FUNDATIA IOAN BARBUS

Premierul Chinei a anunțat continuarea programului de distrugere a religiilor din țara sa, conform hotărârilor Partidului Comunist Chinez

Marți, săptămâna în curs, premierul Chinei, Li Keqiang, a prezentat la Beijing Raportul anual al guvernului, cu obiectivele pentru anul 2019. Creșterea economică rămâne temperată față de anii trecuți, adică undeva între 6 și 6,5 %, iar TVA-ul scade cu 3 %, pentru a ajuta firmele chinezești să facă față problemelor economice actuale, războiul economic cu Statele Unite fiind una dintre cele importante. Cheltuielile militare vor crește numai cu 7,5 %, de la 8,1 anul trecut, fiind al patrulea an în care aceste cheltuieli cresc cu mai puțin de 10 %. Programul „Made în China 2025”, lansat de premier în 2015, care prevedea ca obiectiv strategic major creșterea rapidă a puterii economice a Chinei pentru a ajunge cea mai mare forță economică mondială nu a mai fost menționat în raport. În schimb, sănătatea și educația vor fi tratate cu mai multă atenție, răspunzându-se astfel criticilor interne dar și pentru a oferi un îndulcitor în schimbul restrângerii libertăților populației. Toate datele arată că Beijingul încearcă să arate mai echilibrat, mai moderat în alegerea și urmărirea obiectivelor mari, precauție necesară atât pentru extern cât și pentru intern. Într-o singură direcție premierul a anunțat că va păstra neschimbată intensitatea și volumul ofensivei – în ceea ce privește religia. În ciuda presiunilor internaționale, premierul chinez a reafirmat intenția de a continua campania de sinicizare a religiei, de care vor fi afectați în special creștinii și musulmanii. Sinicizarea religiei a fost anunțată și introdusă între obiectivele majore ale partidului comunist chinez chiar de către Xi Jinping tot în 2015, pentru a aduce cultele religioase sub controlul deplin al partidului, în deplin acord cu ce cred și declară comuniștii că ar fi cultura chineză.

Li Keqiang a spus legislativului că politica partidului față de religie trebuie aplicată integral, fără concesii. Ce presupune politica partidului comunist față de credințele religioase știm foarte bine, numai că în cazul Chinei programul pentru distrugerea religiei vine prin alterarea brutală a învățăturilor și practicilor religioase, urmându-se limitarea strictă a referințelor la elementele nechinezești. În cazul musulmanilor, intenția Chinei de a controla comunitățile religioase este justificată oficial de problemele din Xinjiang, regiunea estica unde uighurii luptă pentru autonomia teritorială sub steagul islamic. Dar faptul că peste un milion de nevinovați uighuri, kazahi, pakistanezi și membri ai altor minorități etnice de religie islamică sunt închiși în lagăre de reeducare nu poate fi justificat de nimic. Nici în cazul creștinilor lucrurile nu stau diferit, deși nu există absolut nimic să justifice tratarea acestora ca niște conspiratori care pun în pericol siguranța și integritatea Chinei, a chinezilor. Sunt dărâmate atât moschei cât și biserici, iar în lagărele de reeducare prin muncă sunt trimiși și creștinii care par prea legați de credința lor, alături de musulmanii din regiunile cu probleme. Congregații întregi au fost interzise, pastorii acestora și bună parte din membri fiind interogați și închiși, așteptându-și condamnări grele. Acum a fost anunțat oficial planul de continuare a cincinalului de transformare a religiei creștine, în ciuda protestelor internaționale și a opiniilor defavorabile exprimate repetat de la Washington față de tratamentul la care sunt supuse cultele religioase de către administrația chineză. Conform celor anunțate anul trecut de autoritățile partidului însărcinate cu religia, direcțiile în care se va opera asupra bisericilor creștine vor fi: o nouă traducere a Bibliei, o nouă interpretare a acesteia, o refacere a ritualurilor, altă muzică sacră, alte straie, alte elemente de arhitectură în construcția locașurilor de cult. Toate acestea conform noii linii trasate de partid, adică urmând tradiția chinezească și fără să contrazică concepțiile comuniste. Care concepții spun clar că religia e nocivă și trebuie sa dispară. Se mai urmărește ca muzică populară chineză să fie impusă pentru imnurile creștine iar membrii congregațiilor să fie îndemnați să practice caligrafia și pictura chineză în locașurile de cult.

ACP

SURSA   South China Morning Post

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

2 Comments

 1. .
  8 March 2019

  Comuniștii sînt geloși pe celelalte religii.

 2. Dorin
  8 March 2019

  „Conducerea înțeleaptă a partidului” din china va sucomba tocmai datorită prea marii înțelepciuni…
  Orbiți de politica cifrelor mari, care duce la realizări rapide și vizibile pe termen scurt, tovarășii galbeni chiar și fără veste uită să aplice metoda verificată a studiilor de fezabilitate (cea în care au eșuat tovarășii lor de suferință români…) — supraîncălzirea economiei și drumurile prost alese în dezvoltare vor cauza poluare ireversibilă în aer/apă/sol/subsol…

  Eliminarea credințelor și tradițiilor naturale ale diferitelor seminții din china+tibetul ocupat ilegal va duce la ocuparea golului spiritual de către ideologiile neo-comuniste, ceea ce, peste tot în ultimul secol, a fost cauza unor explozii sociale !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi