FUNDATIA IOAN BARBUS

Premierul polonez: Criza energetică din Europa e cauzată de „supradependența” Europei de Gazprom

Criza energetică prin care trecem, cauzată de creșterea prețului gazului în Europa, este rezultatul dependenței excesive a UE de monopolul energetic al Rusiei, Gazprom. Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki în urma summitului Consiliului UE de la Bruxelles, relatează Ukrinform.

„Principala sursă este dependența excesivă a pieței de Gazprom. Din păcate, Rusia și președintele Putin folosesc acest combustibil pentru a dicta prețurile”, a spus Morawiecki.

Potrivit șefului guvernului polonez, politica Rusiei a cauzat creșterea prețurilor la gaze, care, la rândul său, a afectat creșterea prețului energiei electrice în Europa.

Premierul polonez a spus că țara sa a subliniat necesitatea cercetarea acțiunilor Gazprom în Europa, care ar putea duce la monopolizarea în continuare a pieței de gaze și, în consecință, la creșteri și mai mari de prețuri.

Compania constructoare de conducte Nord Stream 2 AG a declarat că primul segment al conductei a fost umplut cu gaz tehnic și este gata de lansare.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost construit din Rusia până în Germania, ocolind Ucraina. Gazprom e acționar majoritar. Partenerii occidentali ai Nord Stream 2 sunt Uniper și Wintershall din Germania, grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, Engie din Franța și OMV din Austria.

Nimeni nu poate opri construcţia gazoductului Nord Stream 2, spunea în urmă cu aproape trei ani ministrul de externe german Heiko Maas.

Încă din mai 2018, premierul polonez Mateusz Morawiecki declara că „Nord Stream-2  reprezintă o amenințare la adresa securității energetice și a solidarității Europei, această nouă armă hibridă fiind îndeptată împotriva UE și NATO, o adevărata pastilă otrăvită a securității europene”.

Nord Stream 2 are ca scop dublarea capacității conductei existente Nord Stream 1, realizată în urmă cu 10 ani.

Activarea Nord Stream 1, 2011

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian