Ambasada germană la Washington D.C. face lobby pentru politica energetică și politică externă a Rusiei? – se întreabă publicația germană BILD.
În luna martie a acestui an, Emily Haber, ambasadoarea Germaniei în SUA, a trimis mai multe scrisori controversate unor membri ai Congresului american, în care înaltul diplomatul german se opune înăspririi sancțiunilor americane împotriva Rusiei. Haber cere senatorilor americani să înceteze amenințarea cu noi sancțiuni a două afaceri rusești din Germania.
Scrisoarea, în care Haber pare să vorbească în numele guvernului german, spune: „Suntem îngrijorați că în prezent Congresul are în vedere impunerea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, în domeniul energiei.” Aceste sancțiuni ar putea „afecta securitatea energetică a Europei”. Prosperitatea Germaniei și a Europei are nevoie „atât de gaze naturale lichefiate (GNL), cât și gaze din Rusia”, scrie ea.
Haber subliniază că Germania dorește să aibă un cuvânt de spus înaintea impunerii unor noi sancțiuni împotriva Rusiei: „Țările noastre ar trebui să colaboreze îndeaproape atunci când e vorba de elaborarea unor sancțiuni energetice care ar putea fi impuse Rusiei”.
Scrisoarea spune mai departe: „Sunt, de asemenea, ingrijorată de rapoartele conform cărora terminalul GNL planificat de la Rostock ar putea fi inclus în sancțiunile DASKA din cauza unui pachet minoritar de acțiuni deținut de firma rusă NOVATEK”. Pe lângă porturile din Marea Nordului – Brunsbüttel, Wilhelmshaven și Stade, un terminal de GNL / gaz lichid este în prezent în construcție în Rostock și este programat să înceapă să funcționeze în 2022.
În scrisoarea adresată senatorilor americani, Haber explică faptul că sancționarea companiei rusești de gaz NOVATEK – care este implicată în construcția acestui terminal – ar putea „compromite acceptarea importurilor de GNL în Germania și ar împiedica în mod semnificativ dezvoltarea capacității de import de GNL”.
Aceasta este o amenințare clară împotriva SUA, care este foarte interesată de terminalele GNL instalate în Germania – din cauza viitoarelor exporturi americane către Germania.
Potrivit scrisorii, compromisul european privind aplicarea directivelor UE privind gazele prin conducte din țări terțe, cum ar fi Rusia, a dus la o „poziție europeană comună” pe Nord Steam 2 – așa cum a cerut Statele Unite. Haber scrie: „Acest lucru a fost realizat acum.” Apoi, ea susține cu tărie: „Orice măsuri suplimentare luate de SUA împotriva proiectului ar fi contraproductive și vor submina acordul european la care s-a ajuns în această problemă dificilă care implică politica de securitate energetică”.
Cu toate acestea, acordul privind directiva privind gazele la nivel european a dus într-adevăr la o poziție comună europeană în ceea ce privește proiectul extrem de controversat al Gazprom?, se întreabă Bild.
Darius Semaska, ambasadorul Republicii Lituania, a declarat pentru BILD: „Chiar și după compromisul privind directiva europeană privind gazul, poziția noastră nu s-a schimbat. Guvernul lituanian este împotriva Nordului Steam 2, pentru că nu credem că este în interesul Europei „.
Ambasadorul Letoniei din Germania, Inga Skujina, a subliniat, de asemenea pentru BILD că țara sa continuă să respingă Nord Stream 2. „Poziția bine-cunoscută a Letoniei față de Nord Stream 2, pe care președintele leton, prim-ministrul și miniștrii apărării și de externe au adresat-o la întâlnirile cu cei mai înalți oficiali din Germania în ultimele luni, nu s-au schimbat”, a spus Skujina pentru BILD.
Mai mulți diplomați din țările UE din Europa Centrală au dat declarații similare publicației germane BILD.
Un membru al personalului Congresului SUA a declarat pentru BILD că oamenii sunt „șocați” de scrisoarea ambasadorului german, care „se află în mod neechivoc de partea Rusiei”.
Mai mult, un diplomat american a spus pentru BILD: „Imaginați-vă că ambasadorul american Richard Grenell ar scrie scrisori guvernatorilor germani, cerându-le să își folosească influența asupra guvernului federal pentru a-și relaxa poziția în privința Rusiei”.
Acțiunile lui Haber au o „calitate complet nouă”, a declarat diplomatul, deoarece – spre deosebire de Grenell – nu a explicat politica Germaniei, dar a cerut membrilor Congresului să sprijine o schimbare în politica Statelor Unite împotriva Rusiei.
BILD a întrebat la biroul pentru afaceri externe german dacă este poziția guvernului să se opună sancțiunilor terțe împotriva Rusiei și dacă este normal ca un ambasador german să-și apere această poziție atât de agresiv.
Biroul afacerilor externe a răspuns că guvernul german se află în „contact continuu și strâns cu SUA, înclusiv în ceea ce privește problema sancțiunilor. În ceea ce privește sancțiunile aplicate de la anexarea Crimeei, prin încălcarea dreptului internațional, Uniunea Europeană și SUA s-au coordonat întotdeauna îndeaproape. Susținem că măsurile potențiale ale Statelor Unite vor fi în continuare în strânsă coordonare cu UE, în viitor, astfel încât sancțiunile să poată avea efectele dorite”.
SURSA BILD
2 Comments
.
25 April 2019Sânt ani buni de când face asta, acum doar au mărit tupeul după ce au văzut că nu se întâmplă nimic.Era de așteptat, din moment ce fraulein și țarul au supt aceeași țâță până au crescut în funcții mari, jupiterianul e un om de paie și toată Europa aproape a căzut sub cizma comunistăNu mai au răbdare, vor să aducă Iadul pe pământ mai repede ca să apuce să se bucure și ei de el.
Stefan
25 April 2019Tripla Alianta Germania-Rusia-Iran este factorul cel mai destabilizator pentru pace in jumatatea asta a lumii.
Germania este puterea care tine in brate economia regimului genocidar al ayatollelor, in timp ce Rusia il inarmeaza.
Obiectivul central al politicii externe a Berlinului este inzestrarea Iranului cu bomba atomica care sa rada de pe fata pamantului Israelul si sa termine „opera” lui Hitler.
Asta este contextul scrisorii nerusinate a ambasadorului german la Washington.
Frau Merckel si acolitii ei sunt convinsi ca Democratii o sa paralizeze guvernul Americii si in 2020 o sa reia idila lui Obama.