pururi capitala Ierusalim.

Statul-națiune Israel este singurul loc în care poporul evreu exercită cu mândrie dreptul nostru colectiv de autodeterminare. Acest drept a fost recunoscut acum aproape un secol de către Societatea Națiunilor și acum 70 de ani de către Națiunile Unite, când a votat pentru a susține înființarea unui stat evreiesc. Rezoluția așa a spus – un stat evreu.

În același timp, Israelul este o democrație vibrantă, unde toți cetățenii – evrei și ne-evrei – se bucură de drepturi egale individuale, iar aceste drepturi sunt garantate prin lege.

În Israel, dacă sunteți un evreu sau un arab, un creștin sau un musulman, un druz sau un beduin sau orice altceva, drepturile dvs. individuale sunt exact aceleași și ele vor rămâne întotdeauna la fel.

În Orientul Mijlociu, acest lucru nu este evident, acum este o subestimare. În Orientul Mijlociu, unde femeile sunt adesea tratate ca o proprietate, minoritățile sunt persecutate, homosexualii sunt spânzurați, Israelul este un exemplu strălucitor de libertate și progres.

Doamnelor si domnilor,

Nu puteam fi mai mândru să reprezint țara mea Israel.

Sunt mândru că am făcut din Israel o putere tehnologică globală de o creativitate uluitoare, în tehnologia informației, în agricultura de precizie, știți ce înseamnă asta? Noi îndreptăm îngrășămintele și apa către planta individuală, nu pe câmp, nu pe o parte din câmp până la plantă. Sunt mândru de aceste realizări, care au produs aceste evoluții incredibile, în gestionarea apei, în securitatea cibernetică, în vehiculele autonome, în sănătatea digitală, în dispozitivele medicale și în multe alte domenii care îmbunătățesc viața a miliarde de oameni din întreaga lume.

Sunt mândru de oamenii de știință strălucitori ai Israelului, de întreprinzătorii inovatori și de artiștii talentați. Sunt mândru de profesorii devotați ai Israelului, de medicii miloși și de echipele noastre de căutare și salvare care salvează vieți din Haiti în Mexic, din Nepal în Filipine. Sunt mândru, sunt atât de mândru de soldații curajoși ai Israelului, de bărbații și femeile care apără cu curaj patria noastră, în timp ce mențin cele mai înalte valori.

Și, mai presus de toate, doamnelor și domnilor, mai presus de orice sunt mândru de poporul lui Israel, care își extrage tăria extraordinară din izvoarele adânci ale patrimoniului nostru, care posedă un spirit indestructibil și care este mai hotărât ca niciodată să construiască un viitor mai sigur și mai minunat pentru singurul si unicul stat evreiesc.

PRELUAT DIN   Times of Israel

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

10 comentarii

 1. Mayhem
  29 septembrie 2018

  Extraordinar discurs. Aproape ca mi-au dat lacrimile, la propriu, cu gandul ca nu a mai existat un asemenea patriotism la noi in tara de decenii intregi. Un om care isi iubeste tara si poporul si e dispus sa apuce taurul de coarne in cadrul ONU, o organizatie plina de marxisti culturali anti-semiti. D-zeu va face dreptate poporului israelian si va pedepsi orice nedreptate facuta impotriva lor.

 2. victor L
  29 septembrie 2018

  Exceptional.

 3. Carolina
  29 septembrie 2018

  Si pe mine m-a emotionat profund discursul acestui mare barbat, patriot si nationalist. In plus, stim ca Israelul nu minte niciodata, ca lupta pentru adevar si dreptate, ca lupta impotriva teroristilor palestinieni care il ataca zi si noapte din toate pozitiile.

 4. Constantin
  29 septembrie 2018

  Fiecare tine cu neamul lui.
  Sa nu uitam ca Israelul are bomba atomica, dar se face ca ploua ????

 5. Dorin
  29 septembrie 2018

  Dacă mai citesc multe discursuri ale unor premieri cu adevărat patrioți, o să cad în păcatul de ură veritabilă contra premierului român actual și a celor din spatele lui (ei) !!!
  Este înfiorător și, în asemenea situații, se poate constata sabotajul evident care se aplică poporului român rămas în țară…

 6. lola
  29 septembrie 2018

  Asta înseamnă un bărbat de stat.Vă miră faptul că bolșevicii pe nou promovează”gender fluid”whatever sunt ei ca politică de stat asezonată cu islamo /negro/homo/pedofilia și detestă bărbatul alb?De ASTA o fac.

 7. Iulian
  29 septembrie 2018

  Exceptional discurs, un adevarat patriot si Barbat de Stat!

 8. Polilogu
  29 septembrie 2018

  Uimitor !! Un discurs si o inteligentă clară cum rar mi-a fost dat să citesc ! Un singur NETANYAHU dacă ar avea si poporul român , noi toti românii, am putea spera la un mileniu de pace si propăsire. Presa din Romania trece sub tăcere un astfel de discurs ?
  ILD iarăsi meriti toate felicitările din partea mea/ a noastra a multora, daca imi este permis de spus ! Bravo !

 9. Silvapro
  29 septembrie 2018

  Bravo si multumim traducatorului – Daniel Francesco!

  Cita mizeria si ce viata de calvar ii face stinga israeliana acestui conducator de talie inalta!
  Nu stiu cum poate duce pe spate asa o mare responsabilitate si sa se concentreze pe lucruri de o importanta covirsitoare in timp ce e hartuit la greu.

 10. Radoi
  29 septembrie 2018

  Magistral Netaniahu ca intotdeauna !Patriot adevarat! Sa l ajute Dumnezeul lui Avraam ,Isaac si Iacov si al nostru deasemeni sa l recunoasca pe Yeshua -Isus ca drept Mantuitor si Fiu AL Dumnezeului Prea Inalt ,si vor fi binecuvantati pe veci! Felicitari PM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian