FUNDATIA IOAN BARBUS

Reuniune NATO la București: Vom sprijini Ucraina în fața Rusiei atâta timp cât va fi nevoie. Ungaria blochează participarea Ucrainei

Miniștrii de externe ai NATO se reunesc la București, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina face ravagii la granițele României și subminează ordinea internațională bazată pe reguli, a afirmat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, la deschiderea Aspen – GMF Bucharest Forum, conferință organizată în ajunul reuniunii miniștrilor de externe aliați, scrie caleaeuropeana.ro.

“Acesta este un moment critic pentru securitatea noastră. Și transmitem un mesaj important: NATO este aici. NATO este vigilent. Și NATO este gata să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat. Ca răspuns la invazia în toată regula a Rusiei în Ucraina, creștem gradul de pregătire al trupelor noastre. Și am dublat numărul de grupuri tactice NATO de la patru la opt, inclusiv unul aici, în România, condus de Franța”, a spus Stoltenberg, în discursul său.

Secretarul general al Alianței a precizat că mesajul principal al reuniunii la București este că NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie.

“Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu ne-a făcut să uităm alți parteneri care se confruntă cu presiunea, intimidarea și agresiunea rusească.  De fapt, a făcut ca parteneriatele noastre să fie și mai importante. Acesta este motivul pentru care miniștrii de externe ai NATO se vor întâlni cu omologul lor ucrainean, precum și cu Georgia, Moldova și Bosnia și Herțegovina. (…) Dacă ei sunt mai în siguranță, noi vom fi mai în siguranță”, a conchis el.

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din cele de 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice începe marţi, la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe flancul estic, după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, și prima astfel de ministerială găzduită de România de la aderarea de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008, atunci când Rusia era reprezentată de președintele Vladimir Putin, iar Georgiei și Ucrainei le erau recunoscute aspirațiile euro-atlantice, dar fără a primi invitația de aderare la Alianță.

Ungaria blochează participarea Ucrainei la reuniunea NATO de la București

kuleba

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, nu a putut participa la reuniunea oficială de la București, din cadrul Comisiei Ucraina-NATO, din cauza veto-ului impus de Ungaria, informează publicația ucraineană „European Truth”, citată de Digi24.

Dmitro Kuleba a fost nevoit să se întâlnească cu miniștrii de externe ai NATO în cadrul unei „cine separate”, după ce Ungaria s-a opus participării oficialului ucrainean la sesiunea oficială, conform publicației citate.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian