FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Războiul împotriva ISIS este pe cale de a se încheia, dar nu se știe câți au mai rămas pe teritoriul controlat de jihadiști

Războiul de uzură din estul Siriei, în scopul eliminării finale a statului islamic, a fost încetinit de un factor necunoscut: nimeni nu știe câte persoane se află încă în interiorul teritoriului deținut de ISIS.

Cu militanții izolați într-un cătun prăfuit, forțele care îi înconjoară, susținute de SUA, sunt surprinse de estimările care variază de la o zi la alta. În timp ce Forțele Democrate Siriene (FDS) susțin că numărul extremiștilor a scăzut până la câteva sute, aproximativ 6000 de luptători au apărut în ultima săptămână. Iar, conform unei estimări europene, planificatorii militari occidentali operează conform presupunerii că acolo ar fi rămas mai mult de 10.000 de combatanți.

Luptătorii și civilii care părăsesc zona sunt interogați în legătură cu ceea ce au observat când au părăsit teritoriul controlat de ISIS.

„Adevărul este că nu știm, este ca și cum [luptători ISIS] sosesc de nicăieri”, a declarat luni un comandant al FDS, vorbind sub condiția anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să facă declarații pentru presă. „N-am mai văzut așa ceva.”

Înregistrările video de săptămâna trecută ale ultimei porțiuni de teritoriu rămasă sub controlul statului islamic arată combatanți deplasându-se cu fețele acoperite și arme în mâini. La sfârșitul unui război de patru ani în care forțele conduse de SUA au lansat ofensiva împotriva unui teritoriu inițial de dimensiunea statului Kansa, tot ce a mai rămas deasupra solului sunt o tabără de corturi și câteva clădiri.

Spațiul dintre acestea pare să fie înconjurat de intrări în tuneluri, unde se crede că se ascund sute sau mii de locuitori.

„Majoritatea locuiesc în subsoluri și tuneluri subterane”, a declarat Adnan Afrin, purtător de cuvânt al Forțelor Democrate Siriene din Baghouz. „Potrivit informațiilor primite de la civilii care au ieșit de acolo, numărul de luptători depășește 1.000”.

Perioada de încetinire a luptelor a permis unor militanți islamici și familiilor lor să iasă din zonă, după care au fost transporați în închisori și tabere de stămutare din nord-estul Siriei.

Zeci de mii de luptători străini s-au alăturat califatului în perioada de vârf și, în timp ce mulți s-au întors acasă, unii dintre cei mai fanatici s-au aflat printre cele câteva mii care s-au predat forțelor FDS în această lună.

Autoritățile kurde din zonă au făcut un apel, fără mare succes, la țările occidentale să-și readucă cetățenii înapoi. Guvernele occidentale se tem că militanții, care au căpătat experiență de luptă, vor crea probleme de securitate după întoarcere, iar locuitorii europeni nu prea sunt doritori să îi primească înapoi.

Potrivit lui Abdelkarim Omar, oficial de vârf al FDS pentru relații externe, cel puțin 800 de luptători străini au rămas în custodia kurdă luna trecută.

Acest număr este de așteptat să crească semnificativ, când un număr final va fi calculat după bătălia pentru Baghouz.

„Comunitatea internațională încă evită să își asume responsabilitatea”, a declarat Omar, subliniind că FDS și precursorul său, Unitățile de Protecție ale Poporului Kurd, au suferit mai mult de 8.000 de morți pe câmpul de luptă și alte mii de victime în lupta împotriva statului islamic.

„Multe atacuri teroriste ar fi putut avea loc în diferite orașe europene, dacă noi nu am fi dus o luptă acerbă împotriva ISIS în Siria. Acum avem nevoie de ajutorul comunității internaționale”, a spus el.

Armata irakiană declară că a luat în custodie, în ultimele zile, zeci de cetățeni ai statului islamic. Un înalt oficial militar, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că FDS a înmânat și peste 15 cetățeni francezi, dintre care unul a fost livrat mort.

El a spus că aceștia au fost transferați la Bagdad, pentru judecată.

Grupurile de ajutor umanitar au fost copleșite de ieșirea civililor din Baghouz în ultima săptămână. Canalul de știri kurd ANHA a raportat că mai mult de 23 de camioane, care au transportat aproximativ 1300 de persoane, au ajuns luni la tabăra Al-Hol. Majoritatea au fost femei și copii.

Capacitatea taberei este deja depășită și aceasta duce lipsă de corturi suficiente pentru a caza familiile care au sosit în urmă cu câteva săptămâni, nu numai pentru cei sosiți în ultimele zile. Zeci de bebeluși au murit pe parcursul transportului către Al-Hol, cu certificatele de deces, văzute de Washington Post, declarând cauza morții drept pneumonie.

Tensiunile dintre locuitorii Al-Hol sunt, de asemenea, în creștere. „Sirienii și irakienii sunt ținuți separat, la fel și alți străini”, a spus Hamreen al-Hassan, unul dintre administratorii taberei. „Nu putem să-i dăm afară pe acești oameni, dar la ce vă așteptați de la noi? Cum să facem față la această povară?”

SURSA   Jewish World Review

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto