Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, a anunțat cu ocazia discursului de inaugurare în funcție prioritățile pe care le va urmări pe parcursul mandatului său. Prioritatea numărul unu este implementarea unui plan drastic de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon pe teritoriul Uniunii Europene.
Planul este inspirat de o propunere similară a deputatului american Alexandra Ocasio Cortez, care în ianuarie a prezentat planul ei radical de decarbonizare a economiei americane. Planul tinerei deputate din partea partidului Democrat a fost amplu criticat, pentru cheltuielile enorme și pagubele pe care le-ar fi adus economiei SUA.
Prim-ministrul ceh a anunțat recent că grupul de la Vișegrad a împiedicat, deocamdată, adoptarea propunerii înaintate de Ursula von der Leyen.
Am citit recent despre faptul că politicile mele vor provoca un „cataclism climatic”. Și de ce? Ei bine, pentru că noi în Cehia, împreună cu colegii din Polonia, Estonia și Ungaria, am blocat în prealabil acordul climatic din cadrul UE, legat de neutralitatea carbonică [eliminarea totală a emisiilor de dioxid de carbon, n.trad.]. Acest acord prevede ca, până în 2050, statelor europene să li se interzică a emite gaze cu efect de seră în atmosferă. Așa ceva sună excelent, desigur. Însă republica Cehă a semnat anterior acordul de la Paris, care declară că neutralitatea carbonică va fi atinsă până în anul 2100.
Republica Cehă suține acest acord și îl pune în aplicare. Totuși, brusc, cineva dorește același lucru făcut până în 2050! O astfel de inițiativă ne-ar distruge industria. Dorește cineva așa ceva? Republica Cehă este țara cu cea mai susținută activitate industrială din Europa, deci nu este corect să o comparăm cu alte țări europene mai orientate spre servicii. De aceea am blocat în prealabil acordul.
Emisiile de dioxid de carbon trebuie reduse de țările care poluează cel mai mult mediul, adică SUA, China, Rusia și India. Europa este aproape fără emisii de CO2 în comparație cu acestea! Să ne uităm la câteva statistici. În 2018 omenirea a eliberat 37 miliarde tone de emisii de CO2 în atmosferă. Din această cantitate, cota Uniunii Europene este de numai 3,5 miliarde, adică 9 la sută. În același timp UE și-a redus amprenta de carbon cu 20 milioane tone de CO2. Și știți ce progrese a făcut restul lumii? Exact contrariul! Alte state au emis 1.020 milioane tone mai mult CO2! [cea mai mare sursă fiind China, n. trad.] Prin urmare, ar trebui oare să continuăm reducerea competitivității Europei prin măsuri din ce în ce mai dure?
La reuniunea de vârf a ONU pentru acțiuni climatice, care va avea loc la New York în septembrie, trebuie să convingem alte state să coopereze în privința obiectivelor de mediu. Dar nu pentru a stabili obiective abstracte, care nu rezolvă nimic. Jean-Claude Juncker, fostul șef al Comisiei Europene, este de acord cu opinia mea referitor la problema climei.
Toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că, atunci când Europa, care este relativ curată în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, respectă înțelegerile cuvenite și reduce producția industrială, în cealaltă parte a lumii cineva va profita de acest lucru și va demara o afacere care dăunează planetei mult mai mult decât activitatea din Europa.
Știți ce ar însemna pentru noi, europenii, atingerea neutralității carbonice până în 2050? Mai presus de toate ar trebui să nu mai folosim cărbune și combustibili fosili, atât în centralele electrice, cât și în gospodării. Cu toate acestea, aproximativ 300.000 de gospodării [din Cehia, n.trad.] sunt acum dependente de cărbune. Ar trebui să electrificăm complet căile ferate și transportul public. De asemenea, nu ar mai fi permis niciun automobil convențional pe șosele. Probabil că va trebui să importăm energie electrică și biomasă. Ar trebui să reducem consumul de carne și să modificăm obiceiurile consumatorilor, de exemplu prin reducerea importurilor de alimente, a deplasărilor cu avionul și prin modificarea temperaturilor în casele noastre.
De aceea, așa cum am spus, este clar că nu suntem pregătiți pentru o astfel de schimbare, care necesită schimbări structurale uriașe în economie. De aceea am blocat acest acord climatic care impune neutralizarea carbonului. Noi dorim pur și simplu să avem o dezbatere profesională asupra unei soluții mai realiste, care să nu pună în pericol economia cehă, ocuparea forței de muncă a cetățenilor noștri și stabilitatea țării noastre.
SURSA Remix
5 Comments
Mayhem
6 August 2019Bine argumentat discursul lui Andrej Babiš. Pragmatic as spune. Desi acordul climatic de la Paris este tot o bezea care nu va produce niciun fel de schimbare ci era menit doar pentru a slabi vestul industrializat in defavoarea estului, macar orizontul e ceva mai lung si e posibil ca in 80 de ani sa fie dezvoltate noi tehnologii care pot reduce emisiile de gaze cu efect de sera fara sa afecteze nivelul de trai al populatiei si fara sa distruga economiile unor state. Insa in 30 de ani asa ceva este nerealist. Uniunea Europeana are azi o problema existentiala, o problema de ordin civilizational. Nu o problema de mediu. Dupa cum spune Andrej Babiš, Europa a facut un efort deja ca sa reduca poluarea, afectand chiar bunastarea populatiei. Cand emiti doar 9% din totalul emisiilor de CO2 in atmosfera, e clar ca problema nu e la tine, ci la altii. Chiar si SUA si-a mai redus emisiile in ultimii 15 ani, pe cand tari ca China, Rusia sau India le-au dublat sau chiar triplat. Interesant este ca tocmai aceste tari nu s-au angajat sa reduca emisiile de CO2 in cadrul acordului de la Paris.
revelare
6 August 2019AIURELI ! Gargară ! Ăsta este un Voiculescu la puterea a 5-a ! Cercetat penal în Cehia, cercetat la Curtea deconturi sau cum îi zice , a UE, pt deturnare de fonduri. Acuzat de propriul fiu, că la răpit și expediat în Crimeea.
Nu puteți apăra o poziție decentă cu borfași !
Informați-vă înainte, o apărare, o argumentație cinstită nu se poate baza pe fapte ale unor borfași ordinari !
crs
6 August 2019Unde e revelare ar trebui sa fie si dovezi.
Stii ceva ?
Dorin
6 August 2019Andrej Babis are multă dreptate ! (după cum „relevă” și trollul rusesc cu misiune pe-aici…)
Este evident că pentru UE este o nouă FALSĂ ȚINTĂ, și-mi pare nespus de rău că doamna ursulache (prietenă cu Angie !!) susține asemenea cauze – când Uniunea domniei-sale e într-un rahat multilateral dezvoltat cu politicile demografice, cu morala Creștină și etica avorturilor/eutanasierilor, cu legalizarea drogurilor și asistența socială scandaloasă pentru cohorte, mai bine-zis legiuni, de leneși și islamiști, etc,etc…
Și cum rămâne cu emisiile SUA, China, India, Rusia ???
Andrei CRISTEA
6 August 2019Ca Babis nu e un monument de moralitate e stiut (in fond este politician) dar – „Gura pacatosului adevar graieste” !
Tintele fixate de UE sunt irealizabile – doar daca nu cumva scopul este dezindustrializarea; chiar credem ca UE ar putea rezista economic doar cu turism, agricultura si servicii ?
Oricum, idei absolutist-absurde de genul „ELIMINAREA emisiilor de carbon”, „neutralitate carbonica” nu sunt fezabile. Cei care le emit jongleaza cu cuvinte mari, pentru ca le plac cum suna, nu pentru ca le-ar si intelege.
Ce facem cu respiratia ? Ca si noi producem CO2 ! Dna. von der Leyen este rugata sa-si tina respiratia pana la atingerea target-ului – ZERO EMISII DE CO2 !! Nu va panicati – doamna presedinta a CE nu va fi in pericol – automatismul centrului respirator functioneaza ireprosabil si ii va ventila plamanii, cu riscul de a compromite eforturile de a atinge Nirvana neutralitatii carbonice.